Политическата мафия в България, организирана около кръга „Капитал“, успя да

...
Политическата мафия в България, организирана около кръга „Капитал“, успя да
Коментари Харесай

Нова порция лъжи към Брюксел от политическата мафия

Политическата мафия в България, проведена към кръга „ Капитал “, съумя да конфигурира следващия собствен офицер в представителството на Европейска комисия за България, написа.

Това несъмнено предопределя тона и наличието на упования след две седмици първи отчет на Европейската комисия за върховенството на правото в страните членки на Европейския съюз в частта му за България.

Причината е повече от прозаична - черновата на отчета е направена в София от свързани с добре известни политико-икономически и медийни кръгове.

Авторът на черновата е досегашен чиновник на едноименния седмичник на кръга „ Капитал “, а изводите се базират на мощно пристрастни и манипулативни разбори на три свързани между тях неправителствени организации - Антикорупционен фонд, Български институт за правни начинания и Асоциация на европейските журналисти-България.

След като последните три години мониторинговите отчети за България по Механизма за съдействие и инспекция на Европейска комисия бяха изчистени от въздействието на олигархичния кръг „ Капитал “, тяхното наличие се отличи с справедлив и неутрален взор над протичащото се у нас, що се отнася до битката с корупцията, проведената престъпност и промяната на правораздаването.

Това по никакъв начин не се хареса на кръговете към Иво Прокопиев, отпред с водача на „ Да, България “ Христо Иванов. Медиите на първия започнаха интензивно да подлагат на критика предходния състав на Европейската комисия, а втория даже не пестеше обидите си по адрес на ръководителя u Жан-Клод Юнкер.

Недоволството им идваше от обстоятелството, че в края на 2017 година Европейска комисия бе взела решение да освободи непрекъснатия консултант по Механизма в своето посланичество в София - Юри Бюрер Тавание.

И въпреки Брюксел в никакъв случай да не призна, че уволнението на холандеца бе поради обвързаността му с политико-икономическите и медийните кръгове към Прокопиев, това си пролича още при първия отчет без директното му присъединяване по линия на Мониторинговия механизъм за България.

Така се потвърдиха и дългогодишните подозрения, че жененият за малко за някогашна журналистка на Прокопиев Тавание, е изготвял черновите на брюкселските отчети под диктовката на Христо Иванов и доносите на обвързваните с него неправителствени организации като Съюза на съдиите в България, Български институт за правни начинания, Български юристи за правата на индивида, Български хелзинкски комитет, „ Отворено общество “ и т. н.

В навечерието на оповестението на отчета от механизма за върховенството на правото, който към този момент не се отнася единствено до България и Румъния, а визира всички страни членки на Европейски Съюз, за жалост обстановката за нашата страна наподобява се е върнала в изходно състояние.

Това е по този начин, тъй като преди половин година на основна позиция в представителството на Европейска комисия в София за консултант по политическите въпроси е назначен дълготраен чиновник на Иво Прокопиев.

Става въпрос за някогашния публицист в „ Капитал “ Илин Станев, чиято съществена задача е точно правенето на политическия отчет за върховенството на правото в частта за България. Назначението на Станев е подготвяно дълго време.

Преди да заеме поста, той изкарва две години като сътрудник на „ Капитал “ в белгийската столица, а за неговото инсталиране в софийското посланичество сигурно е помогнала и близостта на Иво Прокопиев до някогашния български еврокомисар Кристалина Георгиева.

Ключовата роля на съветника на Прокопиев в представителството на Европейската комисия у нас при правене на първия отчет за България по върховенството на правото го прави мощно злепоставен. Олигархът и близката до него партийна коалиция „ Демократична България “ са директно заинтересувани от това Брюксел да насочва рецензии към управляващите у нас, тъкмо в този миг.

Изданията на Прокопиев и Христо Иванов са измежду уредниците на част от митингите против ръководството на ГЕРБ, настоявайки за предварителни избори, за оставката на основния прокурор и за заличаване независимостта на държавното обвиняване.

Какво би написал в отчета за България тъкмо в този миг, чиновник с повече от 20-годишен стаж в „ Капитал “, е елементарно да се предвижда. Още повече, че неговите заключения се базират на свързани разбори, направени от негови досегашни сътрудници или свързани с тях неправителствени сътрудници на непознато въздействие.

И тъкмо в това се състои предварителното компрометиране на отчета на Европейска комисия за България, тъй като той е направен при съществуването на сериозен спор на ползи.

Основните източници, на които стъпва политическия отчет, са директно обвързваните с Иво Прокопиев и Христо Иванов - Антикорупционен фонд, Български институт за правни начинания и Асоциация на европейските публицисти - България.

Редакторът в „ Капитал “ и досегашен сътрудник на Илин Станев - Росен Босев е член на управата на две от организациите - АКФ и АЕЖ. Основател и създател на огромна част от манипулативната продукция на Фонда е също някогашния сътрудник на Станев - Николай Стайков.

Правните разбори на АКФ в частта за правосъдната система и КПКОНПИ се изготвят в съавторство с политическо обвързания с „ Да, България “ Атанас Славов, който е член на управлението на партията с водач Христо Иванов.

От друга страна, учреденият точно от някогашния правосъден министър Институт за правни начинания е различен източник, който Илин Станев е употребил при правенето на отчета за България.

Частта за медийната независимост в отчета на Брюксел мъчно би могла да бъде справедлива, защото се базира напълно на пристрастните позиции на журналистическа организация, в чието управление влизат главно фрагменти на Иво Прокопиев и други издатели с въздействие в политиката, стопанската система и публичния живот.

Всички тези обстоятелства и условия занапред демонстрират, че новият механизъм за господство на правото, който в последна сметка би трябвало да обвързва достъпа до европейско финансиране на страните членки на Европейски Съюз, няма да се базира на безпристрастни източници, което е причина за използването му като инструмент на подмолен диктат.

И в случай че това въпреки всичко е плод на политически въпроси, които биха се взели другаде, то българските създатели на доноси против българската страна, наподобява още веднъж се готвят да употребяват Брюксел за агитация против политическите съперници и икономическите съперници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР