По тъмна доба снощи стана ясно, че Големият бял брат

...
По тъмна доба снощи стана ясно, че Големият бял брат
Коментари Харесай

Кой ни лъже при сделката за новите изтребители?

По тъмна доба нощес стана ясно, че Големият бял брат оттатък Океана е благословил договорката за 8 изтребители F-16 Block 70. Конгресът на Съединени американски щати е одобрил финансовата й рамка и е "дал позволение България да получи опция за закупуване на повсеместен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 блок 70 на стойност 1,6 милиарда $ ", се показва в среднощно известие на Министерството на защитата.

Благословията обаче наподобява повече на извиване на ръце, защото сумата, препоръчана от Съединени американски щати надвишава парите, които българското държавно управление съобщи, че е готово да заплати. Както е известно, договорката за самолетите минава от скандал в скандал още от самото й начало. Стигна се до там българските депутати да анулират първичните условия тя да не надвишава 1,8 милиарда лв., а първите самолети да бъдат доставени две години след подписване на контракта.

Най-любопитното е, че макар анулацията, кабинетът и до ден сегашен твърди, че това са същинските параметри на договорката. И не щеш ли след новината от конгреса на Съединени американски щати, българските данъкоплатци, които в действителност ще заплащат за новите изтребители, са изправени пред разумните въпроси: Кой какво договаря зад тила му? Лъже ли държавното управление за цената на покупката и какво в реалност ще получим от Съединените щати?

Според профилираното издание "Аеропрес " ние сме поискали от американците много непретенциозно съоръжение, програмен продукт, боекомплекти и въоръжение към осемте машини. Параметрите са упоменати в уведомлението, което България е изпратила през февруари на Съединени американски щати. То разкрива, че системите и въоръженията "въздух-въздух ", "въздух-земя " са даже повече от скромни. Например желаеме едвам 52 боеприпаса "въздух - земя " и целеуказващи контейнери, които обаче са задоволителни единствено за половината от декларираните осем F-16.

Очевидна е и разликата в декларирания от българските управляващи таван на договорката и офертата в уведомлението на американския конгрес. Там е посочена предстояща цена от 1,673 млрд.долара - или 2,925 млрд.лева. А в началото избраният от нашите депутати финансов таван е 1,5 милиарда лв.. Явно е имало някакво придвижване на цифрите, скрито зад благовидната конфиденциалност на първичните диалози сред двете страни.

Според експертите първичната оферта на Съединени американски щати за осемте F-16 Block 70, с оборудването, комплекти въоръжение и образования, е била малко над 2 милиарда лв.. Българското държавно управление обаче е поискало в допълнение съоръжение, услуги и пакет въоръжение "въздух-земя ", като през март т.г. американската страна е сметнала офертата на близо 1,5 млрд.долара. Не инцидентно и военният министър Красимир Каракачанов говореше по това време за сума от 2,5 милиарда лв.. Само че тези пари надвишават тавана, избран от Народното събрание.

В последните дни Каракачанов бие отбой и твърди, че офертата на Съединени американски щати не е преференциална и не можем да договорим по-реална. "Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, по тази причина договарянията не престават. Цената на част от тази услуга на този стадий е неприемлива ", сподели Каракачанов в средата на май. Тогава военният министър акцентира, че България упорства да получи параметрите, контрактувани от други страни за сходни покупко-продажби и уточни Словакия. Както е известно, за 14 изтребители F-16 Block 70 словаците са договорили договорка на стойност 1,8 милиарда $. А за 19 такива самолети Бахрейн е договорил цена от 2,8 милиарда $.

Каквито и съпоставения да вършим, още веднъж излиза, че нашата договорка нещо не е наред. Или че някой ни заблуждава. В уведомлението, изпратено от България през февруари, е конкретизирано, че офертата, която Съединени американски щати ще ни дадат, има период, в който тя или би трябвало да се одобри или да се стартира процедура по нейното предоговаряне. Този период е 60 дни. Ако нашата страна реши да прави съществени промени по получената оферта, ще стартира нова процедура по оформяне на ценово предложение и изпращането му.

Съобщението на военното министерство за решението на конгреса на Съединени американски щати обаче без да ще разкрива, че има нещо неизказано в до момента протеклите договаряния. От пресинформацията излиза, че надали не Съединените щати ще ни създадат подарък, като се очаквало да получим план на контракт на цена 1,2 милиарда $, а след приключване на двуседмичен период и приемането на проектодоговора договарянията щели да продължат.

В късния следобяд през днешния ден посолството на Съединени американски щати у нас тиражира изказване по тематиката, което вместо да внесе повече изясненост, като че направи мистерията още по-голяма. "Цената, представена във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата ", се показва в него. "Нотификацията, изпратена до Конгреса, е единствено една стъпка в процеса за задгранични военни продажби. След като процесът по известяван завърши, Министерството на защитата на Съединени американски щати ще даде предложение за подписване на договорка. На този стадий ще стартират дефинитивни договаряния и българското държавно управление може да преразгледа или предефинира условията, преди да се стигне до крайната цена “, се споделя още там.

Реагира и военният министър Красимир Каракачанов. Оптимистично той оповести, че държавното управление може да се отклони от рамката от 1,8 млрд.лева, гласувана от Народното събрание, като цената стигне до "около 2 млрд.лева ".

Впрочем и на децата у нас към този момент е ясно, че "играчките ", които сме поръчали на Съединените щати, няма по какъв начин да бъдат купени на преференциални цени. Не е известно дали оттатък Океана са чували за българската приказка, че другарството си е другарство, но сиренето е с пари, само че политиката им е такава. Ето за какво, в случай че в тази ситуация с осемте F-16 ръководещите са тръгнали да си вършат сметката без кръчмаря, отново ще си изпатим ние, данъкоплатците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР