29 май, Министерският съвет проведе редовно заседание.Ето и какви решения

...
29 май, Министерският съвет проведе редовно заседание.Ето и какви решения
Коментари Харесай

Почти двоен скок в цената на личните карти, одобри служебният кабинет

29 май, Министерският съвет организира постоянно съвещание.

Ето и какви решения бяха взети от служебния кабинет:

Одобрен е план на съглашение с кипърската Служба за радиационна ревизия и надзор

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Споразумение сред Агенцията за нуклеарно контролиране на Република България и Службата за радиационна ревизия и надзор към Отдела за ревизия на труда към Министерството на труда и общественото обезпечаване на Република Кипър за оперативно известяван при нуклеарна повреда и съдействие в региона на регулирането на нуклеарната сигурност и радиационна отбрана, като основа за водене на договаряния.

Подписването на Споразумението е инициирано от страна на Република Кипър за задълбочаване на партньорството сред двата регулиращи органа в характерни за нуклеарното контролиране области.

Проектът на Споразумение планува обмяна на информация при положение на повреда, двустранно съдействие и продан на информация по регулаторни въпроси в региона на безвредното потребление на нуклеарната сила, източниците на йонизиращи лъчения и нуклеарните приложения.

Решението на Министерския съвет няма да окаже влияние върху държавния бюджет.

Правителството позволи влизането на транспортен съд на Румъния във вътрешните морски води на България

Министерският съвет позволи влизането във вътрешните морски води на Република България и посещаване на пристанище Бургас на катер на Граничната полиция на Румъния с тактически знак „ MAI 3064 “ на 03.06.2024 година и в интервала 10-13.10.2024 година.

Същият ще премине през вътрешните морски води на Република България за присъединяване в взаимната интервенция „ THEMIS 2024 “, провеждана от ФРОНТЕКС в акваторията на Средиземно море.

България продължава поддръжката си за локалното произвеждане на ваксини във Федерална република Нигерия

Министерският съвет утвърди даването на безплатна финансова помощ в размер на 30 000 евро (58 664 лева.) за осъществяването на плана „ Идентифициране на емпирични тактики за възстановяване на дейностите, ориентирани към локално произвеждане на ваксини в Нигерия “ с бенефициент Федералната организация за научни проучвания на ваксини и медикаменти във Федерална република Нигерия. Проектът се осъществя в границите на „ Специалната мярка за укрепване на индустриалните качества и достъпа до ваксини, медицински принадлежности и здравни технологии в Африка “ и е част от районната самодейност на Европейски Съюз „ Екип Европа “ за произвеждане и достъп до ваксини, медикаменти и здравни технологии в Африка на юг от Сахара.

България към този момент взе участие в районната самодейност „ Екип Европа “, като през 2022 година взаимно в Делегация на Европейски Съюз в Абуджа даде финансова поддръжка за реализацията на плана „ Подкрепа на Европейски Съюз за поощряване на локалното производството и достъпа до ваксини в Нигерия “. Изпълнението му завърши сполучливо при започване на 2024 r., като реализирането му увеличи видимостта на България в Нигерия, която е най-многолюдната африканска страна, и способства доста към задачите на самодейността „ Екип Европа “.

Участието на България в плана „ Идентифициране на емпирични тактики за възстановяване на дейностите, ориентирани към локално произвеждане на ваксини в Нигерия “ ще способства за продължаващо одобряване на позитивния облик на страната ни като предвидим нов донор на помощ за развиване. Необходимото финансиране ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за помощ за развиване и филантропична помощ.

Одобрен е план на Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане сред България и Австралия

Със свое решение Министерският съвет утвърди като основа за водене на договаряния план на Спогодба сред Република България и Австралия за отбягване на двойното данъчно облагане във връзка с налозите върху приходите и попречване на отклонението и заобикалянето на данъчното облагане.

Чрез сключването на спогодбата ще се реализира възстановяване на капиталовия климат сред двете страни, като се основат действителни предпоставки за разширение на пазарните ниши за българския експорт, ускорение на двустранния търговски продан и осъществяване на нови капиталови планове. Осигурените данъчни облекчения за бизнеса и жителите и въвеждането на общоприети интернационалните правила за данъчно облагане ще основат сигурна и предсказуема среда, благоприятстваща активизирането на стопанската активност.

Австралия е с възходяща геополитическа и икономическа тежест. Член е на значими районни и интернационалните организации, на Г-20 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Страната е основен районен и интернационален сътрудник, с който България и Европейският съюз споделят общи полезности и цели и устойчиво и непрестанно разрастващо се партньорство. В нея живее най-голямата българска общественост в Азиатско-тихоокеанския район, която не е изгубила връзката с родината си.

При правенето на плана на данъчна конвенция с Австралия са взети поради последните развития в региона на интернационалното данъчно облагане, инициирани от страните от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с оглед противопоставяне на свиването на корпоративната данъчна основа и прехвърлянето на облаги.

Спогодбите за отбягване на двойното данъчно облагане са значим детайл от междудържавната договорна база, защото водят до стимулиране на стопанската и капиталовата активност сред страните.

Приет е докладът за активността на АДФИ за 2023 година

Със свое решение държавното управление одобри доклада за активността на Агенцията за държавна финансова ревизия за 2023 година

През 2023 година инспекторите от АДФИ са завършили 454 финансови инспекции и инспекции, свързани с разходването на обществени средства. Постъпили са общо 519 сигнала и претенции за осъществяване на финансови инспекции през отчетния интервал. От тях 481 са сигнали и претенции, които са в компетентността на АДФИ, а 38 са препратени по подготвеност на други държавни органи.

Както и през предходния регистриран интервал, по този начин и през 2023 година, с максимален дял от всички осъществени финансови инспекции са тези в общините (57%), следвани от инспекции в държавни предприятия и търговски сдружения с блокираща квота държавно или общинско присъединяване в капитала (24%), разпоредители по държавния бюджет (14%), други разпоредители с бюджет по общинските бюджети (2%) и други обекти (2%).

Установените нецелево разходвани средства са в общ размер на 3 851 959 лева, от които 2 543 929 лева са възобновени до приключването на финансовите инспекции, като за останалата част са дадени инструкции по член 18, алинея 1, т. 1 от ЗДФИ. При 27 осъществени финансови инспекции и инспекции са открити 53 знака за машинация. При 29 финансови инспекции на получатели (бенефициенти) на средства по фондове и стратегии на Европейски Съюз са открити и регистрирани нарушавания при разходване на средства, предоставени по 35 контракта за финансиране.

През предходната година 303 са инспекциите с обект на инспекция възлагането и осъществяването на публични поръчки, което е 67% от всички осъществени финансови инспекции. Проверени са 1 407 публични поръчки, при които са разходвани средства за близо 4,8 милиарда лв.. При 592, или 42% от всички тествани публични поръчки, са открити нарушавания. Установените при финансовите инспекции отговорно породени вреди на проверяваните организации и лица са в общ размер на 418 323 лева, като понижението им по отношение на миналата година е с 3 276 305 лева или 87%. Възстановените вреди са 201 724 лева или 48% от общо откритите през 2023 година По време на финансовите инспекции са възобновени вреди в размер на 131 703 лева У станове ни са 779 нарушавания на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност и са формирани 737 АУАН против виновните лица.

Съставени са 1 404 акта за определяне на административни нарушавания (АУАН), от които 131 О са против физически лица и 94 против юридически лица. Издадени са общо 591 бр. наказателни постановления. От тях 391 са издадени по АУАН, формирани през 2023 година, а 200 са издадени по АУАН, формирани в предходния регистриран интервал. От общо издадените наказателни постановления, доказани от съда са 41 %, анулирани са 5% и 54% не са влезнали в действие, защото са обжалвани или не са връчени на нарушителите.

Осигуряват се средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност в учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2024 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност па деца и учащи в държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата.

С член 1 от Постановлението се утвърждават спомагателни разноски за 2024 година от централния бюджет, в размер на 91 390 лева за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи от държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата към Министерството па културата по реда на Постановление № 46 на Министерския съвет от 2020 година Сумата се обезпечава за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за 2024 година

Одобряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата

Министерският съвет одобри Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2024 г. С плана на разпореждане се предлага одобрение на спомагателни разноски в размер на 5 000 000 лева по бюджета на Министерството на културата за 2024 година за финансиране на планове на държавни и общински културни организации, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства, за основаване и развиване на културни артикули.

Допълнителните средства в размер на 5 000 000 млн. лева ще бъдат предоставени на държавни и общински културни институти след разгласен конкурс според член 14, алинея 2, т. 1 от Закона за протекция и развиване на културата.

С друго държавно разпореждане по бюджета на Министерството на културата се утвърждават спомагателни разноски, планувани в член 1, алинея 5, т. 5.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, област „ Култура и изкуства:

– По „ Политика в региона на запазване на движимото и недвижимото културно завещание “, бюджетна стратегия „ Опазване и показване на движимото културно завещание и образните изкуства “ – 1 700 000 лева, в това число за стратегия „ Движимо културно завещание “ за планове на музеи и галерии – 1 000 000 лева и за стратегия „ Визуални изкуства: (дейност на общински и частни организации) – 700 000 лева.;

– По „ Политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено обучение “, бюджетна стратегия „ Популяризиране на българската просвета в чужбина “ – 4 000 000 лева, в това число 2 600 000 лева за дофинансиране на културните стратегии на единадесетте БКИ в чужбина, 1 000 000 лева за дейна културна политика на министерството на територията на Република Северна Македония и 400 000 лева за финансиране на културни събития по линия на интернационална активност на Министерството на културата;

– По бюджетна стратегия „ Администрация “ – 1 700 000 лева

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде единодушие да бъдат отстранени неизползваеми парцели в неприятно техническо положение, които са ситуирани на територията на пристанище Варна. Постройките са били предоставени за ръководство на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, само че в този момент ще бъдат оповестени за частна държавна благосъстоятелност. Постройките не могат да бъдат функционално преустроени, с цел да се употребяват за оперативната активност на пристанищния оператор и основават усложнения за реализиране на пристанищните действия и услуги.

Правителството даде позволение за смяна в статута на части от парцели, които се ръководят от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Обектите (санитарно помещение и стрелочна кабина) се афишират за частна държавна благосъстоятелност и ще бъдат отстранени от активите на компанията заради неприятното им техническо положение. Сградите попадат в зоната на създаване на нова, съвременна жп инфраструктура сред гарите Зимница и Стралджа.

Правителството взе решение да трансферира безплатно на Столична община правото на благосъстоятелност върху два парцела – частна държавна благосъстоятелност, намиращи се в село Герман, Район Панчарево.  Имотите, с повърхност 913 кв. м и 3372 кв. м, се трансферират на Столична община за създаване на улици, при вземане предвид на законодателството и разпоредбите в региона на държавните помощи. При нереализиране на плануваното мероприятие в период до 5 години от придобиването им общината е длъжна да трансферира собствеността върху тях на страната. За задачата регионалният шеф на област София би трябвало реализира периодически инспекции и надзор за осъществяването на държавното решение.

Министерският съвет даде единодушие „ БДЖ-Товарни транспорти “ ЕООД да продаде три броя жп стрелки. Съоръженията са на територията на екипировъчен пункт Самуил, не се употребяват в главната активност на сдружението, само че поддръжката им изисква разноски. Продажбата ще се извърши посредством директно договаряне с „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД.
Разрешава се изпращането на до 10 военнослужещи на длъжности в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на територията на Румъния и/или Турция

Правителството одобри решение, с което се позволява изпращането и потреблението отвън територията на страната за присъединяване в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на до 4 (четири) военни кораба ( клас фрегата – с екипаж до 153 военнослужещи, клас противоминен – с  екипаж до 50 военнослужещи) с щатното им въоръжение, в сходство с графиците за потреблението им и зоната на интервенцията, избрани по реда очакван в Меморандума за съгласие за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море, подписан сред България, Румъния и Турция на 11.01.2024 година

Военните кораби ще извършват задания, според Меморандума за съгласие за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на страните по Меморандума.

Разрешава се изпращането на до 10 военнослужещи от Въоръжените сили на България на длъжности в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на територията на Румъния и/или Турция.

Одобрени са резултатите от Деветото съвещание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо съдействие

Правителството  утвърди резултатите   от Деветото съвещание на Междуправителствената    българо-молдовска комисия за икономическо съдействие, която се организира на 26 и 27 март 2024 година в град Кишинев, Република Молдова. Заседанието се организира под председателството на заместникминистъра на стопанската система и промишлеността на Република България Ирина Щонова и на министъра на енергетиката на Република Молдова, Виктор Парликов.

В рамките на сесията бяха разисквани въпроси свързани с ИКТ бранша, енергетиката, образованието и науката, опазването на околната среда, превоза и известията, интелектуалната благосъстоятелност, туризма, селското стопанство, районното развиване и други.

По време на сесията Комисията набеляза съгласувани ограничения за разширение на съдействието и деловите връзки сред двете страни в областите от съвместен интерес.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика, което се организира на 7 май 2024 година в Брюксел, Белгия.

В рамките на форума се състоя ориентационен спор за нужните спомагателни промени за приемане на Директивата за използване на правилото на равното отнасяне.

Одобрени бяха Заключения на Съвета по отношение на икономическото овластяване и финансовата самостоятелност на дамите. Министрите разискаха и провокациите пред присъединяване на дамите в публичния живот и споделиха положителни практики в тази област.

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правораздаването

Правителството утвърди през днешния ден спомагателни средства за възобновяване на разноски по бюджета на Министерство на правораздаването за 2024 година.

Съгласно Решения на Министерски съвет № 528/22.07.2021 година, № 721/13.10.2023 r. и № 865/07.12.2023 година на жалбоподателите следва да се изплатят компенсации на обща стойност 33 100 лв. от бюджета на Министерството на правораздаването.

Средствата, нужни за погашение на сумите, са планувани в централния бюджет.

Одобрена е позицията на страната ни по дело  на Съда на Европейски Съюз

Със свое протоколно решение държавното управление утвърди позицията на България по дело С-121/24 „ Ваниз “ ЕООД на Съда на Европейския съюз. То е формирано по преюдициално питане на Административен съд – Велико Търново по отношение на произвеждане за анулация на инспекционен акт, публикуван от териториална дирекция на Националната организация за приходите.

Запитването касае установяване на обсега на солидарната отговорност по член 177 от Закона за налог върху добавената стойност и определяне на сходството на тази наредба с правото на Европейски Съюз.

С решението си държавното управление дава единодушие за встъпване в произвеждане.

Конституирането на Република България, като страна в производството по това дело, ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие на Съда на Европейския съюз по това дело, с цел да се реализира еднообразно и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянно съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика “, част,,Енергетика “, което ще се организира в Брюксел на 30 май 2024 година

По време на съвещанието се планува министрите да одобряват изводи на Съвета в региона на устойчивата електроенергийна мрежова инфраструктура. Планира се и обмяна на отзиви по настоящото положение на Европейската зелена договорка и известието „ RePowerEU: quo vadis? “.

Одобрената от Министерски съвет позиция преглежда позитивно регистрираната нужда от ускорено развиване на енергийната съгласуваност на национално и районно равнище. Отчита се нуждата електропреносните и разпределителните мрежи да бъдат осъвременени, цифровизирани и да се приложат гъвкави решения за справяне с енергийния преход.

По време на съвещанието на енергийните министри в Брюксел се чака Европейска комисия да показа информация за националните проекти в региона на енергетиката и климата, както и процедурите, свързани с приемането на механизми за потенциал. Планира се да бъде извършена и непублична сесия, отдадена на подготовката за зимния сезон с оглед прекратяването на съглашението за пренос на природен газ през Украйна. Делегацията на Унгария ще показа работната стратегия на идното Унгарско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Правителството утвърди промени по Програмата за развиване на селските региони за периода 2014 – 2020 година

Правителството утвърди седемнадесето изменение на Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година, с което се планува изменение на текстовете в част от ограниченията и подмерките, както и прекачване на средства сред разнообразни цели и фокус области.

С решението се подсигурява уравновесено и дейно ориентиране на финансовият запас по ПРСР 2014 – 2020 година в сходство със заложените стратегически цели и цели на национално и европейско равнище. Промени в обособени ограничения и подмерки ще спомогнат за улеснение осъществяването на Програмата и сполучливото привършване на програмния интервал.

Правителството утвърди смяна в делегацията на България в 112-та сесия на Международната конференция на труда

Правителството утвърди смяна в състава на националната тристранна делегация на България, която ще взе участие в 112-та сесия на Международната конференция на труда. Форумът ще се организира в интервала 3 – 14 юни 2024 година в гр. Женева, Швейцария.

Делегат на Конференцията от името на организациите на служащите и чиновниците ще бъде Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „ Подкрепа “.

Позицията на България за 112-та сесия на Международната конференция на труда беше утвърдена от държавното управление на 15 май. По време на сесията ще бъдат сложени въпросите за фундаменталните правила и права на работа по отношение на Декларацията на МОТ от 1998 година, променена 2022 година, за обезпечаване на заслужен труд в бранш грижи и основаване на нов стандарт по отношение на биологичните рискове. Ще бъде прегледано и осъществяването от страни – членки на Международната организация на труда, на утвърдени от тях интернационалните трудови стандарти.

Министерският съвет подхваща ограничения за решение на ликвидните проблеми на фонд „ Сигурност на електроенергийната система “

В период до 30 юли 2024 година фондът „ Сигурност на електроенергийната система “ би трябвало да показа на министъра на енергетиката и на министъра на финансите информация за действителното осъществяване на плануваните в ценовото решение на КЕВР негови доходи и разноски за ценовия интервал 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година На база на тази информация, до 30 октомври 2024 година, министърът на енергетиката, въз основа на разбор, следва да предложи на Министерски съвет ограничения за покриване на насъбрания недостиг по бюджета на фонда „ Сигурност на електроенергийната система “ за сегашния ценови интервал. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.

Към сегашния миг фондът не разполага с задоволително ликвидни средства за погасяване на отговорностите си. Постъпилите средства във фонда през последните години бяха употребявани за погашение на обезщетения по утвърдени от Министерския съвет стратегии за компенсиране на цените на електрическата сила и природния газ, поради което действителните доходи и разноски на фонда са в дисбаланс. От своя страна, това докара до неспособност фондът да извършва задължението си за покриване на разноските, планувани от КЕВР в настоящото ценово решение. В тази обстановка сполучливото привършване на ценовия интервал е допустимо само посредством одобрение от МФ на предел за заплащане в СЕБРА, което основава отговорности на фонда към бюджета.

С друга част от днешното си решение Министерският съвет разпореди на Министерството на финансите при определянето и актуализирането на този предел за съответния месец да включва сумите за заплащания по член 36б, алинея 1, т. 1 и 2 от Закона за енергетиката, планувани в ценовото решение на КЕВР за настоящия ценови интервал.

Министерският съвет одобри отчет на министъра на енергетиката за гарантиране снабдяването на електрическа сила на територията на страната

Министерският съвет се срещна и одобри отчет на министъра на енергетиката по отношение на решение на Народното събрание 31.01.2020 година, с което се задължава Министерският съвет да предприеме всички нужни ограничения за недопускане в дълготраен проект преустановяване на действието и/или ограничението на индустриалния потенциал на въглищните топлоелектрически централи от групата на „ Български Енергиен Холдинг “ ЕАД („ БЕХ “ ЕАД). Припомняме, че сдруженията от БЕХ са избрани като стратегически обект от голяма важност за националната сигурност.

Също по този начин според член 4, ал.2, т.8 от Закона за енергетиката министърът на енергетиката дефинира обща годишна квота за наложително изкупуване на електрическа сила от производители, ползващи локални първоначални енергийни източници (на гориво), по съображения за сигурност на снабдяването.

С цел гарантиране сигурността на енергийната система и непрекъсваемост на доставките на крайните доставчици, министърът на енергетиката срещна Министерски съвет с опциите за осъществяване на цитираното решение на Народното събрание.

Изменя се Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2021-2025 година

Министерският съвет одобри Решение за приемане на изменение и допълнение на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2021-2025 година, призната с РМС № 552/28.07.2021 година

Приемането на плана е належащо, тъй като ракът на маточната шийка заема второ място по периодичност на ракови болести измежду дамите на възраст сред 15 и 44 години.

С новия документ се планува допълнение на работната стратегия и финансовия план на Националната стратегия за 2024 година

Чрез обновената Национална стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2021-2025 година ще се добавят нормативно избраните действия, финансирани от Национална здравноосигурителна каса за скрининг на дамите за рак на маточната шийка, посредством осъществяване на прегледи от експерт по акушерство и гинекология и взимане и изпращане на материал за цитонамазка с следващо интерпретиране на резултата от експерт по клинична патология на дами, без значение от здравноосигурителния им статус на възраст 20-29 година и 40-49 година без рискови фактори за развиване на злокачествено новообразувание на шийката на матката и здравнонеосигурени дами на възраст 30-40 години.

Предвижда се да бъдат осъществени 90 000 бр. прегледа при доктор експерт по акушерство и гинекология и 90 000 бр. медико-диагностични проучвания на цитонамазка, като ще са нужни спомагателни средства в размер на 9 000 000 лева за трансфер по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година

За осъществяване на скринингови акции за злокачествени новообразувания на шийката на матката измежду групи от здравото население са нужни 3 000 000 лева От тях с обезпечените средства от 1 000 000 лева ще бъдат покрити разноските за обзор от доктор експерт по акушерство и гинекология и медика-диагностични проучвания на цитонамазка измежду уязвими групи от популацията в труднодостъпни и отдалечени региони проучване според НРД, както и разноските за техническата поддръжка на мобилните медицински кабинети (гориво, винетки и ремонти). С 2 000 000 лева от предоставените средства ще бъдат покрити и разноските за осъществяване на осведомителна акция посредством разнообразни средства за информиране на популацията, печатане и разпространяване на осведомителни материали, снимане и лъчение на осведомителни клипове в средствата за всеобща информация.

Одобрени са промени в Устройствения устав на Министерството на стопанската система и промишлеността

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Министерството на стопанската система и промишлеността. С плана на Постановление се предлага усъвършенстване на организационната конструкция в министерството.

С цел реализиране на дейно администриране на процесите и дейностите в министерството се предлага преструктуриране на част от дирекциите в профилираната администрация и осъществяване на промени в тяхната функционална отговорност. С промените ще се вкарат и промени в общата администрация с включване на спомагателни действия и прецизиране на отговорности в обособените дирекции.

Структурата и функционалните характерности на обособени административни звена, избрани в сегашния Устройствен устав на Министерство на стопанската система и промишлеността водят до усложнения в оперативното осъществяване на част от функционалностите и дилемите на министерството от една страна, а от друга е належащо актуализиране на функционалната подготвеност на звената поради дигитализацията на процесите в администрацията и измененията наложени от уговорките ни по присъединението на Република България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Ефективното осъществяване на отговорностите на чиновниците в преструктурираните дирекции ще бъде обезпечено посредством опазване на нормативната бройка на администрацията.

С измененията се отстраняват и някои несъответствия във функционалните компетентности на дирекциите, зародили в резултат на делене на Министерство на стопанската система – на Министерство на стопанската система и промишлеността и Министерство на нововъведенията и растежа.

Изменя се Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерство на вътрешните работи по Закона за държавните такси

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, призната с Постановление № 53 на Министерския съвет от 26 февруари 1998 година

Необходимостта от въвеждане в националното законодателство на нови мостри на персонални документи, издавани от Република България, е в сходство с Регламент (ЕС) 2019/1157 на Екологичен потенциал и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на повишение на сигурността на персоналните карти на жителите на Съюза и на документите за престояване, издавани на жителите на Съюза и на членовете на техните фамилии, които упражняват правото си на свободно придвижване, и по-конкретно планува се персоналната карта да има електронен притежател на информация, който съдържа биометрични данни, а разрешението за престояване, което се издава от Министерство на вътрешните работи, ще се съобрази с уеднаквен дизайн според Регламент (ЕО)1030/2002 на Съвета от 13 юни 2002 година по отношение на единния формат на разрешенията за престояване на жителите на трети страни и Регламент (ЕС) 2017/1954 на Екологичен потенциал и на Съвета от 25 октомври 2017 година за изменение на Регламент (ЕО) 1030/2002 на Съвета.

Съобразяването на новото потомство български персонални документи със спецификациите в документ 9303 на ICAO, които са общоприложими за машинночитаемите документи за пътешестване и обезпечават оперативна съгласуемост в международен проект, ще улесни свободното придвижване на хора. Въвеждането на единните минимални стандарти за сигурност по отношение на формата на документите, настоящи в Европейски Съюз, ще улесни тяхната инспекция и надзор на достоверността от страна на другите страни членки, като ще направи тяхното потребление побърза, по-лесно и по-сигурно.

За определянето на размера на държавните такси в Министерство на вътрешните работи е направена Методика за пресмятане на размера на таксите за издаване на българските персонални документи. Методиката е съобразена с Методиката за установяване на разходоориентиран размер на таксите по член 7а от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност и разходването им, призната с Постановление на Министерски съвет № 1 от 2012 година

Въз основа на посочената методика са избрани следните размери на такси на български персонални документи за елементарна услуга, а точно:

–  лична карта – 30 лева.;

–  карта за престояване – 40 лева.;

–   разрешение за престояване – 40 лева

Предлага се опазване на размера на таксата от 18 лева за елементарна услуга за новата персонална карта до края на 2024 година, а считано от 01.01.2025 година да се издават документа персонална карта с размер на таксите, избран по Методиката за установяване на разходоориентиран размер на таксите по член 7а от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност и разходването им.

С оглед на това, че избраният по реда на методиката по член 7а от ЗОАРАКСД размер на такса за разрешението за престояване на дълготрайно пребиваващ, дълготрайно пребиваващ и на непрекъснато пребиваващ в Република България чужденец се понижава от 45 лева на 40 лева е препоръчано тя да стартира да се събира от 17.06.2024 година

Таксите ще се дължат против осъществяването на услуга и са избрани предвид на разноските по осъществяване на тази съответна услуга, а не кардинално и без значение от естеството на услугата.

В резултат от разбиране на условията на Регламент (ЕС) 2019/1157 ще отпадне опцията за издаване на безсрочни персонални карти. Вместо това на лица от 18- до 70-годишна възраст ще се издава персонална карта с 10-годишна годност, а на разположение над 70 години – персонална карта с 30-годишна годност.

С оглед опазване на откритата процедура на провежданата обществена политика преференциалните такси за издаване на персонална карта целевите групи жители се запазят, като се ползва съществуващото съответствие сред цената на таксата за елементарна услуга към цената на таксата за преференциална услуга:

1. За първо издаване на персонална карта на лицата от 14 до 16 години се резервира преференцията за гратис издаване и при трите типа елементарна, бърза и експресна услуга;

2. За издаване на последваща персонална карта на лица сред 14 и 16 години и за всяка персонална карта на лица сред 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лева.;

3. За издаване на персонална карта на лица, навършили 70 години, се резервира преференцията за гратис издаване и при трите типа елементарна, бърза и експресна услуга;

4.  За издаване на персонална карта на лица от 18- до 58-годишна възраст таксата е 30 лева.;

5.   За издаване на персонална карта на лица с трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане 50 и над 50 на 100 се резервира преференциална такса в размер на 3 лева.;

6. Предвижда се преференциална такса за издаване на персонална карта на лица, на които не могат да се снемат биометрични данни заради краткотрайна физическа неспособност (гипсиране, изгаряне и др.) в размер на 3 лева

Размерът на таксата за карта за престояване на членовете на фамилии на жители на Европейски Съюз, на членовете на фамилии на жителите на страни – страни по Споразумението за ЕИП, на жителите на Конфедерация Швейцария, които не са жители на Европейски Съюз, ЕИП и Конфедерация Швейцария, е 30 лева за елементарна услуга. За бързо издаване на посочения документ таксата се заплаща с нарастване два пъти, когато по искане на лицето услугата се прави в период до 3 работни дни.

Размерът на таксата за издаване на позволение за престояване на чужденец е 40 лева

Също по този начин, в член 21 от Тарифа № 4 към момента съществува такса за издаване на надзорен ваучър без значение, че с измененията в Закона за придвижването по пътищата ( обнародван, Дъждовни води, бр. 67 от 2023 г.) е анулирана опцията при издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство притежателят му да получава надзорен ваучър. Поради това плануванаъа в алинея 3, 4 и 7 на член 21 от Тарифа № 4 държавна такса за издаване на надзорен ваучър отпада.

Прието е допълнение към  Разпореждане на МС  за дивидентите на държавните предприятия

Правителството одобри допълнение на свое Разпореждане № 1 от 2024 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Актът е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните доходи от дял.

Допълва се постановлението за приемане на Наредба за водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи и басейните за публично прилагане

Министерският съвет одобри Постановление на Министерския за допълнение на Постановление на Министерски съвет № 82 от 03.04.2024 година за приемане на Наредбата за водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи и басейните за публично прилагане.

С Постановлението се преодолява неналичието на правна наредба във връзка с реда, който следва да бъде прилаган по отношение на правните отношения, зародили преди приемането на новата Наредба, касаещи съгласуването и осъществяването на постъпили стратегии, по отношение на летен туристически сезон 2024, които понастоящем са в развой на разглеждане и/или за координиране от министъра на туризма.

С Постановлението се преодолява съществуващата празнина във връзка с реда за практикуване на надзор върху утвърдените към 31 март 2024 година стратегии, касаещи летен туристически сезон 2024.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР