Политическа партия Републиканци за България, която е в процедура на

...
Политическа партия Републиканци за България, която е в процедура на
Коментари Харесай

Цветанов пише до Борисов и Радев заради отлъчения от БНТ Горан Благоев

 Политическа партия " Републиканци за България ", която е в процедура на регистрация, излезе с позиция във връзка свалянето на журналиста Горан Благоев и прекъсване излъчването на предаването " Вяра и общество “ по Българска национална телевизия, след включването му в политическия план.

В нея се акцентира, че се ползват целенасочени дискриминационни ограничения от страна на институциите против членове-учредители на партията.

Документът е изпратен до президента, премиера, ръководителя на Народно събрание, ръководителя на комисията по просвета и медии към Народното събрание и ръководителя на Съвет за електронни медии, както и до медиите.

Вижте цялостния текст на позицията на " Републиканци за България ", чийто ръководител е.

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА Пожарна охрана КУЛТУРА И МЕДИИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Г-ЖА БЕТИНА ЖОТЕВА

ОТ

Политическа партия " РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ “

Относно: Сваляне на журналиста Горан Благоев от народен ефир и прекъсване излъчването на предаването " Вяра и общество “ по Българска национална телевизия, след включването му в политическия план " Републиканци за България “.

ПОЗИЦИЯ

на

Политическа партия " Републиканци за България “ – в развой на правосъдна регистрация по отношение на целенасочени дискриминационни ограничения на държавни институции против нейни членове-учредители

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Политически план " Републиканци за България “ има подчертана устременост към одобряване на правов ред и демократични правила в България по сходство на тези в най-развитите демокрации в света – Западна Европа и Съединени американски щати.

Учредителите на партията са български жители, които са солидарни с тази цел и посредством демократични и законови средства показват желанието си да работят за тяхното реализиране. Недопустимо е против лица, които са построили престиж в българското обществото посредством дългогодишния си, отдаден на значими национално-полезни дела, труд, да бъдат предприемани репресивни дейности от страна на държавната власт, единствено заради обстоятелството, че са подкрепили основаването на нов политически индивид.

В този смисъл управлението на Политическа партия " Републиканци за България “ има поради най-много акта на персонална разпра, осъществен от управлението на Българска национална телевизия, към нашия съидейник Горан Благоев. Демонстративното прекъсване на предаването " Вяра и обществото “ с Решение на Управителния съвет на Българска национална телевизия от 05.10.2020 година цели само дискредитирането на един от най-популярните телевизионни водещи в Българска национална телевизия.

Основанията да считаме дейностите против него за политическа принуда са следните:

1. Решението на Управителния съвет на Българска национална телевизия от 05.10.2020 година за прекъсване на предаването " Вяра и обществото “ е без претекстове. То съдържа само оценка на членовете на съвета, без да има логическа аргументация по какъв начин са стигнали до извода, че предаването е " изчерпало своя запас “. Отсъствието на причини е засвидетелствано и от обстоятелството, че с друго решение на същия орган от месец август 2020 година авторското предаване на Горан Благоев е било планувано за постоянно лъчение в есенната стратегия на Българска национална телевизия за 2020 година

2. " Изчерпването “ на предаването очевидно се дължи на събитието, че господин Горан Благоев е един от учредителите на Политическа партия " Републиканци за България “. В тази връзка следва да се вземат поради следните обстоятелства:

(1) Законът за радиото и малкия екран, Устройственият устав на Българска национална телевизия и Етичният кодекс на чиновниците в Българска национална телевизия не не разрешават на публицистите в Българска национална телевизия да вземат участие и членуват в политически партии.

(2) С активността си в предаването " Вяра и общество “ господин Горан Благоев в никакъв случай не е коментирал директно или индиректно настоящи политически партии. За проявено от него в работата му партийно користолюбие не би могло да става и дума, защото Политическа партия " Републиканци за България “ е в развой на основаване, не е приключило производството по регистрацията й в съда и тя към момента не е индивид на правото.

(3) Предаването " Вяра и общество “, както и останалите излъчвания, в които господин Горан Благоев е работил в Българска национална телевизия през последните години нямат политически, а културно-образователен темперамент. Ето за какво буди неразбиране хипотезата на УС на Българска национална телевизия, че " като основател на новата политическа партия Горан Благоев предизвика подозрение по отношение на гарантирането на независимостта от политическа интервенция върху публичната медия и политическата му индиферентност “.

(4) Не на последно място, считаме, че офанзивата е тенденциозна, и заради обстоятелството, че генералният шеф има персонално отношение към господин Горан Благоев, а сегашният състав на УС на Българска национална телевизия се състои извънредно от някогашни съпартийци на господин Емил Кошлуков от Политическа партия " Новото време “, на която и той се явява основател и ръководител от 2004 година и 2009 година

С оглед на посочените дотук съображения осъждаме дейностите на Управителния съвет на Българска национална телевизия против Горан Благоев, като считаме, че те са дискриминационни и съставляват персонална разпра на управителни служители в Българска национална телевизия с един от най-уважаваните български публицисти. Като политическа партия, която отстоява евроатлантическите полезности в България, ще създадем този случай притежание и пред представителите на страните-членки в Европейския съюз, като образец за следващо посягане върху свободата на словото и правото на избор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР