Понякога желанието да влезеш в Книгата на рекордите на Гинес

...
Понякога желанието да влезеш в Книгата на рекордите на Гинес
Коментари Харесай

Историята на пускането на 1,5 милиона балона. Рекорд, превърнал се в катаклизъм

 Историята на стартирането на 1,5 милиона балона. Рекорд, трансформирал се в прелом

Понякога желанието да влезеш в Книгата на върховете на Гинес се трансформира в същинско злополучие.

През септември 1986 година американският град Кливланд живеел в очакване на извънреден връх – изстрелването на милион и половина балона в небето.

Вечерта преди върха 25 000 доброволци напълнили балоните с хелий. За да не отлетят балоните авансово, на равнището на третия етаж уредниците на фестивала опънали мрежа с размери 76 на 46 метра. Общо уредниците похарчили половин милион $ за този неповторим фестивал на балоните.

Сутринта в деня на изстрелването на балона пристигнали неприятни вести от метеоролозите. Студен циклон и дъжд наближавали Кливланд. Било решено да се скъса мрежата и да се пуснат топките в небето.

Гигантската дъга от гумени балони шокирала всички на шоуто. Възрастните се радвали като деца, а децата подскачали от наслада. Веселбата обаче завършила доста бързо. Дошъл дъжд.

Милион и половина балони се намокрили и почнали да падат надолу. В резултат Кливланд се изправил пред транспортен безпорядък. Падащите балони предизвикали десетки произшествия по пътищата. Било невероятно да се кара по основните пътни артерии на града – топките били на всички места. Летището също било спряно.

За страдание, несполучливото събитие предизвикало гибелта на двама риболовци. В този ден лодката им се преобърнала. А спасителите просто не могли да намерят мъжете. Цялото езеро било покрито с гумени топки. Едва няколко дни по-късно телата на риболовците били изхвърлени на брега.

Една от съпругите на починалите моряци завела дело против уредниците. Пореден иск завели локалните притежатели на конюшните. Техните арабски коне били изплашени от падащите от небето предмети. Конете под паника се разбягали и блъснали главите си в оградата. Имало толкоз доста балони, че отлетели чак до Канада.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР