Популисти и крайно десни в Италия и Франция предприемат многостранна

...
Популисти и крайно десни в Италия и Франция предприемат многостранна
Коментари Харесай

Откъм Италия и отвътре, политически врагове атакуват Макрон

Популисти и извънредно десни в Италия и Франция подхващат многостранна акция против президента Еманюел Макрон, с вяра да нарушат спокойствието на неговия ценристки, проевропейски дневен ред преди изборите за Европейски парламент през май, като в същото време заздравяват личната си база.

Двамата италиански вицепремиери Матео Салвини от дясната партия " Лига " и Луиджи ди Майо от популисткото антисистемно " Движение 5 звезди ", се пробваха да нервират Макрон по голям брой провокаторски въпроси.

Салвини и Ди Майо наподобява считат, че като атакуват Макрон, мощен еврофил, техните съществени гласоподаватели в Италия ще бъдат стимулирани. Макрон самоуверено показа изборите за Европейски парламент като борба сред антиимигрантските националисти и проевропейските " прогресисти " като него.

При гласуването той се надява да завоюва центъра и дружно със съдружниците си, евентуално да построи най-големия блок в Европейския парламент. Крайнодесните и популистите считат, че могат да завоюват една трета от гласовете или повече, като раздрусат обичайните източници на властта.

С гласовита поддръжка от постоянно прибягващото до принуждение френско придвижване на " жълтите жилетки ", и внушения, че администрацията на Макрон прокарва неоколониализъм в Африка, италианският дует подцени съглашението за невмешателство в политиката на друга страна.

Нарастването на напрежението демонстрира какъв брой решителни се обрисува да бъдат изборите на 23-26 май и подсказва за разбърквания в европейския политически пейзаж, които припомнят на популизма в Съединени американски щати, като несъществени партии се пробват да смъкват от власт центристи като Макрон.

Макрон и министрите му в множеството случаи претендират за предимство, като подценяват доста от обвиняванията на италианските политици, а на други дават отговор без страст.

Но във вторник, ядосано от обвиняванията на Ди Майо, че Париж утежнява бедността в Африка и предизвиква миграцията към Европа, френското външно министерство направи необикновена стъпка като привика посланика на Италия.

В сряда външното министерство отиде по-далеч, като отхвърли изказванията на Салвини, че Макрон е неизвестен и неговата вяра, че партията на Макрон, " Република, напред " ще загуби изборите за Европарламент.

" Тези голословни изказвания би трябвало да се поясняват в подтекста на вътрешната италианска политика ", сподели говорителката на министерството Аниес фон дер Мюл. " Те са неприемливи ".

В Националното заседание министърът по въпросите на Европа и външните работи Натали Лоазо сподели, че Салвини играе за пред вътрешната аудитория и няма да окаже въздействие върху Франция. " Няма да бъдем въвлечени в конкурс " кой е по-глупав ", сподели тя.

Попитан дали Макрон е приказвал за Салвини и Ди Майо на седмичното съвещание на кабинета в сряда, държавният представител Бенжамен Гриво отговори: " Не, тъй като обсъждаме единствено въпроси, значими за страната ".

Докато Салвини от дълго време е открит критик на Макрон, акцията на Ди Майо е релативно нова и е знак за проблемите, което неговото " Движение 5 звезди " има във вътрешен проект, където слиза надолу в допитванията преди вота за Европарламент.

" Пет звезди " търси нови съюзи в границите на Европейския съюз и вижда френските " жълти жилетки ", които споделиха, че ще повдигнат претенденти за изборите, като евентуален съдружник.

" Подобно на други европейски държавни управления, френското държавно управление в този момент е най-заинтересувано от опазване на ползите на елитите и привилегированите, а не на народа ", написа Ди Май по-рано този месец. " Жълти жилетки ", не се предавайте! "

Въпреки това, до момента в който Макрон отхвърля Салвини и Ди Майо като набъркващи се външни лица, той е изправен пред сходна акция вкъщи от страна на Марин льо Пен, лидерка на извънредно десния " Национален общ брой ", която се надява да съюзи партията си със Салвини в Европейския парламент. Льо Пен, изрично победена от Макрон на президентските избори през 2017 година, този месец предприе акция за конфигуриране на французите против нов френско-германски контракт за единение и ангажимент към Европа. Във видеоклипове, в това число един в Туитър, гледан 165 000 пъти, Льо Пен твърдеше, че договорът ще включва подчинение на територии на Германия в граничните райони на Елзас и Лотарингия, че френските жители ще би трябвало да научат немски и че Макрон обмислял разделение на непрекъснатото място на Франция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с Германия.

Договорът от Аахен, подписан във вторник, не включваше нищо от тези неща, само че в ера, когато обществените медии могат да имат по-голямо влияние от публични документи, Елисейският замък излезе с твърдо опровергаване на изказванията на Льо Пен.

" НЕ, Елзас и Лотарингия няма да бъдат трансферирани на Германия ", гласеше то и на няколко места бяха употребявани основни букви ".

Льо Пен, чиято партия взе заем от 9 милиона евро от съветска банка и чиято интензивност в обществените медии постоянно е усилвана от прокремълски сметки, наподобява цели да заздрави електоралната си база, която се тревожи за това, че Франция се отхвърля от суверенитета си и желае по-голямо изтъкване върху националната еднаквост.

В някои допитвания партията на Льо Пен има незначителна преднина пред тази на Макрон във връзка с Европа. Ако гласовете за нея се съберат с тези на други извънредно десни партии във Франция, те печелят с няколко пункта.

Но предизборната акция не е почнала както би трябвало. Макрон посвещава идващите два месеца на управление на народен спор за " вслушване " във френските гласоподаватели и отговор на " жълтите жилетки ", най-сериозното предизвикателство за неговото президентство, пред което се е изправял.

За Доминик Моаси, политически съветник в института Монтен, разривът сред Италия и Франция не е единствено по отношение на изборите през май, а е по-съществено изместване на връзките сред съседи, помогнали за учредяването на европейския план.

Моаси твърди, че по-голямата непосредственост на Франция до Германия е предиздвикала Италия да счита, че я гледат отвисоко и това е подхранило възмущение, освен измежду популистите и извънредно десните, а и измежду италианските елити.

" От гледната точка на Рим има доста прочувствено възприятие към Франция, все едно тя е презряла и изоставила Италия ", написа той този месец.

" От рецесията в Либия, страна, която Италия познава добре, до миграционния проблем, италианците усещат, че на всяка крачка са умишлено подценявани от страна, която от ден на ден и с все по-малко опрощение, ги гледа отвисоко ".

Ако това е правилно, Салвини и Ди Майо може да съумеят да се възползват от тези мнения като удрят по Франция в подготовката за изборите през май. За Ди Майо това изпитание се откроява в опитите му да застане паралелно до " жълтите жилетки ".

Льо Пен, която като Салвини се срещна със Стив Банън и се посъветва с него по това по какъв начин той е проектирал президентската победа на Доналд Тръмп, поема подобен курс, въпреки и по разнообразни проблеми.

Според Гийом Лиеже, социолог, работил за акцията на Макрон през 2017 година, Льо Пен и Салвини може да не сполучат, в случай че се съсредоточат прекомерно върху имиграцията, която за Льо Пен и Салвини е опорна точка.

В публикация във в. " Гардиън " тази седмица Лиеже сподели, че допитванията на неговата организация са посочили, че всеобщата миграция не е основната грижа на гласоподавателите, които най-сетне желаят да усетят възприятие за сигурност и че се вслушват в тях.

" Големият спор " на Макрон може да му даде опция да покаже, че в действителност се вслушва в грижите на гласоподавателите. Вече има белези, че известността му, която беше малко над 20 %, е почнала още веднъж да се качва, въпреки и единствено с няколко пункта.

" Ако популистката заплаха в Европа може да бъде отблъсната, основна част от решението не е в тласкане на антиимигрантски лозунги, а в работа за пръсване на мехурите, в които хората прекомерно постоянно се оказват затворени ", сподели Лиеже. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР