Помощник-диригент на църковен хор, рок музикант, изкусен кулинар, почти футболист,

...
Помощник-диригент на църковен хор, рок музикант, изкусен кулинар, почти футболист,
Коментари Харесай

Учителят Симеон Ангелов възпитава с музика и доброта

Помощник-диригент на църковен хор, рок музикант, умел кулинар, съвсем футболист, стихотворец и... преподавател. Всичко това, а евентуално и още доста други неща е зам.-директорът на 119-о СУ " Акад. Михаил Арнаудов " в София Симеон Ангелов. Интересите му не се побират в избрани граници - експериментаторският му дух е толкоз мощен, че съумява да разчупи даже консервативна система, каквато е българското учебно заведение, увличайки след себе си своите възпитаници.

Неслучайно множеството от тях го имат за собствен другар. Няма и по какъв начин да е другояче, откакто, вместо да назидава, с персонален образец той им преподава най-важния урок - да не се опасяват да пробват нови неща, да вършат всичко с обич и да са положителни хора.  " Да участваш в построяването на един човек и да видиш израстването му е извънредно мъчно, само че чувството е неописуемо ", споделя той.

 

От православния храм до класната стая

41-годишният Симеон Ангелов е роден в София, само че израства в Белово, обл. Пазарджик. Баща му е бил пожарникар, майка му - помощник-възпитател в детска градина. " Възможно е от нея да съм наследил желанието да се занимавам с деца, да преподавам и да вземам участие в построяването им ", допуска той.

Ангелов приключва междинното си обучение в Пловдивската духовна семинария. Силен фактор се оказала баба му, която е взела участие в църковния хор в Белово. От нея той научил къси църковни песни, последователно насочвайки го по този метод към духовното обучение. " Много обичам да опитвам, да тествам всичко, което е ново, предизвикателно. Реших, че образованието доста ми подхожда, можех да се разпростра в разнообразни направления ", споделя той.

В семинарията той учи сред 17 и 21 предмета - с изключение на общообразователните за всички възпитаници той се посвещава още в латинския, старогръцкия език, църковната история и други, учи в това число и в събота. Особено забавно му било да разбере доколко християнството е повлияло на международната история.

" Тогава нямаше интернет. Когато трябваше да пиша нещо, ровех даже в извори от IV век, от VIII век. Чел съм текстове в оригинал, беше доста вълнуващо ", споделя той. Намира за необикновен шанс това, че му е преподавал персонално уредникът на Възрожденския музей в Пловдив.

Съдбата обаче си знае работата, отклонявайки го внимателно от пътя на историята. " Кандидатствах с история в Софийския университет, само че не ме одобриха. Тогава имаше доста двойки поради сериозното решето, с което отсяваха бъдещите адвокати ", спомня си Симеон.

Така напълно естествено пътят му продължава в Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", където приключва бакалавърска степен. След като взема тапия, става преподавател по православно вероучение - първо в неделното учебно заведение към храм " Света Троица " в кв. " Редута " в София, след това в 119-о учебно заведение, в 138-о учебно заведение, както и в Националната гимназия по полиграфия и снимка.

Логично се оформя и идната му стъпка - да приключи магистратура по начална педагогика. Така открива за себе си специалността преподавател, която се оказало, че му приляга извънредно. От 2005 година до момента минава през преподавател в занималня, класен началник на възпитаници от I до IV клас, шеф на 119-о СУ, а от 2017 година и зам.-директор с сектор " начално обучение ".

 

Деца като цветя

" Досегът с деца е нещо извънредно красиво, само че и безпределно отговорно ", споделя Ангелов, давайки образец със своята жълта роза в градината. " Тя цъфти безобразно бързо. Всяка седмица я подкастрям, като прецъфти - отстранявам изсъхналите елементи. Голяма играчка е - поливане, рязане, подкастряне, убождане. Но хубостта е невероятна. Същото е и с децата. И те са като цветята. Как да им се скараш? Толкова благи и нежни души са ", споделя той, уверен, че никое дете не прави нелепости преднамерено.

" За да има израстване, би трябвало да има развиване в вярната посока. Всичко, което е ненужно, би трябвало да се отстрани деликатно ", споделя той. Учителят си спомня по какъв начин неотдавна е поканил своя някогашна ученичка, към този момент студентка по химия, да замества краткотрайно отсъстващите преподаватели по химия в учебно заведение. " Тя беше премерено строга. С изненада видях у нея някои неща, които е взела от мен преди 12 година Няма по какъв начин да не се усещам благополучен от това ", споделя той. По думите му да участваш в построяването на един човек и да го видиш по какъв начин се осъществя е необикновено чувство.

Според него учителството би трябвало да е предопределение за всеки, който протяга ръка към тази специалност. " За страдание, като зам.-директор имам дребна преподавателска претовареност и ми липсва целодневният контакт с възпитаници. Но пробвам да дам максимума на учениците, на които преподавам. В часовете по музика представям разнообразни принадлежности, които могат да видят онлайн и да чуят естествения им тембър на звучене ", споделя той.

А основното, на което желае да научи децата, е да се разпрострат, да не се опасяват да пробват нови неща, да вършат всичко с обич и отношение и да са положителни хора. Понякога, въпреки и рядко, има и неуспехи, признава той. Няколко пъти му се е случвало да не се оправи с някое дете. " Много е неприятно, още ги мисля, въпреки че е минало много време ", споделя той, припомняйки думите на Майка Тереза: " Ти ще ги учиш да летят, само че те няма да поемат твоя полет... Ще ги учиш да мечтаят, само че те няма да имат твоята фантазия... Ще ги учиш да живеят, само че те няма да имат твоя живот... Но във всеки полет, всяка фантазия и през целия им живот, ще остане дирята от твоето наличие. "

Ангелов нееднократно е отнасял забележки поради приятелския метод, по който се държи със своите възпитаници. " Доста близко заставам до възпитаниците си, само че знам и границите - учителят би трябвало да е преподавател, това не трябва да се не помни, другояче се губи престижът на преподавателя ", споделя той. А уравновесеният му метод в комбиниране с експериментаторството му носи триумфи в редица извънкласни действия, които са най-интересни за учениците и ги стимулират най-силно да не изостават в учението.

Една от забавните действия, които се провеждат в 119-о, са футболни шампионати за учениците от гимназиалния стадий. В края на годината тимът първенец на учениците се изправя против тима на учителите. " Тази година, за жалост, за първи път учителите паднахме. Беше доста свирепа игра, един сътрудник още е на рехабилитация, аз се разминах с лека травма, само че типично като учители доста внимавахме да не контузим някой възпитаник ", споделя той.

Творческите му дирения нямат край, а и той е от хората, които мъчно се задържат на едно място без работа. Под управлението на две учителки от 119-о да вземем за пример напълно неотдавна възпитаници изнесоха театрално зрелище. То беше напълно друг прочит на " Ромео и Жулиета ". Спектакълът се състоя на 1 юли в столичния Малък градски спектакъл зад канала. Това го въодушевява да посегне към една позабравена фантазия - да направи мюзикъл с учениците. " Имам поддръжка от много учители и възпитаници, работата несъмнено ще отнеме съвсем година, само че сигурно ще си заслужава ", счита учителят.

 

Плейлист от църковни песни и рок части

Музиката несъмнено е лайтмотивът в живота на Ангелов. Самият той пее от 5-6 година - " много съществено ", както се показва. Свири на пиано, пее в детски вокални групи, има много солови изяви, взе участие в разнообразни музикални фестивали, на които печели не една и две награди. Първата от тях е през 1987 година, когато дружно с вокална група печели бронзов орден от интернационален фестивал. От общината пък ги награждават с пътешестване до цирка в София.

Учителят познава и западното пеене по ноти, и източното църковно пеене, което по думите му е доста антично и по-освободено. Талантът му е оценен персонално от патриарх Неофит - един от дребното у нас, които са се учили в Московската патриаршия и които са получили златен камертон за заслуги в региона на църковното пеене - той го е викал да пее още по времето, когато е бил русенски митрополит.

Ангелов е пял и на откриването на известния храм в Пампорово - " Успение на Пресвета Богородица ", за построяването на който събира средства и известният публицист Иван Гарелов. На него се озовал на една маса с тогавашния президент Петър Стоянов, с премиера Иван Костов, с ръководителя на Националния дарителски фонд " 13 века България " и други

Певческите му умения го водят на доста турнета из Европа и Казахстан, които той посещава най-вече с хорови сформира. Наскоро Ангелов бе в Швейцария на фестивал за мъжки хорове, на който се позволява присъединяване на 8-9 хора от разнообразни страни. " Участието на хор от България единствено по себе си е огромен триумф ", споделя учителят, който е и пом.-диригент на църковния хор към храм " Света Троица " в кв. " Редута ", където всяка неделя и по празници взе участие в литургиите.

Като младеж Симеон протяга ръка и към китарата. Сам се учи по какъв начин да я настройва - заради липса на интернет, ютуб и така нататък " По душа съм си рокаджия ", споделя преподавателят, признавайки, че спецификата на гласа му не е тъкмо за рок - по време на църковното пеене той се е омекотил малко. " За някои може би звучи необичайно в плейлиста ми да се редуват църковните песни с рок и метъл части. Но не бих споделил, че не може да се комбинират - и двете ми носят успокоение. С музиката чувствам подредбата на всичко, кое от кое място води, накъде отива. Тя ти дава сила, въодушевява те, нахъсва те, мозъкът ти работи на друго равнище ", споделя той.

Като преподавател в 119-о учебно заведение Ангелов употребява опциите на стратегия на МОН за извънкласни занимания по ползи и през 2016 година образува учебна музикална рок група Exchange от четири момчета и едно момиче. С нея са имали много участия онлайн, в това число в столичния клуб " Рокенрола ". Спечелват и премията на Асоциацията на Кеймбридж учебните заведения за ария на британски език.

" Имах някои авторски песни, по мой текст и музика, само че аранжиментът им бе най-вече от учениците, които преди 3 година приключиха учебно заведение. Вече всеки пое по своя път, а и за свирене по клубове би трябвало доста репетиране ", споделя Ангелов.

Работата му в Exchange го среща с рок група " Епизод " по време на концерт в градинката на КАТ в столичния кв. " Изток ". Там свирят един до друг с " Епизод ", чийто басист Симеон Христов по-късно му предлага да създадат рок спектакъл, отдаден на хан Аспарух. От концепцията за спектакъла се ражда и тази за албума " Великите владетели ".

Така през 2018 и 2019 година учителят отпътува на турне из България като гост-солист на група " Епизод ", на което разпространяват новите песни - за Симеон Велики, за хан Тервел, хан Крум, хан Омуртаг, цар Самуил, цар Калоян и други " Заглавната ария " Авитохол " има 80 000 гледания, което за подобен вид музика си е достижение. Над 10 000 души са пели с нас по концертите ", спомня си Ангелов.

 

За франзелите и френското сирене

Ако смятате, че единствено музиката поддържа духа на колоритния преподавател, то грешите. Кулинарията е друга негова пристрастеност, която провокира креативния му нюх, въпреки и в последно време все по-рядко поради доста задължения в учебно заведение. Още като дребен Ангелов взема решение да постъпи в хранително-вкусовия колеж във Велинград. От другари, учили 2-3 години там, обаче схваща, че той знае за кулинарията много повече от тях, нищо че не е учил нищо за този поминък. Затова се отказал да учи там, само че не и да продължава да се развива в тази необятна сфера.

" Имам някаква персонална, вътрешна нужда и упоритост да сготвям. Като дребен правех доста тестени сладки неща. Много добре ми се получаваха, макар че не обичам доста такива храни ", спомня си той. Както и при музиката, и в това изкуство той се самообучава - с гледане, запитване, връзка, срещи с хора и най-много - посредством шерване на храната.

Част от познанията му са предадени от негова към този момент починала съседка, който му разкрила някои секрети на кухнята в Либия - тя прекарала в тази страна много време дружно със брачна половинка си, който е работил там като доктор.

Фен е и на френската кухня - обожава техните сирена, от които по думите му се получават забавни сосове. " Бил съм дни наред на франзели и френско сирене ", споделя той за времето, когато е бил на турнета във Франция. " Веднъж бяхме в малко френско селце, спах на квартира, а не в хотел и макар че не знам френски, съумях да сготвям с една баба - с жестове и мимики сготвихме прелестен петел ", доказвайки максимата, че за изкуството няма граници.

Ангелов обича също доста и българската кухня, като обичано му е готвенето на всичко, обвързвано с месо и по ловен. " Харесва ми концепцията след преход в планината да сготвиш малко храна, от която да извлечеш най-много калории, да ти е вкусно, само че и леко. Месото с разнообразни типове гъби, ароматни подправки и малко люто е отлично ", споделя той.

Наскоро е имал опцията още веднъж да се развихри в кухнята с така наречен експериментаторско готвене - в голям чугунен котел, подарен му от другари за рождения ден на 3 май. " Температурата му е необикновено висока, по-висока даже от професионалното готвене на газ. Този съд разрешава внезапно запечатване, фламбиране на месото, така наречен натурално готвене, което радикално трансформира усета на ястието ", изяснява той тънкостите.

Верен на себе си, учителят е подготвен за нови кулинарни хоризонти - би опитал с азиатската кухня, въпреки снабдяването с целия набор подправки да е комплицирано. Защо не и да опита кулинарен курс при някой шеф-готвач - тъй като " човек постоянно има какво още да научи ".

Зам.-директорът на 119-о учебно заведение има и фантазия да издаде детска книга с приказки, лирика или разкази. " Пиша от 16-годишен, само че към момента не съм разгласил ", споделя той.

А по какъв начин успява да съвместява толкова разнообразни неща?  " На първо място с помощта на прелестната ми брачна половинка! Без нейното изцяло образуване на дома и безкрайната ѝ обич и самообладание това нямаше да е допустимо. Често като изляза заран, се прибирам след 22:00 ч., а съм имал и много турнета с дълготрайност по три седмици. На второ място -   на персоналната ми организираност ", споделя той.

Животът, счита Ангелов, трябва да е пълностоен. Със стойностни разнообразни активности. С музика и обучение, които възпитават и водят към бъдещето.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР