Покачващите нива на въглероден диоксид във въздуха са отговорни за

...
Покачващите нива на въглероден диоксид във въздуха са отговорни за
Коментари Харесай

Глобалното затопляне изяжда протеина


Покачващите равнища на въглероден диоксид във въздуха са виновни за понижаващата се централизация на протеин в щапелните култури. До това умозаключение стигнаха учените от университета „ Харвард “. Тяхната прогноза се базира на опит, по време на който разнообразни растения биват сложени в среда, богата на въглероден диоксид, след което се оказало, че са изгубили значително хранителната си стойност.

Освен намалената централизация на протеин, учените забелязали и че значими минерали като желязото и цинка също понижават.



Причината за понижаващите се количества на протеин в растенията остава неразбираема. Една от теориите гласи, че поради въглеродния диоксид нишестето в културите се усилва, а пък паралелно с него протеините и другите нитрати понижават от ден на ден и повече.

Изследователите пресметнали, че до 2050г. огромните количества въглероден диоксид във въздуха, ще довеждат до в намаляването на концентрацията на протеин в ечемика с 14,6%, в ориза с 7.6%, в пшеницата с 7,8% и в картофите с 6,4%.

Голяма част от земното население ще пострада от настъпващите промени, за които основно може да се вини индустриализацията в последни време, виновна за световното стопляне.

Фактът, че близо 76% от хората на Земята разчитат на растенията за по-голямата част от ежедневната си консумация протеин, изключително тези в по-бедните региони, е изключително обезпокоителен. Според сегашните условия се счита, че Африка и Азия ще бъдат най-силно наранени от идното злополучие.

Според специалистите единственият излаз от неподходящата обстановка е намаляването на въглеродните излъчвания и засаждането на култури, които са по-малко чувствителни към нездравословните резултати на световното стопляне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР