По-важните новини от 56-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 56-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Украйна е получила бойни самолети и резервни части за тях

По-важните вести от 56-ия ден на войната против Украйна в резюме:
Украйна получи изтребители и аварийни елементи, с цел да укрепи военновъздушните си сили, заяви представителят на Пентагона Джон Кърби, без да посочи броя на самолетите и кои са страните, които са ги дали. Лидерите на Съединени американски щати, Англия и Канада се ангажираха да изпратят повече артилерийско въоръжение на Украйна. Министерството на защитата на Русия възобнови предлагането си към украинските военни, които се намират в металургичния цех " Азовстал " в обсадения град Мариупол, да се предадат, като в подмяна животът им ще бъде пощаден. Командир на морската пехота в последната цитадела на Украйна в южния град споделя във видео, изпратено до Би Би Си, че на хората му може да са останали единствено часове, че войските му няма да се предадат, само че желаят евакуация в трета страна. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че на практика цялата боеспособна част на съветската войска е съсредоточена на територията на Украйна и в граничните региони на Русия ". По думите му съветската страна е " събрала съвсем всички и всичко, което е способно да се бие с нас ".
11.45

Между 10 и 20 хиляди наемници от Вагнер, от Сирия и Либия се бият на страната на Русия в Украйна

Между 10 и 20 хиляди наемници от частната военна компания " Вагнер ", сирийски и либийски бойци се бият на страната на Русия в Украйна, заяви европейски представител, представен от Франс прес.

Те " нямат транспортни средства или тежки оръжия " и идват, с цел да подсилят съветските войски, заяви пред медиите във Вашингтон европейският представител, поискал анонимност. Той посочи, че са установени " прехвърляния от зони като Сирия и Либия към източния район на Донбас ", където Москва стартира нова фаза на своето нахлуване. Трудно е обаче да се откри какъв брой от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от " Вагнер " и какъв брой са бойци от Сирия или Либия.

В края на март английското министерство на защитата заяви, че се чака " над 100 наемници " от " Вагнер " да бъдат ситуирани в Източна Украйна, " с цел да организират бойни интервенции ". Компанията " Вагнер " е считана за близка до съветските управляващи. Нейни членове са обвинени в зверства в Мали, Либия и Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия е почнала в понеделник огромно нахлуване в този регион, който е новата стратегическа цел на съветските сили след изтеглянето им от региона на Киев. Част от територията е към този момент под контрола на проруските сепаратисти от 2014 година До " 4 до 6 месеца " съветските сили евентуално ще управляват Луганска област, част от Донбас и дребна линия земя, водеща към Запорожка област, съобщи европейският представител. Той добави, че чака " цялостно заличаване " на обсадения град Мариупол и изрази опасения, че " това ще бъде още по-лошо от Буча ".

Освен това европейският представител съобщи, че чака договарянията сред Русия и Украйна да приключат до есента на тази година.

11.15

Има съглашение за филантропичен кулоар за евакуация на цивилни от Мариупол

Украинските управляващи оповестиха, че са споразумели с Русия за основаване на филантропичен кулоар за евакуация на мирни жители от обсадения пристанищен град Мариупол, първото сходно съглашение от събота, заяви Франс прес, като цитира украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

" Успяхме да реализираме авансово съглашение (с руснаците) за филантропичен кулоар за дами, деца и възрастни хора ", посочи Верешчук в Телеграм. Коридорът ще води към южния град Запорожие.

Украйна се надява да изпрати 90 рейса в Мариупол, с цел да изтегля към 6000 дами, деца и възрастни хора, заяви по малкия екран кметът на града Вадим Бойченко, представен от Ройтерс. Според него в града остават към 100 000 мирни жители и десетки хиляди са починали при съветската блокада.

Общо 300 000 украинци са били евакуирани по филантропични коридори от началото на войната на 24 февруари, по данни на украинските управляващи.

11.00

" Остават ни часове, помогнете ни “, споделя морски пехотинец от Мариупол

Командир на морската пехота в последната украинска цитадела в обсадения град Мариупол пусна видео послание в ранните часове на сряда, в което споделя, че на хората му може да са останали единствено часове.

Във видеото, изпратено до и други медии, майор Сергей Волина споделя, че войските му няма да се предадат, само че той моли за интернационална помощ за 500-те ранени бойци и стотици дами и деца, които съгласно него се крият с военните в стоманодобивния цех " Азовстал ".

" Това е последното ни послание към света. Може да е последното ни. Възможно е да ни остават единствено дни или часове “, споделя майор Волина.

" Призоваваме международните водачи да ни оказват помощ “, прибавя той. " Призоваваме ги да провеждат кулоар, с цел да ни отведат в трета страна. "

" Частите на съперника надвишават нашите десетки пъти, те надвиват и във въздуха, и в артилерията, и в сухопътните войски, и в машини и танкове “, споделя майор Волина, който е пълководец на 36-та бригада морска пехота.

Той не показва какъв брой украински бойци са останали в завода, само че споделя, че те имат " добър военен дух ". Положението на ранените обаче е " доста зле ". " Те са в мазе, там просто гният “, споделя командирът.

10.30

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дойде на изненадваща аудиенция в Киев

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дойде през днешния ден на ненадейно посещаване в Киев, съобщи Ройтерс.

По-рано този месец, с цел да покаже поддръжката си за страната, която се бори с съветската инвазия, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също посети украинската столица, напомня организацията.

" Днес съм в Киев. В сърцето на демократична Европа “, написа Шарл Мишел в „ Туитър “ и разгласява своя фотография от гарата в украинската столица.

09.00

Украйна получи изтребители и аварийни елементи, заяви Пентагонът

Украйна получи изтребители и аварийни елементи, с цел да укрепи военновъздушните си сили, заяви представителят на Пентагона Джон Кърби, без да посочи броя на самолетите и кои са страните, които са ги дали, съобщи Франс прес.

" Днес те разполагат с повече изтребители, в сравнение с преди две седмици “, сподели Кърби на брифинг с публицисти през вчерашния ден.

" Без да встъпвам в детайлности за това какво доставят други страни, бих споделил, че те /украинците/ получиха спомагателни самолети и аварийни елементи, с цел да усилят въздушния си флот ", добави той.

Говорителят не посочи какви са доставените самолетите, само че загатна, че са съветско произвеждане.

Други страни, които имат опит с този тип самолети, съумяха да им оказват помощ да разполагат с повече функциониращи машини, сподели той. Кърби означи, че Съединени американски щати, които не желаят да са воюваща страна в този спор, са улеснили изпращането на аварийни елементи на украинска територия, само че не са изпращали там самолети.

Украинската войска упорства от седмици да получи бойни самолети. Киев изиска от западните си сътрудници изтребители МиГ-29, каквито украинските военни към този момент знаят по какъв начин да пилотират, само че такива имат шепа източноевропейски страни. Възможно прекачване на такива съветски самолети от Полша беше разисквано при започване на март, само че Съединени американски щати бяха срещу, опасявайки се, че Русия може да сметне това за прекомерно директно присъединяване на НАТО в спора, отбелязва Агенция Франс Прес.

Преди по-малко от седмица Румъния разгласи, че приземява цялата си флотилия от осъвременени руски самолети МиГ-21 Лансър и минава напълно на Ф-16. Букурещ разполага с 27 осъвременени съветски изтребители.

Украйна към този момент опровергава всички упованията на западните съдружници и военните специалисти, като поддържа своите военновъздушни сили в употреба близо два месеца след началото на съветската инвазия, като в това време има потенциал и да ремонтира самолетите си.

Все отново това може скоро да се промени, разяснява “Ройтерс “. Съединени американски щати оповестиха проекти за прекачване на съветски хеликоптери в Украйна, които в миналото са били предопределени за Афганистан.

Украйна към момента води война за небето си поради ефикасната работа на своята противовъздушна защита, в това число с портативните ракетни системи земя-въздух, изпратени от западните съдружници.

Това разреши на Украйна да организира доста по-ефективна наземна акция против съветските войски, които не можеха да разчитат в огромна степен на поддръжка от своите военновъздушни сили.

08.30

Чехия ще ремонтира развалено военно съоръжение на Украйна

Министерството на защитата на Чехия заяви, че локални компании ще ремонтират военно съоръжение на Украйна, развалено при сраженията с съветската войска, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството уточни, че първият контракт е за ремонт на танковете Т-64 от руско време. След това ще бъдат ремонтирани разнообразни бронирани машини от вида BRD и BRDM.

Чехия е първата страна сътрудник, към която се е обърнала Украйна с сходно искане, прецизира министерството на защитата в Прага.

07.30

Експлозии в град Николаев в южна Украйна

Град Николаев в южна Украйна е подложен на обстрел, оповестява ДПА.

" Отново детонации в Николаев ", написа в Телеграм рано през днешния ден кметът на града Олександър Сенкевич.

Той прикани жителите да се прикрият и да стоят надалеч от прозорците.

Агенция УНИАН съобщи, че локални поданици са съобщили за пукотевица на няколко места в града.

Към момента няма информация за вреди и потърпевши.

07.00

Канада ще изпрати тежка артилерия на Украйна

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви, че Отава ще изпрати още тежка артилерия на Украйна в отговор на молба на президента Володимир Зеленски, съобщи ДПА.

Трюдо съобщи, че поддържа стеснен контакт със Зеленски през цялото време и че последната молба от Украйна е за изпращане на тежка артилерия.

Канадският министър председател разгласи също нови наказания против 14 съдружници на президента на Русия Владимир Путин, в това число двете му дъщери. Техните активи в Канада ще бъдат замразени и те няма да могат да вършат повече бизнес в страната.

През последните няколко дни Съединени американски щати и Англия постановиха сходни наказания, напомня ДПА.

06.30

Съединени американски щати, Англия и Канада се ангажираха да изпратят още военна помощ на Украйна

Лидерите на Съединени американски щати, Англия и Канада се ангажираха във вторник да изпратят повече артилерийско въоръжение на Украйна, която е изправена пред тотално съветско нахлуване в източната част на страната, съобщи организация Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, английският министър председател Борис Джонсън и канадският министър-председател Джъстин Трюдо поеха този ангажимент, откакто те и други съюзнически водачи участваха в предпазен видеоразговор, до момента в който съветската инвазия в Украйна мина към нова фаза.

Очаква се през идващите дни Джо Байдън да разгласи нов пакет военна помощ за Украйна, още веднъж на стойност 800 милиона $, като оповестения предходната седмица, оповестиха във вторник няколко източника, осведомени с тематиката. Това би направило общата военна помощ на Съединени американски щати за Украйна над три милиарда $, отбелязва организацията.

В Лондон Джонсън съобщи пред депутати, че Украйна се нуждае от повече артилерия, тъй като " това ще се трансформира в артилерийски спор “.

Джъстин Трюдо съобщи, че Канада ще изпрати тежка артилерия и даде обещание да даде повече детайлности.

Съединени американски щати също по този начин приготвят нов кръг наказания против Русия, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки пред публицисти.

Видеоразговорът е траял 90 минути, като в него са взели участие още ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и водачите на Италия, Япония, Полша и Румъния.

06.00

Зеленски съобщи, че Русия е събрала " всички и всичко, което е способно да се бие "

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вижда масирано скупчване на съветски войски, които се готвят да нападат страната му, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

" Сега на практика цялата боеспособна част на съветската войска е съсредоточена на територията на нашата страна и в граничните региони на Русия ", съобщи Зеленски по време на вечерното си видеообръщение, оповестено в Телеграм. По думите му съветската страна е " събрала съвсем всички и всичко, което е способно да се бие с нас ".

Зеленски сподели, че макар изказванията на руснаците, че нанасят удари единствено по военни обекти, те не престават да нападат жилищни региони и да убиват цивилни жители.

" Руската войска в тази война се записва вечно в международната история като най-варварската и нечовешка войска в света ", сподели Зеленски, представен от АП.

По думите му обстановката в Мариупол остава непроменена и е " допустимо най-тежка ". Президентът на Украйна съобщи, че съветската войска блокира всички опити за основаване на филантропични коридори от града.

Зеленски сподели още, че Кремъл не е дал отговор на предлагането за замяна на Виктор Медведчук, непосредствен до президента Владимир Путин, за бранителите на Мариупол.

Украинският президент повтори апелите си за повече оръжейни доставки за Украйна. " Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем, с които разполагат нашите сътрудници и които са сравними с оръжията на Руската федерация, към този момент щяхме да сме завършили тази война ", сподели Зеленски.

" Морален дълг " на страните, които разполагат с тези оръжия, е да ги дават, уточни Зеленски и добави, че те биха могли да спасят живота на хиляди украинци.

05.30

Русия възобнови апела си към украинските военни в " Азовстал " да сложат оръжие

Министерството на защитата на Русия възобнови предлагането си към украинските военни, които се намират в металургичния цех " Азовстал " в обсадения град Мариупол, да се предадат, оповестява организация Ройтерс. Руската страна е подготвена в сряда, 20 април, още веднъж да разгласи краткотрайно преустановяване на огъня, с цел да могат бойците от националистическите батальони и задграничните наемници да сложат оръжие и да се предадат, съобщи генерал-полковник Михаил Мизинцев от Националния център за ръководство на защитата на Руската федерация, представен от ТАСС.

Мизинцев посочи, че украинските военни, националисти и цивилни, намиращи се в региона на металургичния цех, не са се възползвали от същото предложение, годно за през вчерашния ден.

Руските сили ще съблюдават преустановяване на огъня в региона на " Азовстал ", до момента в който предлагането е в действие - от 14:00 ч. московско време (и българско) на 20 април, осведоми Ройтерс, като цитира съветското министерство на защитата.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев упрекна украинските управляващи, че не се грижат за спасяването на своите военнослужещи и демонстрират " цялостна безнаказаност за планувания скръбен излаз от съпротивата в останалото огнище Мариупол ", оповестява ТАСС. Мизинцев даде гаранции от името на Руската федерация, че всички, които се предадат, ще запазят живота си и ще им бъде оказана здравна помощ. По думите му Русия към този момент е удостоверила хуманното си отношение към военнопленниците и подсигурява спазването на Женевските конвенции за отнасяне на военнопленници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР