Подписът – най-често се използва за легитимиране на самоличността. Служебният,

...
Подписът – най-често се използва за легитимиране на самоличността. Служебният,
Коментари Харесай

Какво издава подписът за нашата личност

Подписът – най-често се употребява за легитимиране на самоличността. Служебният, с цел да се разпознават публични документи. Подписът обезпечава и проверимост на документа. Какво би трябвало да знаем за подписа си, изясняват калиграфът Елизавета Ангелова и юрист Светозар Арнаудов от адвокатско сдружение “Арнаудов и Узунова”, написа vesti.bg.

Подписът поражда преди повече от 3000 години пр.Хр. Неговата поява се свързва със шумерите, изясни калиграфът Елисавета Ангелова.

Друга история за възникването на подписа го свързва с продажбата на бира. Изображения, които дават информация за производството и количеството на продукта, са нанесени върху глинена плочка под формата на дребни цилиндри. Подобни знаци са откривани и в други плочки. Така, те са били избрани като автограф на марка, описа още Ангелова.

Юридическото пояснение на подписа даде юрист Светозар Арнаудов. “Човек може да има автограф от момента, в който стартира да написа. Но юридически подписът е нужен когато волеизявлението на лицето има стойност. Това става когато лицата са малолетни или на 14-годишна възраст”, разясни юрист Арнаудов.

Подписът може да съдържа букви като име, писмен знак или персонален знак. “Това е метод на себеизразяване. Подписът би трябвало да е оптимално покрай характера на човека”, сподели още Елисавета Ангелова.

Няма обаче законови условия подписът да съдържа избрани детайли, като буквите, да вземем за пример, разясни юрист Арнаудов. “Трябва обаче да има повече присъщи детайли като височината на буквите и символите”, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР