Полският президент Анджей Дуда подписа проектозакон, който го упълномощава да

...
Полският президент Анджей Дуда подписа проектозакон, който го упълномощава да
Коментари Харесай

Президентът Дуда одобри законопроекти за допускане на Финландия и Швеция в НАТО

Полският президент Анджей Дуда подписа проектозакон, който го упълномощава да ратифицира присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, съобщи особено за Българска телеграфна агенция полската организация ПАП.

Двете скандинавски страни се отхвърлиха от траялия десетилетия неутралитет, откакто Русия нахлу в Украйна, предизвиквайки стандартен боен спор, какъвто Европа не е виждала от Втората международна война.

Полският президент подписа законопроектите в балтийското пристанището на полския флот в Гдиня в петък. Долната камара на Народното събрание, Сеймът, одобри законодателството на 7 юли, а в сряда законопроектите бяха утвърдени от Сената, горната камара.

„ Това е доста значим ден освен за НАТО, освен за нашата част от Европа, за басейна на Балтийско море и сигурността на тази част от света “, сподели Дуда. „ Това също е доста значим ден... за бъдещите генерации поляци и тези, които ще живеят и построяват своя ежедневен живот и своето благополучие в тази част на Европа и света. “

Когато новото законодателство влезе в действие, президентът ще може да ратифицира протокол към Северноатлантическия контракт за присъединението на двете кандидат-членки.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в НАТО в средата на май. Днес те имат статут на поканени страни и могат да вземат участие в срещи на НАТО, само че нямат право на глас. Всичките 30 сегашни членки на блока би трябвало да се съгласят да одобряват двете скандинавски страни в алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР