По време на неотдавнашното си заседание Английската централна банка (BOE)

...
По време на неотдавнашното си заседание Английската централна банка (BOE)
Коментари Харесай

Великобритания остави лихвените проценти непроменени – какво следва?

По време на неотдавнашното си съвещание Английската централна банка (BOE) избра да резервира главния си лихвен % на 16-годишния връх, само че алармира за евентуално намаляване на лихвите през идващите месеци, евентуално още през юни, което е в унисон с дейностите на европейските ѝ сътрудници.

Въпреки че остави главния лихвен % неизменен на ниво 5.25%, двама членове на Комитета по паричната политика гласоподаваха за понижаването му до 5%, намеквайки за смяна в посоката на политиката. Този ход може да предшества възможни корекции на лихвените проценти от страна на Федералния запас, което крие риск от обезценяване на валутата и по-високи цени на вноса, само че може да предотврати икономическа застоялост и загуба на работни места.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли акцентира, че смяната на лихвения % през юни не е нито обезпечена, нито изключена, базирайки се на фактори като намаляващата инфлация в Обединеното кралство спрямо по-високата от предстоящото инфлация в Съединени американски щати. BOE планува краткотрайно повишение на инфлацията, последвано от спад по-късно през 2025 година, когато цените на силата се стабилизират.

Макар че преди този момент август се разглеждаше като евентуалното време за понижаване на лихвените проценти, Бейли допусна, че може да се наложи по-бърз ритъм на понижаване на лихвите. Тази смяна в упованията се отрази върху доходността на облигациите в международен мащаб, като вложителите чакат по-малък брой намаления на лихвените проценти от страна на Английската централна банка и европейските централни банки, с цел да предотвратят обезценяването на валутата по отношение на щатския $.

Бейли акцентира, че политическите решения на BOE се управляват от вътрешните стопански условия, а не следват образеца на Фед. Докато американската стопанска система означи бърз напредък, Англия и Европа се сблъскаха с стопански забавяния в резултат на геополитически събития като нахлуването на Русия в Украйна.

Английската централна банка ревизира нагоре прогнозите си за растежа, базирайки се на по-силния от предстоящото приръст на популацията, и изрази убеденост, че икономическата агресия може да се реализира, без да се надвишават целевите стойности на инфлацията. Политиците ще наблюдават от близко данните за инфлацията и пазара на труда, с цел да дефинират времето за понижаване на лихвените проценти.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР