По време на разкопки близо до Рендълшам (окръг Съфолк, Великобритания)

...
По време на разкопки близо до Рендълшам (окръг Съфолк, Великобритания)
Коментари Харесай

Търсят още съкровища в Сътън Ху – британската „долина на кралете“

По време на разкопки покрай Рендълшам (окръг Съфолк, Великобритания) археолозите са разкрили населено място, което съгласно предварителните оценки е на най-малко 1400 години. Подобни селища не са необичайност в източната част на Англия, само че новооткритото се намира на по-малко от пет километра от известния англосаксонски некропол Сътън Ху. И откривателите считат, че има директна връзка сред тези два археологически обекта.

Разкопките на некропола Сътън Ху стартират по самодейност на собственичката на обекта през 1938-1939 година Това обаче не се случва поради пристрастеността на британската дама към археологията: след гибелта на брачна половинка си тя се интересува от спиритизъм и има вяра, че предметите от погребенията могат да ѝ бъдат потребни. Самата Едит Прити не желае да копае могилите и се обръща за помощ към музея на Ипсуич, където я поучават да потърси помощ от археолог фен (музеят не се интересувал от перспективата). В резултат на това Базил Браун, самообразован археолог, прави едно от най-важните открития в историята на Англия.
Крепост на Калигула е открита край Амстердам
Голяма цитадела е открита на нидерландския бряг, която съгласно археолозите е изиграла основна роля в сполучливото римско настъпление в Британи...
Прочети повече
Той открива в надгробната могила диря от заровен транспортен съд с най-богатия траурен инвентар. Тогава към Браун се причисляват професионални археолози от университета в Кеймбридж. В резултат откриват заравяне на транспортен съд без аналог на територията на Англия. Датировката му е VI-VII в. сл.Хр. Самият транспортен съд, дълъг към 30 метра, не е оживял, а единствено отпечатъкът му в почвата. Няма остатъци от заровен човек, което води до хипотезата, че Сътън Ху е кенотаф. Но няма за образци на кенотафи с толкоз богати блага, тъй че най-вероятно костите просто са се разрушили изцяло - околната почва е доста кисела.

Меч и щит, украсени със злато, скъпоценни филигранни катарами, неповторим шлем, торбичка с монети на Меровингите - това е единствено извадка от листата с находки от могилата. Самият траурен ритуал явно не е бил елементарен: представете си какъв брой старания са нужни, с цел да се придвижи 30-метров транспортен съд по суша и да бъде заровен. Очевидно индивидът, заровен в Сътън Ху, не е бил инцидентен. Има съмнение, че там е заровен Редвалд от династията Вуфинг - владетелят на Кралство Източна Англия, съществувало на земите на актуалните Съфолк и Норфолк през VI-X век. Но към момента няма доказателства за тази догадка.

Откриването на Сътън Ху прекатурва възгледите на историците за ранносредновековна Англия. В началото на предишния век се считало, че англосаксонските кралства са били, меко казано, изостанали. През V-VI век англосаксонците превземат Англия, образуват свои кралства и учените считали, че подобен развой безусловно е бил съпроводен от безчовечие, редуциране на комерсиалните връзки, увеличение на смисъла на натурално стопанство и - нормално - понижаване на комплицираните ритуални действия. Находките в Сътън Ху задраскали тази визия. Част от предметите, открити в гробната могила, са от непознат генезис - чак до Византия. Но доста от тях явно били направени на локално равнище. Но къде?

Може би новото изобретение ще отговори на този въпрос. По време на скорошни разкопки в Рендълшам археолозите са разкрили освен остатъци от елементарни жилищни здания, само че и постройки, които евентуално са играли ролята на работилници. Намерените там разтопени железни фрагменти и шлака демонстрират, че служащите са се занимавали с ковачество и разработване на произведения от медна сплав.
Учени " разопаковаха " мумията на Аменхотеп I. Ето какво откриха
Учени са изследвали мумията на Аменхотеп I благодарение на компютърен томограф и са удостоверили нейната достоверност. Изследователите са ре...
Прочети повече
Сред другите артефакти от Рендълшам са вретена и станове, употребявани за предене и тъкане, както и бижута като брошка и тока от медна сплав. Намерени са и глинени съдове за подготвяне и предпазване на храна и кости от говеда, овце и прасета. Особен интерес съставляват глинените съдове, а анализът на новите находки и съпоставянето им със старите може да даде забавна информация.

Трябва да се означи, че през 2008-2014 година в същото графство Съфолк археолозите са разкрили останките от огромна конструкция, която сметнали за двореца на кралете на Източна Англия. Ако това е по този начин, тогава откритите в този момент работилници са били ситуирани на процедура в центъра на кралството и техните служащи са могли да задоволяват потребностите на владетелите на страната - в това число да създават това, което тогава е влизало в погребалните блага.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР