По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Руски семейства опитват да узнаят съдбата на свои роднини, воюващи в Украйна

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Руски фамилии питат Кремъл за ориста на свои родственици, които водят война в Украйна. Над 100 фамилии са писали писмо до президента Владимир Путин, в което желаят помощ да схванат къде са техните деца, братя или съпрузи, защото разнообразни ведомства и министерства са им дали спорна информация. Москва заяви, че войските ѝ са открили надзор над най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна, тази в региона на град Светлодарск в Донецка област. Руското изказване не може да бъде доказано от самостоятелен източник, а други известия приказват за това, че боевете към централата не престават. Украинският общоприет щаб не загатна нищо сходно в снощната си сводка за бойните дейности. Украинските сили са нанесли нощес огромни вреди на стратегически мост, който е от голяма важност за доставките за съветските сили, окупирали южни елементи на Украйна. Говорителка на Оперативното командване " Юг " към украинските въоръжени сили удостовери следващия удар по моста " Антоновски ". Украинският президент Володимир Зеленски изиска от Запада да одобри нов пакет наказания против Москва след оповестяването на в допълнение редуциране на съветските газови доставки за Европа. Според Зеленски за всички към този момент е ясно, че Русия упражнява напън върху Европа и употребява " Газпром ", с цел да направи тази зима " най-тежката " за европейските страни. Първи трен от Русия със глобени артикули дойде в Калининград след облекчаването от Европейски Съюз на ограничаващите ограничения за преноса към съветския балтийски анклав. Влакът, който дойде, се състои от 60 вагона с цимент. Сега Русия има право да транспортира през Литва цивилен артикули - било то и такива, попадащи под глобите - без особени ограничавания. Това включва желязо, стомана и други строителни материали.
Подробностите по тези и други вести:

Пресата в Съединени американски щати за опитите на съветски фамилии да узнаят ориста на свои родственици, воюващи в Украйна

Руски фамилии питат Кремъл за ориста на свои родственици, които водят война в Украйна. Над 100 фамилии са писали писмо до президента Владимир Путин, в което желаят помощ да схванат къде са техните деца, братя или съпрузи, защото разнообразни ведомства и министерства са им дали спорна информация за това дали бойците са живи, изчезнали или мъртви, написа списание " Нюзуик.

" Настояваме да открием нашите родственици, те да бъдат добавени в описите на военнопленниците, които са изчезнали. Щом те са изчезнали, не са подхванати издирвателни дейности ", пишат фамилиите в писмото, с което разполага Радио " Свободна Европа ". " Министерството на защитата на Руската федерация е блокирало от повече от пет месеца измененията в статуса на военнослужещите, макар че информацията непрекъснато се трансформира ", се споделя в писмото, в което роднините желаят да узнаят обстоятелствата, с цел да се убедят къде са техните близки. Семействата освен желаят истината за местонахождението на бойците, а упорстват Русия да сътвори районни центрове, където да се получава информация за бойците в Украйна, пишат подателите на писмото.

Освен това майките и съпругите желаят среща с военния министър Сергей Шойгу, желаят военнопленниците да бъдат върнати в Русия, а на всеки погубен боец да бъде изработен тест за ДНК. Една жена, посочена от " Свободна Европа " като Ана Данилова, е разказала, че е получила есемес и телефонно позвъняване от съветски военнослужещ, че нейният 47-годишен брачен партньор е умрял в борба, само че няколко дни по-късно украински боец ѝ се обадил, че нейният брачен партньор е оживял и е на лекуване в болница, заяви " Нюзуик ".

По същата тематика американският новинарски уеб страница " Дейли бийст " оповестява, че в писмото си съветските фамилии упрекват военните управляващи в неистини, защото един път им се споделя, че съответният човек е жив, а няколко часа по-късно различен служител декларира, че индивидът в действителност е мъртъв.

Привежда се по-подробно разказът на същата Ана Данилова, която на 3 април получила известие от Украйна, че брачният партньор ѝ е умрял. По думите ѝ съветските бойци не носят със себе си телефони или документи и по тази причина тя се обадила във военното окръжие, където я успокоили, че индивидът е жив и неговата част към този момент се е изтеглила. Но на идващия ден един офицер по политическата част ѝ се обадил, с цел да каже, че нейният 47-годишен брачен партньор е изгорен до гибел и от него не е останало нищо. После Ана в продължение на няколко дни си разменяла известия с човек, показал се за боец от украинската войска, който ѝ споделил, че мъжът ѝ е жив и е настанен за лекуване в болница. " Страх ме е да давам това изявление, само че какво да върша? Ако това е закононарушение, ще си излежа присъдата, само че дано ми върнат брачна половинка ", споделя дамата.

" Дейли бийст " разгласява и историята на Ирина Чистякова, една от подписалите писмото до Путин, на която съветски военни дали три противоречащи си сведения за ориста на нейния 19-годишен наследник: че е жив и още води война, че е покорен от украинците и че е умрял. Чистякова споделя, че при започване на юни пълномощникът за правата на индивида Татяна Москалкина я уведомила, че съгласно отговора на военното министерство синът ѝ е жив и е нелегално арестуван от украинската страна. Чистякова се пита по какъв начин младежът е попаднал там и какво значи " нелегално ". Жената се оплаква, че животът ѝ е заплашен, откакто един полковник споделил пред нея, че военните са психари и я предизвестил да не рови доста, тъй като може да ѝ се случи нещо " непоправимо ".

Лариса, майката на различен друг боец, липсващ в Украйна, споделя, че също е била заплашвана да не търси отговори от управляващите. Тя била извикана в бюро на Федералната работа за сигурност, където ѝ споделили да си затваря устата.

" Дейли бийст " напомня, че писменият зов до Кремъл на майките и съпругите се появява, откакто украинските управляващи неколкократно са съобщавали, че руснаците не прибират от бойното поле телата на починалите си приятели. Последните данни за броя на убитите съветски бойци в Украйна са огласени от министерството на защитата в Москва през март - едвам 1351 души. Впоследствие на медиите в Русия бива неразрешено да разгласяват каквато и да било информация за жертвите в жива мощ във войната с Украйна, написа електронното издание.

Русия твърди, че е превзела най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна

Москва заяви, че войските ѝ са открили надзор над най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна, тази в региона на град Светлодарск в Донецка област, съобщи ДПА.

Въпреки че съветски сепаратистки медии разгласиха фрагменти, за които се твърди, че демонстрират наемници от частната военна компания " Вагнер " пред административанта постройка на централата, Топлоелектрическа централа " Углегорск ", съветското изказване не може да бъде доказано от самостоятелен източник, а други известия приказват за това, че боевете към централата не престават.

Украинският общоприет щаб не загатна нищо за нея в снощната си сводка за бойните дейности, макар че заяви, че е имало боеве в близкото село Семигорие. Британското разузнаване заяви, че силите на " Вагнер " евентуално са постигнали тактически триумфи в региона точно на Топлоелектрическа централа " Углегорск " и близкото село Новолуганское, и добави, че евентуално част от украинските войски са се изтеглили от тази зона, съобщи Ройтерс.

Генералният щаб добави, че през вчерашния ден украинските бойци са отблъснали набези по фронтовата линия в Донецка и Луганска област.

Москва съобщи, че силите ѝ са умъртвили няколко десетки задгранични бойци, множеството от тях поляци, при офанзива против поделение на украинския Международен легион в региона на град Константиновка в Донецка област.

Легионът, който води война на страната на украинската войска, рядко дава данни за жертвите си и не разгласява информация за състава на доброволческите си сили, отбелязва ДПА.

Украинските сили нанесоха огромни вреди на мост над Днепър, значим за доставките за съветските елементи

Украински бойци са нанесли нощес огромни вреди на стратегически мост, който е от голяма важност за доставките за съветските сили, окупирали южни елементи на Украйна. Това заяви Кирил Стремоусов заместник-ръководител на назначената от Москва администрация на окупираната Херсонска област, представен от АП.

По думите му мостът " Антоновски " над река Днепър не е опустошен, само че платформата му е осеяна с дупки, които не разрешават напредване на транспортни средство по него. Стремоусов посочи, че мостът е изумен с изпратените от Съединени американски щати ракетни системи за залпов огън " Хаймарс ".

Говорителка на Оперативното командване " Юг " към украинските въоръжени сили удостовери следващия удар по моста " Антоновски ", добави Укринформ. По думите на говорителката Наталия Гуменюк ударът е бил добре изкусен и е целял деморализиране на врага.

Съоръжението с дължина 1,4 км получи съществени повреди и предходната седмица след няколко украински удара. То бе затворено за камиони, само че пътнически коли продължиха да минават по него до снощната офанзива.

Мостът " Антоновски " е главен за прекосяването на Днепър в Херсонската област. Другият вид е язовирната стена на водноелектрическата централа в Каховка, която бе обстрелвана предходната седмица от украинските сили, само че остана проходима за транспортни средства.

Ударите по пътна инфраструктура затрудняват доставките на Русия за силите им в района, подложен на непрекъснати контраатаки от украинска страна, показва АП.

Зеленски упорства за нови наказания против Москва, откакто " Газпром " понижи доставките на газ за Европа

Украинският президент Володимир Зеленски изиска от Запада да одобри нов пакет наказания против Москва след оповестяването на в допълнение редуциране на съветските газови доставки за Европа, съобщи ДПА.

В постоянното си видеообръщение нощес Зеленски съобщи, че за всички към този момент е ясно, че Русия упражнява напън върху Европа и употребява държавния енергиен колос " Газпром ", с цел да направи тази зима " най-тежката " за европейските страни.

Той осъди " следващото провокирано покачване на цените на газа ", ориентирано против европейците. " За всички е ясно, че това е целеустремен ценови гнет от страна на Русия против Европа ", съобщи Зеленски и прикани " на терора да се отговори със наказания ", отбелязва Франс прес.

Москва съзнателно поддържа покачването на цените на газа до еквивалента на над 2000 евро за 1000 куб. м на борсата, сподели украинският президент.

Зеленски акцентира също, че е належащо съветската общност да научи за човешката цена на войната. Макар че от началото на войната са починали близо 40 000 съветски бойци, съветското общество като цяло не е осведомено с тези числа, сподели той.

Калининград стартира да получава от Русия посредством железопътен превоз артикули, глобени от Европейски Съюз

Първи трен от Русия със глобени артикули дойде в Калининград след облекчаването от Европейски Съюз на ограничаващите ограничения за преноса към съветския балтийски анклав, съобщи ДПА.

" Влакът, който дойде, се състои от 60 вагона с цимент ", сподели Дмитрий Лисков, прессекретар на регионалния шеф на Калининград Антон Личанов.

Спорът към анклава датира от средата на юни, когато Литва стартира да стопира железопътните транспорти от континентална Русия за Калининград на артикули, намиращи се в санкционния лист на Европейски Съюз.

Калининград е географски обособен от останалата част на Русия и по суша до него може да се стигне само през територията на членките на Евросъюза Полша и Литва.

Опасността от уединяване от останалия свят на крайбрежната територия разсъни опасения в Москва, защото половин милионното му население е мощно подвластно от стоките от континентална Русия. Кремъл заплаши с ответни ограничения, с които да накаже Европейски Съюз.

След митингите и заканите на Москва Европейската комисия предходната седмица издаде нови рекомендации за придвижването на артикули към Калининград.

Сега Русия има право да транспортира през Литва цивилен артикули - било то и такива, попадащи под глобите - без особени ограничавания. Това включва желязо, стомана и други строителни материали.

Брюксел разгласи, че директните размери към Калининград ще бъдат деликатно следени и в случай че се откри, че се транспортират повече артикули от нормалното, те ще бъдат спирани.

С това се цели да се попречи на Русия да транспортира към други страни през Калининград продукция, попадаща под глобите, и по този метод да заобиколя наказателните ограничения на Запада, наложени поради войната в Украйна.

До 50 млн. тона зърно може да доближат до международните пазари до края на годината

До 50 милиона тона зърно от Украйна и Русия ще могат да доближат международните пазари до края на годината посредством Съвместния координационен център в Истанбул, съобщи турският президентски представител Ибрахим Калън в изявление за Блумбърг.

По думите на Калън доставките може да стартират до две седмици и въпреки че съглашението е подписано за период от четири месеца, продължителността му би могла да бъде удължена.

Според изчисленията, показани от представителя, сред 40 и 50 млн. тона зърно, от които 20-25 млн. тона, съхранявани на склад в Украйна, и 25-30 млн. тона в Русия, може да бъдат превозени до края на годината.

" Нашето очакване е всички страни да останат изцяло обвързани с изискванията на съглашението. До две седмици чакаме да потеглят първите кораби. Това е обвързвано ненапълно с готовността на страните ", сподели Калън.

С посредничеството на Турция и Организация на обединените нации Киев и Москва подписаха на 22 юли съглашение в Истанбул за обновяване на доставките на зърно през Черно море, което ще облекчи интернационалната продоволствена рецесия. Сделката планува установяването на взаимен координационен център в Истанбул, който ще прави инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще подсигурява сигурността на маршрутите.

Зеленски номинира народен представител от партията си за основен прокурор

Украинският президент Володимир Зеленски номинира Андрий Костин, народен представител от президентската партия " Слуга на народа " за нов основен прокурор на страната, съобщи Ройтерс.

Зеленски внесе публично предложение в Народното събрание за одобряване на кандидатурата на Костин на мястото на Ирина Венедиктова, която беше отстранена от поста по-рано този месец. Все още не е ясно по кое време Върховната рада ще гласоподава предлагането на президента.

Парламентът освободи публично Венедиктова и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов на 19 юли, два дни откакто Зеленски ги в профил поради техния неуспех в напъните да прочистят съветските шпиони от техните ведомства след началото на нашествието на Русия в Украйна.

След парламентарния избор от 19 юли за окончателното премахване на Баканов и Венедиктова, ръководителят на парламентарната група на партия " Слуга на народа " и непосредствен сподвижник на Зеленски - Давид Арахамия, написа в обществената мрежа Телеграм, че Венедиктова " остава в екипа ", което подсказва евентуално дипломатическо предопределение за нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР