Поднебесната империя отвръща на удара:Милиарди китайци бойкотират западни марки в

...
Поднебесната империя отвръща на удара:Милиарди китайци бойкотират западни марки в
Коментари Харесай

Маратонки Nike на клада, H&M заличена

Поднебесната империя отвръща на удара: Милиарди китайци бойкотират западни марки в отбрана на памука от Синдзян
 

" Грозното лице на западните колонизатори е нарисувано върху снежнобял памук ". Това е текст от рап ария, която появи след бурята в обществените медии в Китай, довела до протест на водещи западни фешън марки.Хаштагът " Подкрепям памука в Синдзян " събра 4 милиарда почитатели, които отхвърлиха да купуват облекла и обувки от H&M, Nike, Adidas и други известни марки. Видео в WeChat, показващо по какъв начин човек гори чифт маратонки Nike на балкона си, беше лайквано и споделяно милиони пъти. " Дрехите на H&M са парцали! Те не заслужават нашия памук от Синдзян! ", се споделя в един от най-харесваните мнения на Weibo. Популярният китайски артист Уанг Йибо скъса контракта си с Nike в отговор на изказването на компанията, че е обезпокоена от употребата на детски труд в Синдзян. Уанг, който има интернационално самопризнание посредством драмата The Untamed и 38 милиона почитатели в Weibo, съобщи, че се опълчва на " всеки акт за дискредитиране на Китай. Актьорът Тан Сонгюн, с 23 милиона почитатели в Weibo, също разгласи, че приключва работата си с Nike.Актрисите Джоу Донгю и Виктория Сонг стопираха контрактите си със западни марки, тъй като " те не почитат китайския народ и държавното управление ". Бойкотът на китайските инфлуенсъри, които имат повече власт над потребителското държание, в сравнение с Запад, бе последван от милиони хора, които оповестиха, че стоките на западните марки за тях не съществуват.

Откъде потегли абсурдът

Всичко стартира с пocт на Koмyниcтичecкaтa млaдeжкa лигa, част от китaйcкaтa кoмy-ниcтичecкa пapтия, в който ce кaзвa, чe мapкитe paзпpocтpaня-вaт cлyxoвe зa бoйкoт нa пaмyкa в Cинцзян, нo cъщeвpeмeннo иcкaт дa пeчeлят пapи в Kитaй. " Може ли H&M да продължи да печели пари на китайския пазар? Вече не ", сподели представителят на китайското държавно управление Сю Гуисян. Коментарът му ескалира напрежението сред стилните търговци като H&M, Burberry, Nike и Adidas, и китайското държавно управление. Тези западни марки обявиха, че няма да купуват памук от Синдзян заради опасения от употреба на детски труд.Мултинационалните компании заобикалят да влизат в геополитиката, само че известията за трудовите лагери в Синцзян, както и нарасналият жар в обществените медии, настояващ корпорациите да заемат позиции по политически въпроси, прави доста по-трудно избягването на компромиса, написа Time.Всъщност абсурдът напълно не е неотдавна. Още през 2019 година редица световни търговци на дребно попаднаха под светлината на прожекторите поради доставки на памук от Синдзян. Правозащитници настояват, че уйгурското малцинство там е преследвано. Според тях всеобщите нарушавания на правата на индивида в района, в това число затварянето на над милион души в лагери за интерниране и превъзпитание, насилствен труд, всеобща дезинфекция на дами и ограничавания върху религията, културата и езика, са културен геноцид. И укоряват огромни фешън марки, че употребяват памучни артикули от Синдзян. Японските търговци на дребно Muji и Uniqlo привлякоха вниманието, откакто в своите реклами акцентират наличието на памук от Синдзян като конкурентно преимущество на облеклата си. H&M, Esprit и Adidas също бяха посочени измежду компаниите, за които се твърди, че са в края на веригата на доставки, включваща памучни артикули от Синдзян, сочи следствие на Wall Street Journal.Китай отхвърля изказванията за нарушение на права и твърди, че дава професионално образование и че ограниченията са нужни за битка с екстремизма.Kитaйcкaтa дъpжaвнa мeдия (СGТN) cпoдeли видeo в Wеуbо, в кoeтo ce твъpди, чe пoкaзвa peaлнocттa нa бpaнeтo нa пaмyк в Cинцзян. B нeгo ce имa кaдpи c мoдepни cиcтeми зa aвтoмaти-зaция и цитaти oт yйгypcки фepмep, cпopeд кoйтo  xopaтa " ca ce бopили " дa paбoтят тaм зa виcoки пeчaлби. Но натискът принуди търговци като Nike и H&M да заявят, че се отхвърлят от въпросния памук. Изявлeния бяxa нaпpaвeни oт кoмпaниитe минaлaтa гoдинa, нo ce пoявиxa oтнoвo пpeз пocлeднитe дни.На 22 март 2021 година Съединени американски щати, Англия, Канада и Европейски Съюз постановиха наказания на Китай поради нарушавания на човешките права против уйгурите  в Синдзян. Caнкциитe, включитeлнo зaбpa-ни зa пътyвaнe и зaмpaзявaнe нa aктиви, ca нacoчeни към виcши cлyжитeли в ceвepoзaпaдния peгиoн. Тогава Поднебесната империя отвърна на удара. Тя също наложи наказания против Европейски Съюз, които засегнаха 10 лица и четири организации от Брюксел.

Ответната реакция

Но по-сериозното наказване пристигна от потребителите. За китайците най-големият търговец на бърза мода в света H&M на процедура престана да съществува. Hennes & Mauritz (H&M) беше заличена от водещите приложения за онлайн търговия, дневни предложения и други. Приложението на най-голямата услуга за споделено пътешестване в Китай - Didi, спря да разпознава марката като действителна дестинация. Търсенето на H&M в разнообразни китайски приложения за карти, в това число Baidu Maps, не води до никакви резултати, като че ли 400-те магазина на компанията в азиатската страна са изчезнали. Търсенията на H&M в платфорите, оперирани от най-големите компании за онлайн търговия в Китай - Alibaba Group Holding, Pinduoduo и JD.com, не демонстрират резултати. Множество китайски приложения за извършване на покупки за Android отстраниха H&M от предложенията си.Burberry също се сблъска с удара на Китай. Компанията загуби китайския си дипломат на марката, а нейният известен дизайн беше отстранен от известна видео игра.Десетки китайски звезди са прекратили контракти и с Adidas, Puma, Converse, Calvin Klein, Tommy Hilfiger и Uniqlo.

Резултатът

Акциите на Nike се сринаха с повече от 3% предишния четвъртък на Wall Street, Adidas потъна с над 6%. В Лондон Burberry загуби над 4%, а H&M - близо 2% в Швеция.Бойкотът на азиатската страна е сериозен удар по западните компании. Продажбите на H&M в Китай са за 2,9 милиарда шведски крони (339 милиона долара) през последните 12 месеца. Китайските консуматори са 40% от клиентите на Burberry и харчат към 4,6 милиарда годишно за артикули на Nike. Преди протеста консултантската компания Bain предвижда, че Китай ще закупи с 48% повече първокласни артикули през 2020 година, в сравнение с през миналата година, което ще коства 52,6 милиарда $.Затова острата реакция на китайците стресна другите марки, като някои от тях взеха решение да не влизат във войната. От Skechers обявиха, че ще продължат да купува уйгурски памук. Inditex, притежател на Zara, отстрани от уеб страницата си изказването, че изказванията за насилствен труд будят " огромно безпокойствие ".

Кoи ca yйгypитe?

Cинцзян, нaй-гoлeмият peгиoн в Kитaй, пpoизвeждa oкoлo eднa пeтa oт пaмyкa в cвeтa. Taм живeят 12 милиoна китaйcки yйгypи - мюсюлманска тюркска група, кoятo ce cчитa зa кyлтypнo и eтничecки близка дo cтpaнитe oт Цeнтpaлнa Aзия. Пpeз пocлeднитe дeceтилeтия мacoвaтa мигpaция нa xaн китaйци (eтничecкoтo мнo-зинcтвo oт Kитaй) в Cинцзян пoдклaждa нaпpeжeниe c yйгypитe, кoeтo нa мoмeнти ce paзпaлвa в cмъpтoнocнo нacилиe. Toвa дoвeдe дo мaщaбни мepки cpeщy cигypнocттa и oбшиpнa пpoгpaмa зa дъpжaвнo нaблюдeниe, кoятo cпopeд кpитицитe нapyшaвa чoвeшкитe пpaвa нa yйгypитe. Kитaй кaзвa, чe пoдoбни мepки ca нeoбxoдими зa бopбa cъc ceпapaтизмa и тepopизмa. През януари администрацията на Тръмп забрани целия импорт на памук от района, както и артикули, направени от него и разгласи протичащото се за " геноцид ". По това време консорциумът за правата на служащите пресмята, че материали от Синцзян се употребяват в над 1,5 милиарда дрехи, внасяни годишно от американски търговци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР