Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията. Това заяви от

...
Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията. Това заяви от
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията

Поръчахме от „ АстраЗенека “, тъй като първи започнаха тестванията. Това съобщи от министър председателят Бойко Борисов в Кюстендил и добави, че до сряда чака Европейската организация по медикаментите да излезе с решение за сигурността на оксфордския препарат.



Той дефинира като политически спекулации изказванията, че страната ни е поръчала най-вече дози от „ АстраЗенека “ поради разликата в цената (б.р. английската ваксина коства под 2 евро, а другите – в пъти повече). Борисов загатна, че е допустимо да се води комерсиална война сред фармакомпаниите.

Министър-председателят напомни, че от „ Пфайзер “ сме поръчали почти 2,9 млн. дози, а от „ АстраЗенека “ - близо 4 млн.. „ Но дано припомня, че ние плащаме на доставена ваксина, не сме ги платили. Ако спрем да доставяме заради някаква причина, тогава не плащаме “, уточни министър председателят.

„ Не, че не сме задоволително близки с Китай и Русия, само че на територията на Европейски Съюз могат да се слагат ваксини, утвърдени от Европейската организация по медикаменти, по тази причина Народното събрание в Чехия не позволи, а здравният министър в Словакия си подаде оставката. Ние сме дисциплинирани членове на Европейски Съюз и съблюдаваме разпоредбите. Ако в този момент съветската ваксина, бъде утвърдена и ни я разрешат, ние ще вземем и от нея. Китайската към момента не е подала документи към ЕМА “, съобщи министър-председателят.

Борисов беше съпроводен от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той сигнализира, че обстановката в Кюстендил остава сериозна. За последното денонощие са приети в болница девет души в локалната болница, като един от новите пациенти е дете. Остават единствено 20 свободни Коронавирус кревати, по тази причина ще се направи метаморфоза.

В Гоце Делчев ситуацията също е обезпокоително, там потенциалът е съвсем напълнен. Проф. Ангелов посочи, че през вчерашния ден са сложени над 12 хиляди ваксини.„ Ще изчакаме да излязат резултатите от взетите в Пловдив проби, с цел да можем да разгадаем казуса с „ АстраЗенека “. Нямаме терзания, че може да има връзка “, разяснява здравният министър във връзка преустановяването на имунизирането с оксфордския препарат и смъртния случай на имунизирана в Пловдив жена.

„ Никога не сме противопоставяли бизнеса, в това число заведения, с образованието. Обикновено сме ги движели дружно. Сигурно оборотът не е същия като преди, само че и 0:0 да сте – не тежите на държавния бюджет. Мерките ги удължихме до май, стотици милиони отиват по 60/40, 80/20, 75/0 и то за неща, които в случай че работеха – нямаше да се постанова “, съобщи Борисов.
Снимка: screenshot/Boyko Borissov
Председателят на БАЗ Ричард Алибегов, който също придружаваше премиера, напомни, че на днешния ден преди една година заведенията са затворили за първи път поради противоепидемичните ограничения. По думите му ресторантьорите желаят да работят при ясни правила.

„ Ако се стигне до наново затваряне, това ще бъде пагубно. Каквито и обезщетения да получаваме, не са задоволителни, с цел да оцелеем “, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР