Работници без каски, хора, които асфалтират без маски на лицето

...
Работници без каски, хора, които асфалтират без маски на лицето
Коментари Харесай

Проверяват спазват ли се правилата, за да няма трудови злополуки на работното място

Работници без каски, хора, които асфалтират без маски на лицето си - привикнали сме да виждаме такива обстановки в България. Над 90% от трудовите злополуки са изцяло предотвратими, стига работодателите да вършат нужните инструктажи и служащите да не подценяват разпоредбите. Заради това от Инспекцията по труда си слагат за цел да понижат случаите на работните места - с инспекции и с необятна осведомителна акция в цяла България под формата на семинари.

Данните на Инспекцията по труда демонстрират, че най-вече произшествия стават при строителни и монтажни действия, както и при товарене и разтоварване на артикули.

" В огромната си част са изцяло предотвратими. Само преди няколко дни се случи смъртна акцидент със строителен служащ, който беше прегазен от валяк, всички знаете валякът какъв брой постепенно се движи и че ти не би следвало да се намираш в обсега на валяка, в обсега на строителната машина, още по-малко когато е безусловно обезопасена, с работеща звукова сигнализация ", сподели Екатерина Асенова - изпълнителен шеф на Групово дело " Инспекция по труда ".

Всеки работен ден на строителите би трябвало да стартира с инструктаж от техническия началник за сигурност им, а обвързване на служащите е да съблюдават разпоредбите. Пред екипа ни през днешния ден строителни служащи потвърдиха, че са осведомени с ограниченията:

- Показват, всички ограничения ги знаем, по какъв начин да се пазим и по този начин нататък.

Друга значима част от изискванията за сигурност е подобаващата екипировка. При инспекцията ни установихме, че на нито един градеж в Благоевград служащите не носеха защитни каски.

" Не дребна част от злополуките са разследване на тъкмо това - пренебрегването на тези правила за сигурност и здраве от страна на служащите и чиновниците ", сподели още Екатерина Асенова.

" Необходимите защитни средства - това са отговорности на самия обект и се взимат всички ограничения, с цел да се оборудват и служащите на самия градеж, с цел да могат да извършват умерено и безвредно самото строителство. Каски се носят, където има от падащи предмети, когато няма нищо, което да падне на главата на служащия, не е наложително да се оборудват ", изясни инж. Стефан Стоев - ръководител на Камарата на строителите в Благоевград.

Едва 5% от сигналите, които доближават до Инспекцията по труда, са свързани с сигурността на работните места. Повечето се отнасят до неспазване на работно време или незаплатен ексклузивен труд. Въпреки това през последните години се вижда лек спад при трудовите злополуки в страната по отношение на 2022 и 2023 година


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР