Саудитска Арабия предупреди за рязко покачване на температурата в Мека

...
Саудитска Арабия предупреди за рязко покачване на температурата в Мека
Коментари Харесай

Топлинно изтощение: 14 смъртни случая заради жегите в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия предизвести за внезапно повишаване на температурата в Мека в края на хаджа. Повече от дузина смъртни случаи, свързани с горещината, бяха доказани. Властите записаха над 2700 случая на " топлинно безсилие " единствено за ден, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

На 17 юни се чака температурите да доближат 49°C в Мека. Най-свещения град на исляма, където поклонниците обикаляха Кааба, и в близкия град Мина, където други хвърляха камъни по три бетонни стени - обред, прочут като " замеряне на дявола с камъни ", който е последната значима стъпка от хаджа, съобщи Агенция Франс Прес.

" Свещените места през днешния ден записват най-високите температури от началото на хаджа и съветваме гостите на Бога да не се излагат на слънце ", се споделя в изказване на здравното министерство.

Йорданското външно министерство осведоми, че 14 йордански поклонници са умряли " откакто са получили безоблачен удар в резултат на рисковата гореща вълна ", а други 17 са " в неопределеност ". Външното министерство на Сенегал също съобщи, че други трима са умряли.

На 16 юни са регистрирани 2764 случая на топлинно безсилие, дължащи се на излагане на слънце и " неспазване на напътствията ", които включват предотвратяване от слънцето в най-горещите часове на деня.

" Превенцията е най-важна и задължението на поклонниците да не излизат в пиковите часове, с изключение на когато е належащо, или да употребяват чадър, ще понижи случаите на топлинно безсилие ", се споделя в изказването на министерството. " Нашите здравни насоки за идните дни са ясни и лесни: носете чадър, пийте постоянно вода и избягвайте излагането на слънце. "
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР