По-възрастните стабилни семейни двойки отдавна са забелязали, че заедно с

...
По-възрастните стабилни семейни двойки отдавна са забелязали, че заедно с
Коментари Харесай

Ново изследване: Влюбените двойки са 4 типа. Кои се разделят и кои стигат до сватба

По-възрастните постоянни фамилни двойки от дълго време са забелязали, че дружно с времената се трансформират и взаимоотношенията сред влюбените. Точно заради тази причина учени от Университета на Илинойс са провели ново изследване в областта на междуличностните връзки и са свели всички вероятни връзки сред двойките до четири съществени вида. Вижте любопитните резултати от това изследване:

Ръководителят на екипа Брайън Оголски проучил взаимоотношенията на 376 неженени двойки на междинна възраст към 20 години. По думите на учения държанието на сътрудниците елементарно може да подскаже до каква степен здрави ще се окажат връзките им отсега нататък и имат ли изобщо общо бъдеще.

Експериментът траял девет месеца и през това време откривателите под управлението на Оголски следили всичките тези 376 двойки, като записала всевъзможните промени. Трябва да се означи следният значим миг: при започване на опита всички участващи двойки имали огромно предпочитание да се оженят в най-близко време. Но както несъмнено се досещате, единствено дребна част от тях въплътила тези си планове в живота.



В хода на проучването си учените разграничили четири вида двойки: трагични, конфликтни, обществено отговорни/ангажирани и взаимно насочени.

Драматичните двойки представлявали 34 % от изследвана група. Ето какво може да се каже за този вид взаимоотношения: Заедно те прекарват относително малко време. За сметка на това срещите им постоянно са ярки и белязани от бурна пристрастеност. Наблюдава се двигателна сила, привличане сред тях. Но едвам са се срещнали и избухват споровете.

След тях сътрудниците още веднъж се разбягват за известно време, до момента в който им доскучее, и след раздялата още веднъж се хвърлят в обятията си. Независимо, че огънят на пристрастеността им е огромен, жизнеспособността на сходен вид връзки е най-ниската. До брак стигат единствено единици.

Конфликтните двойки – 12% от изследваната група. Заедно те прекарват доста повече време, в сравнение с трагичната група. Но главно прекарват времето си в пояснения. Те бързо се уморяват един от различен и се разделят с очевидно облекчение. И като предписание не изпитват огромно увлечение да се върнат при предходния си сътрудник. До женитба стигат по-малко от половината двойки от конфликтната група.



Социално ангажираните – те са 19% от групата. Тяхната обществена ангажираност в връзките е доста по-силна, в сравнение с при предните две групи. Но те поддържат връзка главно посредством обществените мрежи. Отношенията им са равни и спокойни. До женитба доближават две трети от тези двойки.

Взаимно насочените двойки – съставляват към 30 %. Най-голямото им разграничение спрямо другите групи е, че те прекарват най-вече време дружно в живо другарство. А в случай че се случат спорове, те най-често по отношение на всички останали вършат взаимни отстъпки. До изясняване на взаимоотношенията им прибягват рядко. 90 на 100 от тези двойки стигат до женитба.

Освен това е имало неголяма група двойки, които не влизат в нито една от категоризираните нагоре групи. А повода – имали признаците и на четирите групи двойки по едно и също време.

След това изследване може да се направи извод, че колкото по-силна е пристрастеността в връзките, толкоз по-бързо сътрудниците прегарят и връзките им приключват с разлъка. А непрестанното изясняване на връзките води до това, че влюбените стартират да се ненавиждат, още преди да са встъпили в брак.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР