По време на срещата на върха ЕС - Турция в

...
По време на срещата на върха ЕС - Турция в
Коментари Харесай

АФП: ЕС и Турция си говорят, но без конкретни резултати

По време на срещата на върха Европейски Съюз - Турция в България, която завърши без съответен прогрес, президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази предпочитание за възкръсване на присъединителния развой на своята страна към Европейски Съюз, който обаче напомни сериозните разлики с Анкара по редица „ горещи “ тематики.

„ Ние оставаме претенденти за присъединение към Европейски Съюз и желаем да напреднем по-бързо в тази посока “, акцентира турският държавен глава след работна вечеря с ръководителите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, проведена във Варна от българското председателство на Европейски Съюз.

Ердоган уточни положителното съдействие сред Анкара и 28-те страни във връзка с имиграцията и битката против тероризма, заявявайки, че се надява двете страни да са излезли от „ един доста сложен интервал “.

Много облаци не престават обаче да помрачават връзките сред Анкара и Брюксел, като се стартира от ерозията на правовата страна в Турция след неуспелия опит за прелом през юли 2016, и се стигне до противоречивата военна интервенция на Анкара против кюрдски групировки в северната част на Сирия, минавайки през различията с Гърция и Кипър.

По отношение на съответни решения, през днешния ден не сме постигнали никакъв компромис, посочи Туск, наблягайки, че само напредъкът по тези въпроси ще разреши да се подобрят връзките сред Европейски Съюз и Турция, в това число и процесът на присъединение.

Юнкер изрази предпочитание за анулиране на изключителното състояние, въведено от Анкара, както и „ нов метод що се отнася до лишаването от независимост на публицисти “ в Турция. „ Ние би трябвало да продължим разговора при тези в действителност сложни условия “, уточни Туск.

Ердоган съобщи преди срещата, че присъединението към Европейски Съюз остава за Турция стратегическа цел, само че процесът е западнал от няколко месеца. Анкара изиска бързо унищожаване на визовия режим за нейни жители, искащи да пътуват в Европейски Съюз.

Българският министър председател Бойко Борисов, който бе хазаин на срещата и чиято страна, прилежаща на Турция, за пръв път поема председателството на Европейски Съюз, изрази удовлетворение от връщането на сътрудниците „ на масата за договаряния “. „ Мисля, че ще имаме и друга среща до края на българското председателство през юни “, съобщи той.

Никоя страна няма интерес да проваля договарянията. За Турция Европейски Съюз остава скъп търговски сътрудник, а Брюксел има потребност от Анкара, с цел да овладее мигрантския поток. „ Европейски Съюз е стратегически сътрудник за Турция, и би било неточност да се изолира Турция от Европейски Съюз “, акцентира Ердоган.

Напрежението набъбна с една степен предходната седмица, когато европейските ръководители осъдиха „ повтарящите се противозаконни дейности “ на Турция в Егейско море и източната част на Средиземно море в ущърб на Гърция и Кипър, след няколко случая.

Турция дефинира като „ неприемливи “ изказванията на Европейски Съюз и по едно и също време с това изрази своя яд от европейските рецензии за нейната атака против кюрдските милиции „ Сили за отбрана на народа “ в региона на Африн, северозападна Сирия.

Един от целите на страните членове на Европейски Съюз е да се уверят, че Анкара ще продължи да ползва съглашението за мигрантите, което бе подписано през март 2016 година против финансова помощ и разреши да се понижи с 97% съгласно Юнкер, потока към Европа.

Ердоган обаче за следващ път изрази недоволството си от „ забавянията “ в изплащането на сумата от три милиарда евро, към която би трябвало да се прибавят и други три милиарда. Юнкер напомни, че изплащането на спомагателните траншове е при изискване съответни резултати.

И въпреки Анкара да усилва сигналите, които дава за възстановяване на връзките с някои европейски страни като Германия, освобождавайки публицисти от пандиза, Европейски Съюз продължава да се безпокои за чистките в Турция след неуспелия пуч. Повече от 55 000 души, измежду които опозиционери и публицисти, бяха хвърлени в пандиза, а над 160 000 – уволнени.

Удължаването на периода на изключителното състояние, което работи в Турция от юли 2016 година е довело до тежки нарушавания на човешките права на стотици хиляди хора, сигнализира отчет на Организация на обединените нации от предходната седмица.

По време на визитата на Ердоган в Париж през януари, френският президент Еманюел Макрон загатна концепцията за „ партньорство “ сред Европейски Съюз и Турция, в случай че няма присъединение. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР