Полското правителство обвини Беларус и Русия, че организират нов миграционен

...
Полското правителство обвини Беларус и Русия, че организират нов миграционен
Коментари Харесай

Полша: Беларус и Русия организират нов поток от мигранти

Полското държавно управление упрекна Беларус и Русия, че провеждат нов миграционен поток към Европейския съюз през полската граница за дестабилизиране на района.

" Става дума за интервенция, проведена от съветските и беларуските секрети служби, която става все по-интензивна ", съобщи пред кореспонденти полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Вазик.

Томаш Прага, шеф на полската гранична защита, добави, че беларуските служби са се трансформирали в " незаконна група, която управлява незаконната миграция ".

" Разбира се, те извличат големи облаги от това ", сподели той пред кореспонденти, съобщи Агенция Франс Прес.

По време на предходната гранична рецесия, почнала през лятото на 2021 година, десетки хиляди мигранти и бежанци - най-вече от Близкия изток, минаха или се пробваха да преминат в Полша от прилежаща Беларус.

По това време Западът упрекна беларуския режим, че е провел притока дружно със своя съдружник Русия в в границите на хибридна офанзива -вид война, употребяваща невоенни тактики.

Тогава Полша реагира, като сътвори зона за възбрана на достъпа до границата, която продължи девет месеца.

Освен това в разгара на рецесията Полша изпрати хиляди бойци и служители на реда, с цел да подсилят патрулите на граничната защита, построи стоманена стена по границата и утвърди закон, който разрешава мигрантите да бъдат връщани назад в Беларус.

Васик съобщи, че обстановката " през днешния ден не е толкоз безредна, колкото беше преди две години ".

По данни на Прага, през тази година до момента 19 000 мигранти са се пробвали да влязат в Полша от Беларус, до момента в който през цялата 2022 година те са били 16 000.

Само през предишния месец повече от 4000 мигранти са се пробвали да преминат границата.

В отговор на това граничната защита прикани Министерството на защитата да изпрати 1000 спомагателни военнослужещи на границата. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР