Полковник Амаду Абдраман заяви снощи в ефира на националната телевизия,

...
Полковник Амаду Абдраман заяви снощи в ефира на националната телевизия,
Коментари Харесай

Военният режим в Нигер ще съди сваления президент за държавна измяна

Полковник Амаду Абдраман съобщи нощес в ефира на националната телевизия, че военният режим " е събрал нужните доказателства, с цел да повдигне обвиняване пред способените национални и интернационалните управляващи против отстранения президент и неговите локални и задгранични съучастници за държавна измяна и за подкоповане на вътрешната и интернационалната сигурност на Нигер ".

Базум, който е демократично определеният президент на страната, беше свален от членове на личната си президентска армия на 26 юли и от този момент е под домакински арест дружно със брачната половинка и сина си в президентския замък в нигерската столица Ниамей, написа Българска телеграфна агенция.

Близки до президента, както и членове на неговата ръководеща Нигерска партия за народна власт и социализъм (НПДС " Тарая " ), споделят, че президентското семейство гладува, като е без ток и вода.

Снощи хунтата отхвърли тези изказвания и упрекна политиците от Западна Африка и интернационалните им сътрудници в образуване на дезинформационна акция, с цел да злепоставят хунтата. В същото време нараства интернационалният напън върху военните да освободят и възстановят Базум на президентския пост.

АП напомня, че незабавно след преврата Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) сложи на военния режим в Ниамей седемдневен ултиматум да върне сваления държавен глава на власт, в противоположен случай ще приложи военна мощ. След приключването на крайния период обаче не последваха дейности от нито една от двете страни.

Миналата седмица ЕКОВАС сложи силите си в " бойна подготвеност ", само че към момента не ясно по кое време и дали те ще влязат в Нигер.

Военните упрекнаха Франция, че е обстрелвала военна база, френските управляващи отхвърлиха изказванието им. Те желаят да прекратят концесиите на уран и злато, които се държат от френски компании. 

Всеки ден в Нигер има демонстрации в поддръжка на новата власт, а даже децата скандират " Дуло Франция ", съобщи АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР