По-скоро публична акция за задържане на натрупания политически капитал, отколкото

...
По-скоро публична акция за задържане на натрупания политически капитал, отколкото
Коментари Харесай

Заканата на Ваня Григорова, че ще обжалва избора на Терзиев, е по-скоро празна PR акция

По-скоро обществена акция за задържане на насъбрания политически капитал, в сравнение с деяние с действителен на практика резултат. Така може да се оцени анонсът на кандидатката на Българска социалистическа партия за кмет на София Ваня Григорова, че ще нападна избора на Васил Терзиев за столичен кмет. Няма съществени причини да се желае анулиране на вота в София, само че един обществен скандал ще разреши на Григорова да продължи позиционирането си като конкурент на статуквото и поръчката си за политическо водачество.

Самият факт, че Григорова и екипът ѝ обявиха в прав текст неколкократно, че ще сезират съда и ще " желаят инспекция, само че не тъкмо оборване на резултатите от локалните избори ", приказва за странна тактика. Съдът може да бъде сезиран само с обжалване решението на общинската изборна комисия за установяване на резултатите от изборите. На съда не може да се разпорежда канцеларска работа за нечия волност.

В първия ден след изборите - понеделник, незабавно откакто, Григорова разгласи, че ще оспори резултатите от балотажа. Аз ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, в случай че и когато съдът реши, че тези резултати и методът, по който бяха реализирани, са законосъобразни ", съобщи Григорова.

От обясненията на екипа ѝ стана ясно, че обжалването на кметския избор в София ще има два съществени претекста. От една страна Григорова ще сложи под подозрение валидността на машинния избор, с претекст че и за балотажа няма годно узаконяване на машините, т.е. ще нападна напълно валидността на вота в София, където с машини по техни думи са дали своят вот 200 000 души. Машините са удостоверени непозволено, настояват от екипа й, като се базират на фотография на уеб страницата на Министерството на електронното ръководство от процеса на генерирането на хеш кода, на която написа, че кодът не може да бъде валидиран.
Реклама
На второ място, ще бъдат оспорени и и резултатите от вота поради информациите за неточности в обособени протоколи на секционните комисии. " Получаваме информация за неточности в протоколите. При зачеркване по тях компютрите на " Информационно обслужване " не могат да ги разчетат и данните се вкарват ръчно, върху което няма надзор. Освен това софтуерът на " Информационно обслужване " не е заверен и не е обществен ", съобщи някогашният зам.-министър на електронното ръководство Благовест Кирилов, който е част от екипа на Григорова. В този случай " не е разногласието хартиено или машинно гласоподаване, значимото е кой брои ", сподели той, като посочи, че по принцип това важи освен за София, а и за всички места, където има гласоподаване. Имало данни за предадени в ОИК протоколи с непопълнени графи от резултатите в тях, сподели Кирилов и показва по какъв начин протоколът можел да се промени в сканираното копие на уеб страницата на ЦИК.

" Разликата е от под 5000 гласа, в чиято меродавност се съмняваме и по тази причина ще настояваме за инспекция ", сподели шефът на БСП-София Иван Таков. " Няма да позволим успеха да ни бъде открадната. Ще използваме всички законови средства, всяка неточност, а такива към този момент открихме значително, които са позволени в изборния развой ", сподели Таков. " За нас тези избори не са завършили. В момента правим инспекция секция по секция, протокол по протокол, броим глас по глас. Вече имаме задоволително учредения, с цел да спорен крайния резултат от изборите и ще го създадем по всички правила на Изборния кодекс ", заключи Таков.

На балотажа в неделя претендентът на ПП-ДБ Васил Терзиев излезе преди всичко със 175 044 гласа против 170 258 гласа за Ваня Григорова,а 17 834 са дали своят вот с " не поддържам никого ".
Какво споделя законът
за избора на Васил Терзиев бе оповестено в понеделник. По закон срокът за обжалване на решението е едноседмичен период от оповестяването му. Право да апелира има претендентът за кмет, партията, обединението и лицето, което съставлява инициативния комитет, записали претенденти за съответния тип избор пред съответния административен съд, в тази ситуация Административен съд - София-град (АССГ).
Реклама
Жалбата не стопира осъществяването на решението, в случай че съдът постанови друго. Решението на АССГ може да се апелира пред Върховен административен съд, делото с гледа в съкратени периоди и може да продължи най-много два месеца пред двете инстанции. Ако съдът е спрял осъществяването на решението или в случай че е оповестил резултата от изборите за нереален, кметът, чийто период на компетенции е изминал, когато не е бил регистриран като претендент - в тази ситуация Йорданка Фандъкова, продължава да извършва функционалностите си до полагане на клетва от новоизбрания кмет - след осъществяване на нов избор.
Политически пиар
Заявката на Ваня Григорова и екипа ѝ да нападат избора на Терзиев по-скоро наподобява като пиар акция, целяща да поддържа рейтинга ѝ, насъбран в отминалата акция.

При ангажимента, че въпреки всичко жалбата занапред ще бъде направена, шансът съдът да събори избора на Терзиев в София не е огромен. Каквито и подозрения да има обективността на съда, подсилени от предходното решение на Върховен административен съд от предишния понеделник за машините за гласоподаване, както и от общото съмнение към институциите, в това число ЦИК, ДАНС и другите забъркани в свадите към тези избори, причините, които бяха изложени в понеделник, не наподобяват съществени.

Искането да се разгласи за непозволено и второто узаконяване на машините за балотажа, значи да се слагат под подозрение всички резултати от балотажа в цялата страна. Това е изключително несвоевременно, когато се стимулира със фотография от процеса на засвидетелствуване. А в това време някогашният министър на електронното ръководство за какво изказванията на Григорова за проблеми с валидирането на хеш кода са неоснователни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР