Помага ли ни гледането на телевизия да се унесем преди

...
Помага ли ни гледането на телевизия да се унесем преди
Коментари Харесай

7-те най-големи мита за съня

Помага ли ни гледането на телевизия да се унесем преди лягане? А упражненията вечер вредят ли на съня ни? Това са някои въпроси, свързани със съня, които тормозят доста от нас, тъй като сме чували какво ли не за тях, написа каналът " 7-те НАЙ " във vbox7. Ето и кои са най-често срещаните вярвания за добър сън, които се оказват неверни:

Хъркането е постоянно срещано и безобидно

Повечето хора са хъркали в даден миг от живота си и това не е проблем. Когато обаче то зачести и стане доста мощно, може да е знак, че имате здравословен проблем. Сънната апнея е постоянно срещано положение, при което дихателните пътища са блокирани, а дишането ви ненадейно се прекъсва или даже стопира по време на сън, което ви кара да се разсъните. По този метод не си почивате пълноценно, което се отразява и на тялото ви. Важно е да отидете при експерт, който да се погрижи за сънната апнея.

Добре е да спите дълго следобяд

Кратките следобедни дрямки имат доста изгоди, като могат да подобрят настроението ви, качеството на работата, да ви оказват помощ да се отпуснете и да ви накарат да се чувствате по-малко изтощени. По-дългата следобедна сънливост има противоположния резултат и може да навреди на вечерния ви сън. Експертите предлагат да залагате на къс сън с дълготрайност 10-20 минути, като е добре това да се случва преди 3 часа следобяд.

Повече сън е по-добре

Според експертите възрастните би трябвало да спят сред 7 и 9 часа дневно. Честото надвишаване на 9 часа сън може да аргументи главоболие и несъразмерна отмалялост, както и да увеличи риска от здравословни проблеми като наддаване на тегло, меланхолия, диабет и сърдечни болести. Ако ви се случва понякога да си поспивате повече, няма причина да се притеснявате.

Телевизията ни оказва помощ да заспим

Много от нас обичат да лежат в леглото и да включат тв приемника преди сън. Според специалистите би трябвало наложително да заобикаляме тв приемниците и екраните в спалнята. Причината е, че в края на деня нашето тяло стартира да отделя мелатонин, когато забележи, че слънцето залязва и се стъмва. Това е неговия метод да ни каже, че е време за сън. Ако преди лягане сме изложени на изкуствена светлина, това трансформира неговата функционалност и не ни разрешава да си починем пълноценно. Затова преди сън е добре да заложим на релаксираща музика или книга.

С възрастта се нуждаем от по-малко сън

Хората постоянно си мислят, че с напредването на възрастта се нуждаем от по-малко часове сън. Но в случай че погледнете рекомендациите на специалистите по отношение на броя часове, от които се нуждаят възрастните хора, се оказва, че няма огромна разлика. Докато възрастен сред 18 и 64 години се нуждае от 7 до 9 часа сън, хората над 65 години би трябвало да спят сред 7 и 8 часа всяка вечер.

Наваксваме със съня през уикенда

Да останеш безсънен за една нощ, с цел да работиш не е доста ужасно, само че е значимо да не го превръщаш в табиет. Загубените часове сън няма по какъв начин да се наваксат, както мнозина считат, по тази причина някои експерти назовават този недостиг „ дълг за сън “. Важно е да знаем, че спомагателните часове сън през уикенда няма да противодействат на отрицателните резултати, които непрекъснатата липса на сън може да аргументи в бъдеще.

Упражненията вечер пречат на съня

Понякога заран не остава време за тренировки и наваксваме вечерта, а дали това оказва въздействие на съня ни? Според експертите лека до умерена физическа интензивност към 60 до 90 минути преди лягане може да помогне за по-бързото заспиване и да усъвършенства съня. Това значи, че практикуването на йога, разходките, упражненията с леки до умерени тежести, колоезденето и плуването са подобаващи преди лягане, само че е значимо да не се прекалява. Добре е да се изчака и най-малко час преди лягане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР