Полицаят Пеньо Пашиков, който в края на месец септември 2022

...
Полицаят Пеньо Пашиков, който в края на месец септември 2022
Коментари Харесай

Полицай, спипан с подкуп от 50 лева, награждаван, че е отказал подкуп

Полицаят Пеньо Пашиков, който в края на месец септември 2022 година бе заловен с рушвет от 50 лв. в Пловдив, се оказа награждаван, по тази причина че бил отказвал рушвет. Това стана ясно от думите на някогашния началник на КАТ-Пловдив гл. инсп. Йордан Милушев, който беше разпитан в качеството на очевидец по делото, написа

Припомняме, че Пашиков беше задържан на 30 септември същата година, на 1-ви октомври беше притеглен като обвинен, а по-късно освободен под гаранция от 1000 лв.. Подсъдимия бил автоконтрольор в организация на придвижването, пътен надзор и превантивна активност.

Във въпросният ден той и негов сътрудник забелязали, че водач навлиза в неразрешена улица, а с цел да не го глобят служителите на реда му поискали сумата от 50 лв.. В следствие водачът дал банкнотата, а униформеният чиновник сляпо повярвал, че си е получил подкупа и казусът е решен. Преди да даде парите обаче, водачът снимал банкнотата и серийния номер. Междувременно подал сигнал в полицията против тях. Служители на „ Вътрешна сигурност “ реагирали незабавно. Съвместно със чиновници на ОДМВР - Пловдив, те открили същата банкнота у подсъдимия.

В следствие Пашиков беше отхвърлен от системата, само че Административният съд в Пловдив анулира заповедта на шефа на пловдивската полиция и служителят беше възобновен на работа. В следствие стана ясно, че пътният служител на реда се е отказал от системата и работи в частна компания.

По време на вчерашното съвещание в Пловдивския областен съд, някогашният му шеф Милушев и Тафков от „ Вътрешна сигурност ” описаха по какъв начин тъкмо се е стигнало до ареста на пътния служител на реда.

„ Получих позвъняване от тогавашния шеф на ОДМВР - Пловдив Димитър Балев, който ми сподели да намеря кола и да издиря на Околовръстното съответен автомобил, тъй като имало осъществена корупционна активност. Веднага потеглих да намеря наши полицейски коли. Обадих се на дежурния, че съм отишъл да върша инспекции и той ми сподели местоположението на полицейската кола. През това време се обадих на шефа да му кажа, че сме я локализирали. Тогава ми се обади и Васил Костадинов, който по това време беше зам.-директор на полицията и той пристигна на място. Аз открих, че автомобилът не е на бензиностанцията, на която е бил преди този момент. Костадинов остана там да прави инспекция на място. После дежурният ми се обади, че автомобилът към този момент е в Коматево, тъй като имаше мач. Пристигнах в Коматево и останах там без да подхващам дейности, до момента в който не пристигна зам.-директорът и „ Вътрешна сигурност ”, описа пред магистратите някогашния началник на пловдивския КАТ.

В следствие били открити служителите на реда Пеньо Пашиков и Йордан Герджиков на които било разпоредено да извадят наличните в тях банкноти, като в следствие станало ясно, че едната банкнота била тази която са търсили.

Показания пред съда даде и шеф бранш във „ Вътрешна сигурност ”. Той е получил позвъняване от регионалната дирекция в Пловдив, че има сигнал за корупция от жител. Шофьорът се обадил и споделил, че бил спрян и му желали рушвет, с цел да не му сформира акт. Получен бил и втори сигнал в границите на половин час за същото действие.

„ Свързахме се с Балев и създадохме организация, с цел да стартираме инспекция по случая. Лицето, което се оплакало изпратило и фотография на банкнотата със сериен номер. Към оня миг имахме единствено външно изложение на служителя и мястото където е спрян водачът. Тогава потеглих дружно с Костадинов, с цел да намерим автомобила и да проверим дали въпросната банкнота е у полицейския чиновник. Установихме колата наоколо до базата на Ботев в Коматево ”, описа Тафков.

Тогава помолили служителя на реда Пашиков и сътрудника му да излязат пред камерата на полицейския автомобил и да покажат банкнотите, които са в тях. Пашиков повече приличал на описанието от оплакалия се. Полицаят първо извадил няколко банкноти от джоба си, а в следствие, когато бил запитан дали това са всички в него, той извадил въпросните 50лв от калъфчето на значката.

По делото стана ясно още, че Пашиков изискал сумата, тъй като водачът влезнал в сектор, където не било разрешено. Тогава бил спрян от екипа на пътна полиция и униформеният му изискал подкупа. Шофьорът споделил, че трябвало да остави служащи и ще се върне. През това време направил фотография на банкнотата. От камерите на автомобила се удостоверили думите му.

Ако бъде приет за отговорен, Пеньи Пашиков може да получи наказване " отнемане от независимост " до 6 година и санкция до 5000 лв..
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР