С цели 10% са скочили на годишна база доставките на

...
С цели 10% са скочили на годишна база доставките на
Коментари Харесай

Възстанови се най-накрая европейският смартфон пазар

С цели 10% са скочили на годишна база доставките на смарт телефони в Европа през първото тримесечие на 2021 година, демонстрират данните на Counterpoint Research. Това е първи позитивен резултат за пазара от третото тримесечие на 2021 година

Според специалистите по-високият потребителски интерес се дължи на представянето на мощни нови устройства на Samsung, Xiaomi и Honor. Помагат и признаците на икономическо възобновяване, както и появяването на кардинално нови и забавни за потребителите технологии като вградения в смарт телефоните изкуствен интелект.
 MediaTek е най-големият производител на смарт телефон чипове в света
MediaTek е най-големият производител на смарт телефон чипове в света

Срив при Samsung и Гугъл

Въпреки това, от Counterpoint Research са безапелационни - резултатът от Q1 на тази година е добър единствено спрямо изключителна слабата 2023 година, когато доставките бяха най-малки от повече от десетилетие насам. Затова и дори и да стигнем до напредък в границите на цялата година, той ще е с незначителен едноцифрен % и ще останем надалеч от равнищата от преди пандемията.

Кой по какъв начин се оправя?

Към края на първото тримесечие салдото на силите сред играчите на смарт телефон пазара наподобява по този начин:
Samsung - 32% пазарен дял; Apple - 25%; Xiaomi - 18%; Realme - 4%; Honor - 4%.
Експертите показват, че серията Samsung Galaxy S24 е сериозен фактор за по-доброто показване на Samsung спрямо предходната година, а също така моделите от междинен клас A35 и A55 евентуално ще спомогнат за опазване на темпото и през второто тримесечие - обичайно A3x и A5x са измежду най-продаваните смарт телефони.
 iPhone 15 Pro Max е най-продаваният смарт телефон при започване на 2024 година
Най-продаваният смарт телефон при започване на 2024 година е и един от най-скъпите

7 от устройствата в Топ 10 са за по над 1000 лв.

В същото време, при Apple сега виждаме закъснение и " в случай, че не се чака нов iPhone SE през 2024 година, доставките ще продължат да понижават до представянето на iPhone 16 по-късно през тази година ".

Redmi Note 13 серията от междинен клас оказва помощ на Xiaomi да вдигне доставките с 11% на годишна база с доста положително показване в Западна Европа и по-специално Италия и Испания. В Източна Европа, обаче, натискът на Samsung и Tecno води до най-ниския пазарен дял за компанията от началото на 2022 година до момента.

Realme има мощно начало на 2024 година, като 59-те % скок на доставките са резултат от възобновено търсене в Западна Европа, само че и огромна известност в Турция, Украйна и Унгария. Мотори на растежа са бюджетните устройства от C серията, само че и тези от междинен клас - realme 12.

Honor продължава похода си към челото на смарт телефон производителите, като компанията е доставила 67% повече смарт телефони през първото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на 2023 година В Западна Европа приказваме за повече от двоен скок благодарение на смарт телефони от висок и среден-висок клас като Magic V2, Magic 6 и Honor 90.

За момента огромният губещ е Oppo , която изпада от Топ 5.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР