По време на пандемията цените на луксозните часовници втора ръка

...
По време на пандемията цените на луксозните часовници втора ръка
Коментари Харесай

Балонът Rolex може би най-накрая се спука

По време на пандемията цените на първокласните часовници втора употреба удариха небесата, а апетитът на купувачите изглеждаше неограничен. Търсенето не се дължеше на колекционери и същински фенове на часовници, а на биткойн милионери и различен вид вложители, които издирваха добра покупка за бъдеща облага.

През последните няколко месеца обаче нервността малко по малко се укроти. Според така наречен Subdial 50 Index, който демонстрира представянето на 50-те най-търгувани първокласни часовника, те са поевтинели с над 20 % от началото на април. Някои специалисти считат, че „ балонът Rolex “, както назовават феномена, към този момент се е спукал.

В пандемичния интервал браншът претърпя невиждан взрив. Асоциацията на швейцарската часовникарска промишленост, която господства на международния пазар, записва 30-процентов растеж на експортните продажби през 2021 година

Огромното търсене на типичен часовници обаче не можеше да бъде задоволено. На сивия пазар, т.е. отвън бижутериите и бутиците на производителите, цените непрестанно доближиха нови върхове. Стоманен Nautilus 5711/1A-010 от Patek Philippe, да вземем за пример, струваше над 180 000 евро в средата на април, което е шест пъти над каталожната цена.

Причините за този пик в цените бяха многочислени. Във времена на ниски лихви и растяща инфлация доста хора гледат на първокласните часовници като на опция на акциите, облигациите и надценените недвижими парцели. Невероятната възвръщаемост при инвестиция в някои модели притегля и доста спекуланти. Най-популярните " тиктакащи " аксесоари като Patek Philippe Nautilus, Rolex Daytona и Royal Oak от Audemars Piguet удвоиха и утроиха цената си на сивия пазар в границите на три години. Много вложители към този момент не купуват часовници от пристрастеност, а тъй като усещат бързи пари. Неслучайно на избрани модели им споделят „ Биткойн на каишка “.

Но сходно на краха на пазара на криптовалути, стремителен спад понася и този на използваните първокласни часовници. След тежките загуби на фондовия пазар и високата инфлация, вложители и спекуланти явно към този момент не се усещат толкоз добре с парите си. Много купувачи пускат часовниците си назад на пазара на по-ниски цени, с цел да избегнат по-големи загуби. Във времена като тези разликата сред същинските колекционери и спекулантите става явна.

Сега Nautilus, който струваше 180 000 евро в средата на април, върви към 140 000 евро. Базираната в Цуг, Швейцария, компания за нови и използвани колекционерски модели часовници " Хронекст " неотдавна уволни една четвърт от личния състав си - 40 от 150 чиновници. Главният изпълнителен шеф и съосновател Филип Ман се аргументира с " неохотното потребителско държание " заради пазарните разтърсвания, инфлацията и войната в Украйна.

Едно нещо обаче остава непроменено и това е търсенето на нови модели на Rolex или Patek Philippe. Производителите имат дълги описи на чакащи и единствено най-лоялните клиенти могат да се доберат до търсените икони.

Според специалисти в бизнеса, спадът на цените би имал негативно влияние върху имиджа на марките, единствено в случай че цената на използваните първокласни часовници падне много под равнищата на новите. Този риск обаче би съществувал при положение, че се стигне до „ доста дълга и огромна икономическа рецесия “.

По принцип производителите нямат интерес от обстоятелството, че цените на вторичния пазар са толкоз високи. Тяхната комерсиална цел е клиентите да ценят и носят техните часовници, вместо да ги държат в сейф като инвестиция.

За да запазят ексклузивността си, производители като Patek Philippe поддържат изкуствено дребните си индустриални бройки, изключително откакто по този начин или другояче не биха могли да отговорят на голямото търсене.

В случай, че часовници от техните бутици се появят на сивия пазар малко откакто са били закупени от клиент, производителите се намесват. Така наречените флипери, които купуват скъпите аксесоари и незабавно ги продават още веднъж, попадат в черни описи и към този момент не могат да получат достъп до часовници.

Анализаторите на лукосозния сегмент артикули предвиждат, че поради световните стопански разтърсвания дъното на цените на колекционерските часовници може още да не е достигнато. Докато съветската експанзия в Украйна и напрежението към Тайван не свършат, обстановката с часовниците втора употреба ще остане нежна, считат те. Съответно и съветът е хората да се въздържат от продажби, в случай че не им се постанова.

А старите колекционери си мечтаят за времето, когато часовници купуваха хората, които имат същинско отношение към тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР