По отношение на фонтана Треви в Рим има отдавнашна традиция:

...
По отношение на фонтана Треви в Рим има отдавнашна традиция:
Коментари Харесай

Ето какво се случва с монетите, които хвърляте във фонтаните

По отношение на фонтана " Треви " в Рим има отдавнашна традиция: в случай че застанете с тил към фонтана и хвърлите монета над лявото си рамо, ви е обезпечено, че ще се върнете в Рим.

Всеки ден хиляди хора практикуват този бит, което води струпване от монети на стойност към €13 000 седмично, и съвсем €900 000 годишно.

Толкова доста монети се натрупват, че всеки ден католическата благотворителна организация Caritas отделя час за събирането им от фонтана и раздаването им на хората в потребност.

Те даже отвориха супермаркет с понижени цени през 2008 с парите, събрани от фонтана.

Докато фонтанът " Треви " се постанова да бъде почистван всеки ден, други фамозни фонтани събират " плячката " на всеки няколко месеца.

Езерцето в Bellagio в Лас Вегас да вземем за пример събира към $12 000 годишно, и в него се употребява доста ефикасна система за разчистване.

Гигантска прахосмукачка се употребява за изваждане на всичко от дъното на езерото. Според Review Journal, парите се пресяват и след това се слагат в бетонобъркачка с кърпи, които да почистят и изсушат монетите. Подобно на фонтана " Треви ", Bellagio подаряват парите на некомерсиални организации като Habitat For Humanity.

За съпоставяне, фонтаните в Mall of America в Минесота събират към $2000 месечно под формата на хвърлени монети, които се подаряват на благотворителни и некомерсиални организации.

Фонтаните във всичките 24 кафенета Rainforest носят към $25 000 годишно, които се подаряват за екологични дела.

А фонтаните на Disney World са събрали монети на стойност $18 000 през 2014 година, като всички те са били дарени за деца в приемни фамилии.

Сред другите любопитни обстоятелства за фонтаните е и това, че мемориалът на жертвите от атентата на 11 септември 2001 година е събрал дребни монети на стойност близо $3000, макар че не е позволено хората да хвърлят монети там. Фонтанът в Брайънт Парк пък събира към $3400 годишно, като сумата съвсем покрива разноските за събирачите на монети от дъното му.

Любопитно е, че чикагският шадраван " Бъкингам ", един от най-големите в света, събира единствено към $200 годишно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР