По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Руски удар по централния украински град Виница, има убити и ранени

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Три съветски ракети поразиха централната част на град Виница (Централна Украйна), убивайки 12 души, в това число малко дете. При офанзивата са били ранени 25 души. Ракетите са поразили офис постройка и са нанесли вреди на намиращи се наоколо жилищни здания, след което са предизвикали голям пожар. Украинското държавно управление се пробва да убеди Съединени американски щати да го снабдят с ракети с по-голям обхват за артилерийските системи „ Хаймарс “, които неотдавна бяха доставени от Вашингтон на Киев. В момента украинската войска разполага единствено с ракети за „ Хаймарс “, които имат обхват от 70 км, макар че този вид артилерийски системи могат да изстрелват и ракети с обхват сред 300 и 500 км. ОССЕ изрази " сериозна угриженост " по отношение на хипотетичното неприятно отношение към десетки хиляди украинци в така наречен филтриращи центрове, основани от Русия в Украйна. В такива центрове хората са подлагани на жестоки разпити и унизителни претърсвания. Хора " постоянно просто изчезват ", а за някои се твърди, че са прехвърляни в следени от Русия територии, където са арестувани или даже убивани. Съединени американски щати приканиха Русия неотложно да освободи украинците, които е предиздвикала да изоставен домовете си и да допусне външни наблюдаващи във връзка със известия, че Москва предлага украински деца за осиновяване, а хиляди други деца са изчезнали. Незаконното прекачване и депортиране на предпазени лица е тежко нарушаване на Четвъртата женевска спогодба за отбрана на цивилните и съставлява военно закононарушение, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън.
Подробностите по тези и други вести:

12 починали при съветски ракетен удар в украинския град Виница

Три съветски ракети през днешния ден поразиха централната част на град Виница (Централна Украйна), убивайки 12 души, в това число малко дете, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от украинските незабавни служби. При офанзивата също по този начин са били ранени 25 души.

Началникът на националната полиция Игор Клименко, базирайки се на предварителна информация, заяви, че ракетите са поразили офис постройка и са нанесли вреди на намиращи се наоколо жилищни здания, след което са предизвикали голям пожар, който се е популяризирал в паркинг и опожарил коли.

" Има ранени и починали, измежду тях и малко дете ", написа в " Телеграм " украинският президент Володимир Зеленски. " Какво е това, в случай че не прям терористичен акт " попита той.

Руското министерство на защитата към този момент не е коментирало известията от Виница. Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, отхвърля да взема съзнателно под прицел цивилни.

Украйна се пробва да убеди Вашингтон да ѝ изпрати ракети с по-голям обхват

Украинското държавно управление се пробва да убеди Съединени американски щати да го снабдят с ракети с по-голям обхват за артилерийските системи „ Хаймарс “, които неотдавна бяха доставени от Вашингтон на Киев, сподели Фьодор Вениславски, който е член на парламентарната комисия за защита, представен от ДПА.

В момента украинската войска разполага единствено с ракети за „ Хаймарс “, които имат обхват от 70 километра, макар че този вид артилерийски системи могат да изстрелват и ракети с обхват сред 300 и 500 километра. Понастоящем Киев нападна по-отдалечени обекти с по-малко прецизните ракети „ Точка-У “, които доближават до цели на разстояние до 120 километра.

Ако се дават ракети с по-голям обхват, то това значи, че оръжейни системи биха могли да разрушат Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с анексирания Кримски полуостров. Мостът е ситуиран на към 260 километра от фронтовата линия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели по отношение на слуховете за възможна офанзива от страна на украинската войска против издигнатия от Русия мост, че оборудването е задоволително добре предпазено против сходни набези.

Украинското искане породи безпокойствие и в Съединени американски щати на фона на опасенията, че украинските сили могат да употребяват американски оръжия против цели, ситуирани на съветска територия, с което рискуват да провокират спомагателна ескалация в спора.

Вчера минимум петима цивилни бяха убити в южната украинска Николаевска област, съгласно заместник-началника на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко. Руското министерство на защитата удостовери информацията за обстрела там, само че сподели, че той е бил ориентиран против два военни командни пункта и че са били убити 350 украински военни.

Вчера представителят на проруските сепаратисти Андрей Марочко съобщи в „ Телеграм “, че следеният от Русия град Луганск в Източна Украйна е бил подложен на нескончаем обстрел от доставените от Съединени американски щати артилерийски системи „ Хаймарс “. Началникът на украинската военна администрация в Луганска област Сергий Гайдай сподели, че обстрелът е бил ориентиран против военни хранилища.

ОССЕ сигнализира за филтриращи центрове в Украйна

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) изрази " сериозна угриженост " по отношение на хипотетичното неприятно отношение към десетки хиляди украинци в така наречен филтриращи центрове, основани от Русия в Украйна.

" Има сведения, че в такива центрове хората са подлагани на жестоки разпити и унизителни претърсвания ", се споделя в 115-страничния отчет на организацията, която дефинира основаването на такива центрове като " обезпокоително " развиване.

В документа, представен от БГНЕС, се добавя, че тези, за които е открито, че са сътрудничили на Киев, " постоянно просто изчезват ", а за някои се твърди, че са прехвърляни в следени от Русия територии, където са арестувани или даже убивани.

Докладът се основава на задача на трима специалисти, назначени от ОССЕ, която обгръща войната в Украйна от 1 април до 25 юни.

Това е втората задача на ОССЕ след сходна, която обгръща интервала от нахлуването на 24 февруари до 1 април.

Още предходната задача откри " ясни модели на нарушавания на интернационалното филантропично право ".

Втората задача също установи " тежки нарушавания на интернационалното филантропично право ", изключително в градовете Буча и Ирпин.

" Следите от изтезания и малтретиране по труповете на убитите цивилни жители също демонстрират неуважение на правилото на човечност ", се споделя в отчета.

В отчета се споделя, че по време на спора неведнъж са документирани целенасочени убийства, изнасилвания, отвличания и всеобщи депортации на цивилни жители.

" Втората задача е... съществено обезпокоена от неприятното отношение, на което се твърди, че са подложени украинските цивилни в по този начин наречените филтриращи центрове ", се отбелязва в отчета.

По данни на Киев и филантропични организации десетки хиляди цивилни жители са докарани в тези центрове в сепаратистката Донецка национална република в Източна Украйна, преди да бъдат депортирани в Русия, се споделя в отчета.

Там се записват персоналните им данни, вземат се пръстови отпечатъци и се копират персоналните им карти, написа още в документа.

Според Евгени Цимбалюк, дипломат на Украйна в ОССЕ, на окупираните от Русия територии има към 20 такива уреди.

Съединени американски щати приканиха за неотложно прекъсване на съветските депортации в Украйна

Съединени американски щати приканиха Русия неотложно да освободи украинците, които е предиздвикала да изоставен домовете си и да допусне външни наблюдаващи във връзка със известия, че Москва предлага украински деца за осиновяване, а хиляди други деца са изчезнали, съобщи Ройтерс.

" Незаконното прекачване и депортиране на предпазени лица е тежко нарушаване на Четвъртата женевска спогодба за отбрана на цивилните и съставлява военно закононарушение ", съобщи държавният секретар Антъни Блинкън. В изказване той уточни, че има известия, че съветските управляващи " съзнателно отделят от родителите им украински деца и отвличат други от сиропиталища, след което ги дават за осиновяване в Русия ". Освен това има данни за " арестувани и изчезнали хиляди украински цивилни ", които не са минали процедурата за " дестилация ", сподели Блинкън.

Правителството на Украйна упреква Русия, че е депортирала стотици хиляди украинци от окупираните територии и ги е вкарала във " филтрационни лагери ". Киев прикани Червения кръст за подпомагане. Руската страна отхвърля, че съзнателно нанася удари по цивилни и споделя, че предлага филантропична помощ на тези, които желаят да изоставен Украйна.

Женевските конвенции от 1949 г, които дефинират интернационалните правни стандарти за хуманно отношение във въоръжени спорове, не разрешават всеобщо наложително прекачване на цивилни по време на спор на територията на окупиращата страна и дефинират това като военно закононарушение. Според Антъни Блинкън от разнообразни източници, в това число от съветското държавно управление, следва, че " съветските управляващи са разпитвали, задържали и наложително депортирали от Украйна в Русия сред 900 хиляди и 1,6 милиона украински жители, измежду които 260 хиляди деца ". По думите на държавния секретар на Съединени американски щати депортираните постоянно са пращани в изолирани райони в съветския Далечен изток.

Конференция в Хага прикани за правосъдно гонене на военните закононарушения в Украйна

Главният прокурор на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан прикани интернационалната общественост да прояви твърда ангажираност към правосъдното гонене на военните закононарушения в Украйна, съобщи ДПА.

Законът не би трябвало да играе второстепенна роля, сподели Хан по време на откриването на интернационална конференция по тематиката в Хага.

Нидерландският външен министър Вопке Хукстра още веднъж подчертава върху нуждата от обща тактика. Предвид известията за изнасилвания, убийства и изтезания, би трябвало да предприемем дейности, съобщи той на конференцията.

Европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндерс уточни, че е налице „ гигантска задача “ и добави, че тя изисква мощна правосъдна система в Украйна.

В Хага се събраха повече от 30 министри и прокурори от Европа и западните страни, с цел да обсъдят тактики за правосъдно гонене на военните закононарушения в Украйна. Конференцията е проведена от Европейската комисия, нидерландското външно министерство и канцеларията на основния прокурор на МНС.

След появяването на първите известия за хипотетични военни закононарушения по време на почналата на 24 февруари съветска инвазия в Украйна, МНС стартира следствия и изпрати на място най-големия проверяващ екип в историята си.

Украйна споделя, че проверява повече от 15 000 хипотетични случая на сходни закононарушения.

Киев: Русия прави " екоцид " в Украйна - унищожава гори, замърсява водата и въздуха

Войната в Украйна е унищожила горите, замърсила е полетата и ги е запълнила с мини, а водата е нечиста, съобщи формален представител на Киев пред министрите на околната среда на Европейски Съюз, които дадоха обещание помощ.

На неофициална среща на Европейски Съюз в Прага – столицата на Чешката република, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, украинският министър на околната среда Руслан Стрилец съобщи, че съветската инвазия е унищожила 3 милиона хектара украински гори.

Украйна също по този начин е записала минимум 260 случая на " екоцид " и повече от 2000 случая на увреждане на околната среда, а 20% от предпазените територии в страната са застрашени.

" Например, в случай че в народен парк, в който е имало гора, се появи ракета и когато 1000 хектара (10 кв. км) гора изгорят от огъня, считаме, че това е екоцид ", съобщи Стрилец пред Агенция Франс Прес. " Защо Русия води война, която унищожава дивите животни? Дивите животни не могат да се защитят, само че те изстрелват ракети по тях. Това не е ли екоцид? ", добави той.

Руската войска също по този начин е направила над 40 офанзиви против петролни хранилища на Украйна, което е довело до мощно замърсяване на въздуха, сподели Стрилец.

" Питейната вода също е проблем... руснаците унищожават пречиствателни станции ", сподели той и добави, че сега Западна Украйна, която приема бежанци от Изтока, има проблеми с водоснабдяването.

Министрите на околната среда на Европейски Съюз дадоха обещание помощ на Киев, като чешкият министър Анна Хубачкова съобщи, че членовете на 27-членния блок могат да оказват помощ с картографиране и разбор на вредите, както и с даване на финансова помощ.

" Има доста хрумвания, доста оферти, които са сходни, само че мисля, че могат да бъдат координирани ", сподели Хубачкова.

В изявление за Агенция Франс Прес Стрилец съобщи, че Германия е предложила 20 млн. евро, с цел да помогне на Украйна да възвърне естествените си запаси.

" Всички европейски страни са подготвени да ни оказват помощ. Много е потребно да сме тук през днешния ден. Чувам техните хрумвания... и съм сигурен, че това ще ми помогне да приготвя малко по-нова стратегия за зелен курс на Украйна ", добави той.

Германският министър Щефи Лемке съобщи, че е належащо да се даде " незабавна помощ за сериозната инфраструктура ", без да се изчаква следвоенното възобновяване на Украйна.

Хубачкова добави, че Прага може да употребява опита си от прекараните четири десетилетия под тоталитарното комунистическо ръководство, ръководено от Москва в интервала 1948-1989 година, и да помогне на Украйна да разчисти минираните региони.

" Тук е имало съветска войска, разчиствали сме мини, имаме този опит. Така че, в случай че ни помолят да помогнем с разчистването, бихме могли на драго сърце да го създадем ", сподели тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР