Почина един от най-талантливите млади изкуствоведи и изследователи на архитектурата Васил

...
Почина един от най-талантливите млади изкуствоведи и изследователи на архитектурата Васил
Коментари Харесай

На 37-години почина Васил Макаринов

Почина един от най-талантливите млади изкуствоведи и откриватели на архитектурата Васил Макаринов

„ С голяма тъга оповестяваме, че основателят и съпредседател на фондация „ Български архитектурен модернизъм “ Васил Макаринов ненадейно ни напусна на 37-годишна възраст.

Никога няма да те забравим, Васко. “, пишат от форума Български архитектурен модернизъм

„ Наистина не мога да допускам. Буквално преди седмица се засякохме и говорихме на един от туровете. Васил и неговата работа пък са повода изобщо да оценя качествата на модернизма, архитектурен жанр, който надълбоко подценявах.

Много, доста тъжно и неочаквано. Да почива в мир и мощ на околните и приятелите му. „, написа Борис Бонев.

„ Огромна загуба, на тура на 17ти септември изглеждаше в положително здраве и въодушевление и имаше ужасно доста хора. Това което правеха с Тео за опазването и популяризирането на архитектурата на царска България е феноменално. Всеки от нас е научил доста от Васил, тънък човек и прелестен събеседник, уповавам се Тео да откри сили и да продължи активността и в памет на Васил. “, показва негов прочут.

По обучение Васил Макаринов беше изкуствовед. Занимаваше се редовно с изследвания на архитектурата на Модерното придвижване у нас от 2013 година От 2014 година работеше като основен организатор в Националния политехнически музей, където участваше в екипите по подготовката на изложбите „ Техниката вкъщи през първата половина на XX век “, „ Киното: Магия и техника “, „ Красотата на времето “, „ Никола Танев. Щрихи от мини Перник “ и други Той участваше и в основаването на книжката „ Госпожо проектант, “, която споделя историята на първите дами архитекти в България.

През 2014 година дружно с Теодор Каракалоев сътвориха фондацията „ Български архитектурен модернизъм “, която е с главен фокус архитектурата в България от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg