Полска и българска държавни фирми са одобрени да представят оферти

...
Полска и българска държавни фирми са одобрени да представят оферти
Коментари Харесай

Полска и българска фирми искат да ремонтират двигатели за самолети МиГ-29

Полска и българска държавни компании са утвърдени да показват предложения за ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29. Фирмите са Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. и " ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ " ЕАД . Решението за прелиминарен асортимент в регистъра на публични поръчки на 9 май.

България разчита на руските изтребители МиГ-29 за запазване на въздушното си пространство (еърполисинг). След началото на нашествието на Русия в Украйна поддръжката им стана съвсем невъзможна, защото се правеше извънредно от съветската държавната корпорация РСК МиГ. Затова служебният кабинет се опита да купи " заместващи изтребители ", които Военновъздушни сили да употребяват до идването на първите нови F-16 Block 70, закупени от Съединени американски щати.

, като се базира на един от многото изтекли документи от Пентагона, заяви, че изтребителите си МиГ-29. Българското Министерство на защитата (МО) отхвърли да е провеждало диалози за безплатно даване на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

Поръчката е за ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29, а прогнозната стойност е 19,2 млн. лева с Данък добавена стойност. Срещу тази сума би трябвало да бъде осъществен " основен/капитално-възстановителен ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29 за възобновяване на техния междуремонтен запас и междуремонтен период на работа ". Срокът за ремонт на всеки мотор не би трябвало да бъде по-голям от 9 месеца.

Тъй като един МиГ-29 е има два мотора, сполучлив ремонт подсигурява оставането във въздуха на 3 изтребителя.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 година и няма да купува така наречен заместващи самолети, сподели в събота служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред. Той добави, че досега страната е получила две предложения за заместващи изтребители, само че не може да си ги разреши.

“Насочили сме нашите старания към поддържане на МиГ-29 ”, сподели още военният министър.

В края на предходната година служебното държавно управление заяви, че води диалози за така наречен заместващи изтребители, които българските военновъздушни сили да употребяват преди доставката на първите самолети F-16 Block 70 от Съединени американски щати. София изпрати искане за оферта до шведската компания “Грипен ”. Представители на кабинета с френската компания “Мираж ” и с Израел за използвани самолети F-16. Не е ясно коя е втората действителна оферта, за която приказва Стоянов.

През март МО за доставка на шест мотора за МиГ-29 за 22 млн. лв. без Данък добавена стойност и за ремонтирани мотори. Ако поръчката е сполучлива, това би разрешило да се удължи използването на още три изтребителя.

България има към 18 МиГ-29, само че не е ясно какъв брой от тях летят. През ноември предходната година Стоянов сподели пред депутатите от комисията по защита, че при започване на 2023 година ще останат летящи единствено шест от изтребителите.

През февруари министърът сподели, че вероятността за защита на въздушното си пространство е огромна, тъй като не може да поддържа руските си изтребители МиГ-29.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР