Под контрола на Стоян Мавродиев 700 млн. лв. от ББР

...
Под контрола на Стоян Мавродиев 700 млн. лв. от ББР
Коментари Харесай

Нов голям съмнителен кредит на ББР: 75 млн. лв. за свързана със "С.Г. груп" компания

Под контрола на Стоян Мавродиев 700 млн. лева от ББР отидоха към огромни и противоречиви заеми. Новият заем се отпуска на компания без активност, чиновници и активи след оповестеното изключително състояние и до момента в който страната налива пари в ББР, с цел да подкрепя интонации от рецесията дребен и междинен бизнес.

© Георги Кожухаров По уверенията на управлението на държавната Българска банка за развиване, сега тя работи интензивно по правенето на стратегиите за кредитни гаранции за компании и безлихвени заеми за жители, които да им оказват помощ да преодолеят разтърсванията към ковид пандемията. Вече плануваното за задачата нарастване на капитала на държавната банка със 700 млн. лева от фискалния запас е задействано и до дни ще бъде вписано в Търговския указател.

Изглежда обаче в ББР имат финансов и административен запас да се занимават и с по-обичайната си активност - големи заеми, раздадени по неразбираемо какви критерии със подозрително поръчителство. На 26 март, или към две седмици след началото на изключителното състояние, ръководената от Стоян Мавродиев банка, чиято задача е предпочитано да финансира дребни и междинни предприятия, отпуска следващ индивидуален огромен заем - този път за над 75 млн. лева Кредитополучател е " Свети Георги груп " - сдружение обвързвано с компанията за изкупуване на вземания " С.Г. груп ". Последната към този момент евентуално е водач на колекторския пазар, откакто в края на 2019 година пласира огромна емисия облигации за 236 млн. лева, употребена най-малко отчасти, с цел да придобие голям пакет 538 млн. лева неприятни заеми от Първа капиталова банка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кредит с доста въпроси

От показаните в Търговския указател документи излиза наяве, че мениджмънтът на " Свети Георги груп " е одобрил договорът за заем на 25 март, а той е подписан ден по-късно на 26 март. Заемът е десетгодишен с рента 3-месечен Euribor плюс 3.5%, която обаче не може да пада под 4%, а съдлъжник става друга обвързвана компания - " ВИП колекшън ". Но няма информация за други значими параметри като най-много защо се възнамерява да се употребяват тези 75 362 700 лева, както и с какво се обезпечава заемът.

Последното наподобява изключително значимо. Досега единственото, което се вижда е залог на комерсиалното дружество на " Свети Георги груп ", само че това сдружение съгласно последния му доклад за 2018 година на практика няма активност - има едвам 57 хиляди лева активи и 2 хиляди лева доходи и нулева облага. Съдлъжникът " ВИП колекшън " също не способства значително - активите са малко над 1 млн. лева, само че приходите са 8 хиляди лева и е регистрирана загуба 3 хиляди лева Справка в Имотния указател демонстрира, че и двете сдружения не имат недвижими парцели.

" Свети Георги груп " е еднолична благосъстоятелност на Юлиян Цампаров. Той е изпълнителният шеф на " С.Г. груп ", както и притежател на една четвърт от капитала на колекторската компания. Останалите са бащата на Юлиян Бойчо, както и Адам Сотков и Станимир Бургаски. Последните двама са в бордовете и на " Свети Георги груп " и на " ВИП колекшън ". Собственик и изпълнителен шеф на " ВИП колекшън " се води Митко Иванов, който няма други фирмени участия. До средата на 2019 година обаче и там притежател е бил Юлиян Цампаров.

Космическият растеж на " С.Г. груп "

С този нов заем от ББР, поетите от компаниите към варненската колекторска група отговорности единствено за три месеца надвишават 350 млн. лева През декември 2019 година " С.Г. груп " подписва облигационен заем за 236 млн. лева - грандиозна сума за българския колекторски пазар. За съпоставяне - за 2018 година активите на водача на пазара " Агенция за събиране на вземания " са 118.3 млн. лева, а сумарно топ 3 са с 243 млн. лева (тук влиза и " С.Г. груп " дружно с няколко свързани сдружения за общо 28.7 млн. лева.).

Не е ясно кои са облигационерите на компанията, само че косвени индикации сочат, че средствата идват от Първа капиталова банка. Паралелно с този заем " С.Г. груп " придобива и пакет с 538 млн. лева номинал неприятни заеми от банката - част от програмата й за капитализиране, след разпознатата от ЕЦБ 263 млн. евро финансова дупка. Възможно е сегашният заем от ББР да е отчасти рефинансиране на тази емисия - " Свети Георги груп " да купи част от облигациите.

Отделно от това на 10 декември 2019 година ПИБ отпуска и 50 млн. лева кредитна линия за " Мъни плюс мениджмънт " при 8.5% рента. Това е новото име на компанията за бързи заеми " Кредихелп ", която официално не е благосъстоятелност на " С.Г. груп ", само че от 2016 година действително е под нейния надзор. През 2019 година за малко неин шеф е Юлиян Цампаров. А " С.Г. груп " е вписана и като съдлъжник по заема на " Мъни плюс мениджмънт ".

Банка за поощряване на едро

Кредитът от ББР за " Свети Георги груп " по никакъв метод не е необикновен за нея. В последните години държавната банка все по-мащабно канализира запас към едри кредитополучатели - постоянно до разрешените й тавани. А профилът на клиентите от ден на ден я оформя като банката на Движение за права и свободи.

По този модел бяха отпуснати 150 млн. лева на свързаната с Румен Гайтански - Вълка " Роудуей кънстракшън ". Също толкоз доближи и експозицията към следената от депутата Делян Пеевски " Техномаркет България ", откакто ББР първо даде пари тя официално да бъде извадена от " Булгартабак " (също голям дебитор на банката), а след това и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ). Освен това държавната банка павира с спомагателни заеми и прехвърлянето на контрола над курорта " Слънчев ден " от политика от Българска социалистическа партия Георги Гергов към Ангел Палийски. Източници от бранша настояват, че той също съставлява ползите на Пеевски, и следващи покупко-продажби удостоверяват тези връзки.

Така действително, в случай че се съберат тези няколко топ експозиции, образувани в последните няколко години, се получава сума от порядъка на над 0.5 милиарда лева, канализирана към обръчите от компании Движение за права и свободи. А дружно с новия заем на ББР и още няколко нови едри експозиции на банката, откогато неин основен изпълнителен шеф е Стоян Мавродиев, сумата надвишава 0.7 милиарда лева - колкото в този момент страната инжектира в капитала й.

Сегашната договорка обаче добива нов пласт скандалност - заемът се отпуска на компания без активност, чиновници и активи след оповестеното изключително състояние и до момента в който страната налива пари в ББР, с цел да подкрепя интонации от рецесията дребен и междинен бизнес. Тези 75 млн. лева не са част от целевото нарастване на капитала, само че в случай че ББР спазваше задачата си те биха могли да бъдат канализирани към доста компании, изпитващи компликация да покриват отговорностите си, вместо към сдружение, чийто бизнес е да изкупува проблематични заеми и да ги събира, постоянно наложително. При по този начин раздаваните заеми от управлението на ББР става все по-съмнително къде и по какъв начин биха потънали обявените 500 млн. лева за кредитни гаранции, които тя би трябвало да канализира към комерсиалните банки. А апропо след нарастването на капитала на банката тя механически ще може да раздава и към два пъти по-огромни единични заеми.

" Капитал " изпрати на ББР въпроси по тематиката и ще включи отговорите и обясненията на банката, в случай че такива се получат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР