Ползите от плана за социално-икономическото възстановяване на държавата са, че

...
Ползите от плана за социално-икономическото възстановяване на държавата са, че
Коментари Харесай

Петкова: Няма лош момент в бюджета

Ползите от проекта за социално-икономическото възобновяване на страната са, че ще подсигурява напредък в дълготраен аспект. Ще тръгнем и в посока преход към нисковъглеродна стопанска система. Това изясни енергийният министър Теменужка Петкова в " Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3.

Той ще бъде финансиран с плануваните за България 12 милиарда лв. до 2026 година като включва и девет подпроекта. Сред тях е създаване на нова система за киберсигурност на енергийната система. 

В стълба Зелена България ще бъдат употребени над 4 милиарда лв.. 500 милиона лв. са за Електроенергийния систематичен оператор. Те са за рационализация на активността на ЕСО и за електроенергийната система на страната.

По отношение на Маришкия басейн Теменужка Петкова сподели, че ще получим финансиране от фонда за възобновяване. Подписано е и  съглашение със Световната банка за разбор на още осем региона, само че не се планува финансиране на мощности, които употребяват въглища.

" Енергийната успеваемост е първа крачка за декарбонизация на стопанската система. Това е един от способите за превъзмогване на енергийната беднотия. Това,което държавното управление прави е ориентирано напълно на това всички български жители да могат да се възползват, а разходването на ресурса ще предстои на надзор от Европейска комисия. "

Петкова открои като значим развой и цифровизацията. През годините вложенията не са били задоволителни. Предвижда се построяването на оптична мрежа, с цел да може всеки един човек да се възползва от цифровизацията.

Петкова посочи, че години наред България съблюдава доста прецизно финансовата дисциплинираност. " Никой не  може да ни упреква, че бюджетът е разоряващ. В момента харчим това, което е спестено през годините. Няма неприятен миг в бюджета. Увеличени са средствата за опазване на здравето. Над 1.5 милиарда ще отидат като ограничения за подкрепяне на семействата. Държавата в такива моменти би трябвало да бъде до своите жители. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР