Подложеният на силен натиск японски министър-председател Йошихиде Суга оцеля при

...
Подложеният на силен натиск японски министър-председател Йошихиде Суга оцеля при
Коментари Харесай

Японският премиер оцеля при вот на недоверие

Подложеният на мощен напън японски министър-председател Йошихиде Суга оцеля при избор на съмнение, импортиран от опозицията, съобщи ДПА. Благодарение на болшинството на неговата Либерално-демократическа партия и по-малкия й съдружен сътрудник " Нова Комейто ", долната камара на Народното събрание отхвърли през днешния ден настояването на съмнение. 

Опозицията подлага на критика Суга за ръководството на коронавирусната пандемия и за непоколебимото му решение за осъществяване на Олимпийските игри. Раздробеният лагер на опозицията искаше да продължи дебата по тези въпроси, само че настояването му за удължение на парламентарното съвещание беше отхвърлено от държавното управление като излишно. 

Внасянето на вота от опозицията беше направено малко повече от месец преди началото на Олимпиадата в японската столица Токио, която е в режим на изключително състояние до идната неделя, предава Българска телеграфна агенция. 

Суга не изключи предварително разформироване на Народното събрание, в случай че вотът на съмнение беше съумял. Той обаче акцентира, че битката с пандемията е приоритет.
Мандатът на Суга като партиен водач и министър председател на Япония изтича на 30 септември и той би трябвало да насрочи избори за долната камара на Народното събрание не по-късно от 21 октомври. 

Наблюдатели считат, че има възможност Суга да изчака края на Олимпийските игри преди да насрочи избори. Промяна в ръководещата партия се счита за малко евентуална поради раздробения състав и слабостта на опозиционния лагер. Суга се радваше на публично доверие от към 70% при започване на мандата си. Но поредност от кавги, в това число шуробаджанащина на негови съпартийци и неговият метод на ръководство на пандемията и акцията за имунизирането, която потегли доста постепенно, станаха причина рейтингът му да се срине. Твърдото предпочитание на Суга Олимпиадата да се организира макар пандемията също стана мотив за рецензии. В няколко допитвания болшинството от интервюираните японци приканиха за ново отсрочване на Олимпиадата или за окончателната й анулация. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР