България не приема изявления и поведение, които противоречат както на

...
България не приема изявления и поведение, които противоречат както на
Коментари Харесай

Радев: България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство с РСМ

България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала. Това се показва в позиция на президента Румен Радев, публикувана от прессекретариата на президента, във връзка завършилата предизборна акция в РСМ и церемонията по встъпване в служба на новия президент на страната.

България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват, отбелязва президентът Румен Радев. Той напомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна,  както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, прибавя Румен Радев.

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера, откакто постави клетва пред Народното събрание в Скопие. При клетвата си тя произнесе „ Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Македония ”. В предизборната си акция Силяновска също неколкократно съобщи, че няма да употребява „ Северна ” в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 г. 

Гордана Силяновска е шестият президент на Република Северна Македония и първата жена на тази функционалност. Именно към дамите, които желае да въодушевява, бе ориентирано първото ѝ слово в Народното събрание на страната откакто постави клетва. Отказът ѝ при полаганите на клетвата да изрече конституционното име на страната провокира реакцията на посланика на Гърция в страната, която напусна залата, а от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) оповестиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е провокирала рецесия с Гърция.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР