По-ниска избирателна активност на евроизборите ще доведе до силно сближаване

...
По-ниска избирателна активност на евроизборите ще доведе до силно сближаване
Коментари Харесай

Алфа рисърч: ГЕРБ и БСП почти равни на евровота. Ниска активност извежда ДПС напред

По-ниска изборна интензивност на евроизборите ще докара до мощно доближаване на позициите сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, демонстрира проучване на социологическата организация " Алфа рисърч ". При подобен сюжет Движение за права и свободи може да съкратят значително дистанцията с първите две и да пледират за връщане във властта през парадния вход.

Изследването, извършено сред 14 и 19 декември 2018 година посредством директно стандартизирано изявление по домовете с 1027 пълнолетни, демонстрира, че 48.2% от имащите право на глас биха го упражнили. Останалите отхвърлят или не са решили.

За ГЕРБ биха дали своят вот 16% от всички гласоподаватели (32-34% от гласувалите). Българска социалистическа партия би получила около 30-32% (14.9% от всички гласоподаватели).  Движение за права и свободи се открояват като третият участник със несъмнено посланичество в Екологичен потенциал с поддръжка от 5.1% от общия брой гласоподаватели (10-13% от гласувалите).

Скандалите в " Обединените патриоти " срутват поддръжката им с извънредно бързи темпове. Те активизират едвам 1/3 от някогашните си гласоподаватели. Антиевропейските настроения на забележителна част от евентуалните им симпатизанти в допълнение ги демотивират и по този начин електоралният им запас пада до 2.9% от общия брой гласоподаватели в страната. При в този момент декларираната изборна интензивност от към 48%, това е равностойно на към 5.5 - 6 на 100 от гласуващите, което ги слага на границата на бариерата, нужна за лъчение на евродепутат.

Също там, само че с позитивна електоралена наклонност е „ Демократична България “. 2.7% от всички гласоподаватели поддържат обединението (5.5 – 5.8 % от готовите да гласуват). Обратно на патриотичния избор обаче последователите на Директива за птиците са доста по-заинтересовани и стимулирани да гласоподават.



Доверие в политическите водачи

След юни 2018 настава поврат и в персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов . Той получава 30% утвърждение против 37% отрицание и 33% неутрални оценки. Той остава най-одобряваният водач на политическа партия.

Положителните оценки за Корнелия Нинова също понижават. За пръв път от 2 година падат под 20% - от 22.2% на 19.4%.

Най-силна е ерозията на доверието към водачите на " Обединените патриоти ". Красимир Каракачанов губи седем пункта - от 23.4% през септември на 16.3% през последния месец на 2018 година Валери Симеонов е имал доверието на 16.4% от гласоподавателите през юни, а в този момент то е едвам 5.1%. При Волен Сидеров  спадът е от 5.5% на 4.9%.

Обратно на наклонността при тях доверието към ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се покачва от 5.4% през септември на 6.5% през декември. При Веселин Марешки  доверието се усилва на 13.8% от 10.5%.

Извън Народното събрание

Проучванията към момента не открояват партия или водач отвън Народното събрание, с които необятни публични групи да свързват своите упования, демонстрират данните. Но част от тях получават идентично утвърждение на водачи на парламентарни партии. 11.3% поддържат съпредседателя на Директива за птиците Христо Иванов . 5.7% е утвърждението за водача на ДСБ Атанас Атанасов,   5% за водача на „ Зелените “ Владислав Панев .



Доверие в институциите

Президентът Румен Радев  губи 5 пункта утвърждение за 3 месеца и за първи път от встъпването му в служба позитивните оценки за неговата активност са под 50% - 47% утвърждение против 17% отрицание.

В края на една година с сполучливо европредседателство, само че и напрежение и кавги пораства критичността към изпълнителната власт: 17% позитивни против 45% негативни оценки. Твърдо зад властта са само привържениците на ГЕРБ. Намалелите симпатизанти на Оперативна програма са поляризирани според от това коя партия в дребната коалиция поддържат.

Сред министрите най-голям рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев , само че доверието спада от 20.3% на 16.7%. Запазва позициите си външният министър Екатерина Захариева  (8.9%), а утвърждението за просветителния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта - 14.7% от гласоподавателите правят оценка неговата работа позитивно. Правосъдният министър Цецка Цачева е най-ниско оценена - съгласно 22.6% нейната работа е несполучлива.



Дефицитът на сигурност и правдивост намира отражение в стабилно ниските оценки на съд, прокуратура и полиция: главеният прокурор получава 9% утвърждение против 42% отрицание, съдът - 11% утвърждение против 50% отрицание, а полиция - 22% против 38% отрицание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР