Полицията във Франция ще има право да шпионира заподозрени чрез

...
Полицията във Франция ще има право да шпионира заподозрени чрез
Коментари Харесай

Франция разреши на полицията да шпионира телефони

Полицията във Франция ще има право да шпионира обвинени посредством отдалечено активиране на камерата, микрофона и GPS на техните телефони и други устройства. Това взеха решение френските депутати, оповестява " Франс прес ".

Като част от по-широк законопроект за промяна на правораздаването, наредбата за шпиониране беше атакувана от левицата и правозащитниците като властническа харта за шпионаж, макар че министърът на правораздаването Ерик Дюпон-Морети твърди, че тя ще засегне единствено " няколко десетки случаи годишно ".

Мярката ще обгръща преносими компютри, коли и други свързани предмети, както и телефони, и ще разреши геолокация на заподозрени в закононарушения, наказуеми с минимум пет години затвор.

Устройствата могат да се задействат отдалечено, да записват тон и да снимат хора, обвинени в тероризъм и проведена престъпност.

Разпоредбите " пораждат съществени опасения по отношение на нарушаването на главните свободи ", написа в свое изказване от май групата за цифрови права La Quadrature du Net.

Позовавайки се на " правото на сигурност, на персонален живот и на персонална преписка " и " правото на свободно напредване ", групата дефинира предлагането като част от " плъзгане към режим на сигурност с тежка ръка ".

По време на парламентарен спор късно нощес депутатите от лагера на президента Еманюел Макрон внесоха корекция, която ограничана потреблението на отдалечено шпиониране до " когато е целесъобразно от естеството и сериозността на закононарушението "  и " за строго пропорционална дълготрайност ".

Всяко потребление на наредбата би трябвало да бъде утвърдено от арбитър, като общата дълготрайност на наблюдението не може да надвишава шест месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР