По стар обичай на днешния ден празнуват рибарите от Ченгене

...
По стар обичай на днешния ден празнуват рибарите от Ченгене
Коментари Харесай

Рибарите от Ченгене скеле почитат Никулден по стар стил

По остарял бит на днешния ден честват риболовците от " Ченгене скеле ". Те почитат остарелия Никулден и имат вяра, че през днешния ден Св. Никола затваря морето чак до пролетта.

Бургас

За пръв път риболовците от " Ченгене скеле " означават празника взаимно с Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, с цел да покажат, че са подготвени да работят дружно за бъдещето на специалността.
Димитър Янчев - риболовец: " Примерно нашата категория риболовци не попада на никое място в Закона, първо би трябвало да се появим там, в този момент в Закона има единствено фенове риболовци и промишлени риболовци, а в действителност ние сме сред тях. Не е належащо Законът да ни прави бракониери. "
Изпълнителният шеф на ИАРА сподели, че първото нещо,което ще се направи след Нова година е дневниците за риболовците да бъдат отстранени.Според него риболовците пазят най-вече морето, а за неналичието на паламуд тази година беше безапелационен:
доцент доктор Галин Николов - изп. шеф на ИАРА: " Цикличност. Има разнообразни цикли, едно остаряло вярване примерно за паламуд- на всеки седем години излиза паламуд, тази година не е в този цикъл. Така че не мисля, че е изчезнала рибата, само че би трябвало да създадем по този начин, че да я има допълнително и повече, тъй че всички да се радват от това, всички да са удовлетворени. "
На този ден старите риболовци споделят " пайдос " и изясняват, че Св. Никола затваря морето до пролетта.
Сталин Илиев - риболовец: " Зимата се стои на топли места, ремонтират се мрежите, каничка с винце ли ще има, мезенце, едно-друго... и по този начин се прекарва. " Димитър Неделчев - капитан: " Морето желае работа. Това е една от мъжките и почтени специалности. "
От катера " Деймос " беше хвърлен обичайният венец в памет на тези, които не са се върнали на брега, а празничният курбан беше съпроводен с морска галерия и свещенодействие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР