По около 1200 нови столичани се регистрират всеки месец. Това

...
По около 1200 нови столичани се регистрират всеки месец. Това
Коментари Харесай

Столичани в повече! По 1200 нови месечно

По към 1200 нови столичани се записват всеки месец. Това демонстрира информация на „ Монитор “ в регистрите на Министерство на районното развиване и благоустройството и Министерство на вътрешните работи.

Според цифрите единствено за последния месец в столицата по сегашен адрес са се записали 1168 души, а са се дерегистрирали 1253-ма. Предполага се обаче, че втората цифра е на хора, които просто са сменили сегашния си адрес с непрекъснат.

Данните сочат, че от близо 3-милионна София едвам 1 294 792-ма души имат непрекъснат адрес към юли месец 2018 година. Това значи, че половината жители на столицата не могат да употребяват административни услуги, както и че не заплащат локалните си налози и такси в софийската община. Това те могат да вършат единствено и само в родните си места, където са регистрирани по Закона за гражданската регистрация.

Неудобство за тях е и заплащането, както и правенето на информации към Национална агенция за приходите за данъците към страната. Това те могат да вършат единствено в териториалните дирекции на приходната организация по непрекъснат адрес. Въпреки че сходна спънка би била елементарно преодолима с въвеждането на е-правителство, то към момента човек не може да заплати данъците си на случайно гише на Национална агенция за приходите, тъй като се води в друга област от тази, в която живее сега.

Други 1 267 759 пък са с сегашен адрес в София, на който обещано лице може да бъде открито. Той е друг от непрекъснатия му адрес и служи само за преписка. Такъв имат главно хората, които живеят за по-дълъг интервал от време в даден град, в тази ситуация в столицата.

Много хора не сменят адресите си поради административни спънки. Предвижда се това нещо да отпадне след 2018 година и да не са нужни купища документи за прехвърлянето на адреса. Това ще стане с въвеждането на електронната идентификация и с надгражденето на регистрите на ГРАО, в това число свързването им с имотния указател. Така всеки жител ще може с няколко клика да си смени сегашния адрес.

Някои общини и сега поддържат такава опция, въпреки качеството на електронните услуги да е много противоречиво. Ако сме чартърен, е нужно единодушие на притежателите – то също може да бъде обещано онлайн. При лично жилище, инспекцията в имотния указател и в този момент може да става автоматизирано в много случаи, само че още веднъж това става мъчно.

Източник: dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР