Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава

...
Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава
Коментари Харесай

Той трябва да расте, пък аз да се смалявам - СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено чества рождението на тоя предвестител на Спасителя; популяризира го на другия ден след празника Богоявление; а на 29 август възпоменава неговата гибел и в символ на присъединяване в страданията му е наредила тоя ден пост.

Когато бил на 30 години, св. Йоан Предтеча , по подстрекателство Божие, се явил сред юдеите, с цел да ги подготви да одобряват Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се подготвят за тая велика наслада посредством покаяния за греховете си и изправяне на живота си.

Множество люде идвали при Йоан и приемали от него покайно кръщение. Някои от тях по този начин го почитали, че мислели да виждат в него Самия предстоящ Месия – Христос.

След кръщението на Иисус Христос Йоан продължавал да учи народа и покрай Енон кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето.

„ Той би трябвало да пораства – казвал Йоан, – пък аз да се умалявам. Който иде от горната страна, Той е над всички “.

Като проповядвал смирение, изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да приказва строгата истина даже и тогава, когато могъл за туй да се подложи на заплаха.

Цар Ирод, наследник на оня, който умъртвил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан споделил на царя: „ Не ти наподобява да имаш дамата на брата си! “

Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тюрма. Иродиада още повече от царя ненавиждала Йоан и желала неговата гибел. Но Ирод се побоял да го убие, тъй като знаел, че той е почтен човек, който целият народ уважавал и почитал за оракул.

Скоро след затварянето на Йоан Ирод чествал рождения си ден и направил огромно пиршество на велможите и началниците галилейски. На тоя празник Иродиадината щерка Саломе играла и по този начин се понравила на царя, че той във екстаз се заклел да й даде каквото пожелае – даже и половината си царство.

Девойката не знаела какво да желае. Тя се посъветвала с майка си, която я подучила да изиска главата на Йоан Кръстител . Дъщерята пристигнала при царя и му споделила: „ Искам още в този момент да ми дадеш на ястие главата на Йоан Кръстител! “

Ирод се натъжил прекалено много, само че заради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан . Донесли на ястие главата на великия оракул, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от завист избола с игла езика на Йоан .

Днес, към две хиляди години по-късно посланието на Йоан Кръстител е същото. Библията ни приканва да осъзнаем греховността си, да се разкаем за греховете си и да намерим амнистия и избавление за безконечен живот посредством религия в Иисус Христос.

От страниците на Евангелията Йоан Кръстител продължава да ни споделя все същите думи:

„ Покайте се, тъй като наближи Небесното Царство. ” (Евангелие от Матей 3:2)

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР