По повод Международния ден за премахване на насилието над жените

...
По повод Международния ден за премахване на насилието над жените
Коментари Харесай

EK: Да спрем насилието над жени!

По мотив Международния ден за унищожаване на насилието над дамите на 25 ноември Европейската комисия и висшият представител Федерика Могерини направиха следното изказване:

„ Насилието над дамите и девойките е принуждение над човечеството като цяло и не следва да има място в Европа или другаде по света. Но всички ние знаем, че макар нашия ангажимент, към момента сме надалеч от превъзмогването на това предизвикателство.

Неправителствени организации още веднъж ще изискат повече спешни центрове за жертви на домашно принуждение

Насилието над дамите се случва на всички места, няма несъмнено място, даже вкъщи. Точно противоположното. Жените стават жертви на принуждение както вкъщи, по този начин и на работното си място, в учебните заведения и университетите, на улицата, в процесите на разселване и миграция и във все по-голяма степен онлайн посредством кибернасилие и изявления, подбуждащи към ненавист.

Мащабът на казуса остава фрапантен: една трета от дамите в Европа са били обект на физическо и/или полово принуждение. Почти всички жертви на трафик за полова употреба в границите на Европейски Съюз са дами и девойки.

В разрастващите се страни всяко трето момиче бива омъжвано преди да навърши 18-годишна възраст. Най-малко 200 милиона дами и девойки са били подложени на генитално осакатяване, което към момента се практикува в към 30 страни.

Като Европейски съюз и интернационална общественост е наша отговорността да поддържаме уговорката си за попречване, намерено отменяне и наказание на всички актове на принуждение над дамите и девойките.

Наше обвързване е също по този начин да поддържаме и пазиме жертвите, като създадем безвредна среда, в която те да алармират за закононарушенията, осъществени против тях.

Европейският съюз се ангажира да продължи да работи неуморно с сътрудниците си за подсилване на правните рамки и институциите, да поддържа развиването и образованието, да усъвършенства услугите за претърпелите принуждение, да се бори за оправянето с първопричините за насилието и да предизвиква даването на повече благоприятни условия на дамите.

Прекратяването на насилието над дамите и девойките обаче изисква корав ангажимент освен на институционално ниво. За това се изисква необятно присъединяване на интернационалните организации и Неправителствени организации, както и на гражданското общество като цяло. И най-много на мъжете.

Следователно нашата цел е ясна: унищожаване на насилието над дамите и девойките. Европейският съюз ще остане отпред на тази интернационална готовност в отбрана на правата на всяка жена и всяко момиче да живеят свободно и в сигурност. Правим това за нашето бъдеще и за нашето настояще, защото дамите са стълбът на едно заслужено, отворено, развито и демократично общество и нищо не би трябвало да ги лишава от свободата да извършват ролята си свободно и безвредно. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР