Поевтинялата турска лира и атрактивните цени привличат все повече български

...
Поевтинялата турска лира и атрактивните цени привличат все повече български
Коментари Харесай

Привлечени от евтините цени, все повече българи и гърци пазаруват в Турция

Поевтинялата турска лира и атрактивните цени притеглят от ден на ден български и гръцки купувачи в турската провинция Одрин. За да улеснят големия брой хора от прилежащите страни, идващи да пазарят, търговците в региона към този момент афишират цените на български и гръцки език, споделя турският вестник Daily Sabah.

Българските уеб уеб сайтове и речниците за мини-пазаруване също са употребявани от локалните търговци за по-лесна връзка с клиентите, a общината употребява реклами на български и гръцки език, с цел да притегли повече туристи в града.

Купувачите нормално идват в града рано в петък с рейсове. Купуват плодове и зеленчуци от публичния пазар, сувенири и локални артикули от градските базари, козметика и облекла от магазините в центъра.

Витрините на магазините в региона са накичени с надписи на български и гръцки език. В доста от комерсиалните обекти има най-малко по един чиновник, който приказва някой от двата езика.

Такъв е казусът с родения в Турция Гюлюхан Али - той е български жител, който работи в магазин за почистващи артикули в Одрин.

" Продаваме артикул, който коства 100 турски лири (около 30 лева) в България, само че тук той е 70-80 турски лири (22-25 лева). Ето за какво те избират да купуват от нас ", споделя Али.

Продуктите в парфюмериен магазин на централната улица " Сарачлар " също се радват на огромен интерес. Повечето задгранични клиенти, които посещават града, не наложително си купуват парфюм.

" Това е доста претрупан интервал. Тъй като продаваме по-евтино от безмитния магазин, те избират да пазарят от нас. Обикновено продаваме на българите през уикендите и на гърците през седмицата. Имаме клиенти, които идват приблизително 2 пъти месечно ", споделя търговецът Фуат Текин.

Живеещата в Солун Мария Пападопуло е пристигнала с няколко свои другари с главната концепция да пазарят. " Всичко е по-евтино в сравнение с в Гърция ", показва тя.

Служителят в общинската полиция Мехмет Саврук, който работи 10 години на публичния пазар на Одрин се оправя с проблемите на българските клиенти, тъй като приказва български.

 Българите купуват килограми турска саралия поради евтината лира
Българите купуват килограми турска саралия поради евтината лира

Те се редят на дълги опашки пред магазините, продаващи десерта

" Знаех малко български, а след това вървях на курс и научих повече. Когато има проблем, търговците на пазара ме викат, оказвам помощ и на българските клиенти ", споделя той.

За да се решат проблемите в връзката сред търговците и задграничните купувачи, на търговците са раздадени мини речници на български език.

" Подготвихме мини речник с 250 думи на български за търговците, с цел да поддържат връзка по търговски въпроси с задграничните клиенти. Те запомнят думите в речника и поддържат връзка по-добре с българските клиенти. Следващата седмица ще разпространяваме и гръцки речник ", споделя Бюлент Реисоглу, ръководител на сдружението на пазарните търговци Ulus.

Щом клиентът пита за цената на нещо, търговците го намират в речника и го споделят на български език, с цел да поддържат връзка по-добре, споделя Байрам Ихламур, който от 5 години има сергия на пазара.

Общината популяризира града както на български, по този начин и на гръцки език, с цел да притегли повече туристи.

" Един български клиент харчи сред 100 и 150 лв., а гръцкият харчи сред 50 и 80 евро. Търговците в Одрин и клиентите са в съседски връзки. Собствениците на магазини даже продават на заем за клиенти, които нямат никакви пари ", показва кметът на Одрин Реджеп Гюркан.

Търговците в града стартират да вършат своите уеб страници на български език. Купувачите могат да посетят уеб страницата на търговеца и да ревизират цените, преди да изоставен страната си.

Тези, които желаят да доближат до повече клиенти, споделят своите акции и промоции с български и гръцки брошури посредством обществените медии.

" Клиентите ни купуват водопроводни кранчета и керамика. Продукт, който продаваме тук за 23 лири (7.20 лева), се продава за 23 лв. в България, което е към 100 лири ", споделя Левент Йозкан, шеф на магазин за строителни материали.

" Клиентите ни от време на време вземат едновременно всички артикули, от които се нуждаят, и ни ги поръчват. За да избегнат митниците, те последователно ги придвижват в страната си. Ние им ги резервираме тук ", показва Йозкан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР