Податливи за внушенията на екстремисти Амаду Кейта също смята, че местните

...
Податливи за внушенията на екстремисти
Амаду Кейта също смята, че местните
Коментари Харесай

Проклятието на златните мини в Сенегал и Мали

Податливи за внушенията на екстремисти

Амаду Кейта също счита, че локалните хора се усещат изоставени от управляващите, а това може да ги направи податливи за внушенията на джихадистите. Кейта изяснява нещо доста значимо: " В момента тук банки няма, парите минават от ръка на ръка. " А това, както е известно, прави добра работа на ислямските екстремисти, които финансират незаконната си активност с пари от добива на злато.

Сенегал и Мали имат обща граница от 250 километра. Тя е доста пропусклива и сложна за надзор. В Мали ислямистите се в конфликт с армията, която получава поддръжка от. Полин Морис Тупане, анализатор в Института за стратегически изследвания, счита, че натискът и възможното нахлуване на въоръжени групировки могат да се трансфорат в опасност за Сенегал.

Досега тази страна беше пощадена от терористични офанзиви, считат я даже за една от най-стабилните в Западна Африка. Но контрабандата на злато, на оръжие, на химикали, както и трафикът на хора последователно се трансформират в действителна опасност за региона Кедугу.

А може би таман мрежите на контрабандистите, които действат в, до момента са опазили страната от офанзивите на екстремистки групировки, допуска Бакари Самбе, районен шеф на мозъчния концерн " Институт Тимбукту " в столицата Дакар. " Екстремистките групировки се нуждаят от леговище, а до в този момент Сенегал е най-интересното място за тях. Тук се въртят капитали, има достъп до оръжие и изход на море ", изяснява Самбе.

Нужда от военна база?

Кейта от своя страна слага напълно различен, оптимистичен акцент. Според него сенегалската просвета и публикуваните в страната умерени религиозни учения са несъвместими с екстремизма. " Терористите мъчно ще завоюват поддръжка от тукашните хора ", споделя той. Сенегалското държавно управление също взима ограничения за битка против тероризма и усилва в Кедугу както числеността на военните подразделения, по този начин и броя на инфраструктурните планове.

Според Кейта обаче това не е задоволително. " Имаме потребност от огромна военна база на границата, с цел да покажем на врага, че постоянно сме нащрек ", споделя вицепрезидентът на Общинския съвет в Кедугу.

*Алиу Сисе е псевдоним, тъй като източникът на тази информация може да стане обект на репресии.

Статията е оповестена в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР