По случай Деня на българския спорт и професионален празник на

...
По случай Деня на българския спорт и професионален празник на
Коментари Харесай

Банско с голям празник Спортувай с мен

По случай Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в областта на спорта - 17 май, Община Банско провежда състезателен празник под наслов „ Спортувай с мен “. В деянията на градския стадион „ Свети Петър “ в поддръжка на спорта за всички участваха спортистите, с които Банско се гордее - Ирина Никулчина – олимпийски медалист по биатлон, Катрин Гемкова – европейски и международен първенец по таекуон-до, Никола Калистрин – нееднократен първенец от държавни шампионати по ски алпинизъм, Лиляна Питова – първенец в Държавно състезание по алпийски ски, Станислав Дарелов – първенец по таекуон-до, огромната вяра в биатлона Благовест Стоянов и първенците от игрите на Спешъл Олимпикс – Генади Стоицов, Иван Везьов, Валентина Черкезова и Михаил Якимов. Редом с хората в неравностойно състояние в мини кроса и тениса на маса участваха кметът на община Банско Иван Кадев и заместникът му Костадин Атанасов, ръководителят на Общинския съвет Димитър Русков, ръководителят на Комисията за младежта и спорта в Общински съвет Александър Весков, представителят на Мото Дружина Банско Георги Йопев, общински чиновници и жители от Банско.

В приветствието си кметът Иван Кадев напомни историческите обстоятелства за началото на физическото образование в България, сложено през 1894 година „ Въпреки че до 1912 година е отвън рамките на България, възрожденско и просвете́но Банско не остава настрана от европейските трендове. Още при започване на 20 век в нашия град са учредени въздържателно и туристическо сдружения, които провеждат походи в планината. Впечатляващи са проведените преди столетие от учителя Ангел Балев гимнастически празнувания на празника на равноапостоли Св. св. Кирил и Методий, в които вземат присъединяване всички възпитаници в Банско – девойки и момчета от всички отделения и класове.

В днешно време, ние имаме всички учредения да сме горди наследници на този възрожденски дух и възторг. През цялата нова история на Банско, с отдаденост и възприятие на дълг и отговорност, учители, спортни деятели, общественици и общински управления са работили за развиването на спорта.

Затова, в този момент можем да се похвалим с добра материална база за физическо образование в учебните заведения, спортни площадки за публично прилагане, игрища. Община Банско подкрепя финансово и материално спортни клубове, които развиват активност в гр.Банско и гр. Добринище. В тях членуват над 700 деца и повече от 900 възрастни. Дейността на клубовете е ориентирана предпочитано към развиването на детско-юношеския спорт и за реализиране на високи спортни резултати, а главната ни цел е масовизиране на детско-юношеския спорт измежду подрастващите и спорта за всички. Постигнатите спортни резултати и положителното показване на нашите спортисти в държавни и интернационалните шампионати и шампионати са добър отзив за работата на спортните клубове.

И когато споделям спорт за всички, желая да отбележа освен вниманието на управлението към хората в неравностойно състояние в общината, само че и отношението на спортните клубове и интензивно занимаващите се със спорт към съгражданите ни с увреждания. Това е спортсменството, това е достойното гражданско държание, това е духът на Банско “.

В рамките на спортния празник бяха направени демонстрации на спортните клубове по таекуон-до „ Хоук – Банско “, Клуба по кик бокс към СУ “Неофит Рилски “, Клуб по биатлон „ Банско 2019 “, Клуб по канадска битка „ Армспорт “ и ДЮШ на Футболен клуб Банско.

В игрите по секции взеха присъединяване скиори и биатлонисти от локалните клубове и учениците от НУ “Св.Паисий Хилендарски “, СУ “Неофит Рилски “ и ПГЕЕ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР