Политически обрат предрече политологът Цветанка Андреева. Много бих искала той

...
Политически обрат предрече политологът Цветанка Андреева. Много бих искала той
Коментари Харесай

Политолог предрече политически обрат. Капаните!

Политически поврат предсказа политологът Цветанка Андреева. „ Много бих желала той да бъде в оптимистична тенденция – да се сформира устойчиво парламентарно болшинство. България да се върне в руслото на същинската парламентарна народна власт, която може да излъчи постоянна изпълнителна власт “, уточни тя в изявление за БГНЕС. Андреева предизвести, че въпреки всичко не би трябвало да се изключват и други сюжети, които надалеч не са толкоз положителни.

„ От сегашния стадий на политическата рецесия ние в действителност ще излезем. Войната е голямо зло, което се стовари на украинския народ и цяла Европа. За пръв път чуваме по какъв начин Йенс Столтенберг предизвестява, че войната може да излезе отвън границите на Украйна. Това би трябвало да сложи нащрек цяла Източна Европа, в това число България “, означи политологът.
-->
Тя акцентира, че войната има функционалността да дисциплинира.

„ Партийните елити ще бъдат доста по-дисциплинирани. Наблюдаваме позитивен развой: от това по какъв начин няма да се коалираме с еди-кой си, политиците влизат в режим, за какво не можем да се коалираме с тях. Вече звучат извинително. Следващия стадий е да търсят причини, за какво би трябвало да се коалираме “, съобщи Андреева.

Тя означи със страдание, че евроатлантическото болшинство не се е сбъднало.

„ Очевидно то не е било допустимо да се случи преди два месеца, само че сигурно за него ще се заприказва след Нова година още веднъж. Песимист съм за третия и втория мандат и не тъй като аз съм черноглед, а тъй като политическите партии към момента не могат да възстановят политическия разговор. Смятам, че политиците ще бъдат дисциплинирани, тъй като рецесиите имат тази функционалност “, безапелационна е Андреева.

На първо място през идната година би трябвало се работи за укрепването на парламентаризма, на парламентарната република.

„ В смисъл, че тя освен би трябвало да се завърне към функционалностите си, само че и да стане още по-здрава. Очевидно тази рецесия, само че и другите, които сме следили през миналите 30 години, приказва, че България въпреки и парламентарна република има какво още да се изисква, даже с отварянето на конституцията за укрепването на парламентаризма.

Някои експерти даже заговориха за въвеждането на двукамерен парламент. Това са неща, които ще ни изведат от риска на едноличен политически режим, който в исторически проект постоянно е бил гибелен за нашата народна власт, без значение от какво естество е бил “, сподели политологът.

Тя се надява да забележим по-отговорни и рационални политици.

„ Дано българското общество да има водачи, които предвождат, а не следват електората си. Да имат доста повече храброст да задават дневния ред, а не да следват публичните популистки настройки “, съобщи Цветанка Андреева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР