Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Северна Македония, че нарушаването

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново предупреди Северна Македония, че нарушаването
Коментари Харесай

Мицотакис към РСМ: Нарушаването на Преспанското споразумение блокира пътя към ЕС

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис още веднъж предизвести Северна Македония, че нарушаването на Преспанското съглашение , което позволи дългогодишния спор за името сред двете съседки, ще заплаши упоритостите на балканската страна за участие в Европейски Съюз , цитира думите му гръцкият вестник " Катимерини ".

Говорейки от град Верия в Северна Гърция по време на акцията си преди изборите за Европейски парламент през юни, Мицотакис съобщи, че трите меморандума за съгласие, свързани със съглашението от 2018 година, няма да бъдат утвърдени от Народното събрание, до момента в който новото управление в Скопие продължава да го нарушава.

" Ако някои имат вяра, че могат да подценен съглашението, те би трябвало да схванат, че пътят им към Европа ще остане затворен и меморандумите няма да бъдат утвърдени, в случай че няма сходство с това, което съглашението планува ", сподели той.

До повишаване на напрежението се стигна, откакто назова страната " Македония " , подновявайки разногласието с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова - която получи поддръжката на възраждаща се националистическа партия при гласуването предходната седмица - загатна предходното име на Македония по време на встъпването си в служба в неделя. По този метод тя наруши съглашението сред Атина и Скопие, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации.

Двете страни се бившата югославска репужлика Македония да се назовава " Северна Македония " след дълги и противоречиви договаряния през 2018 година, а освен " Македония ", което съгласно Атина допуска териториални искания към гръцка област със същото име.
 Мицкоски прикани Гърция да спре демонстрацията на мускули
Мицкоски прикани Гърция да спре демонстрацията на мускули

Клетвата на новия македонски президент разпали остарелия спор за Европейски Съюз

Изглежда на Скопие не му стига блокадата от България и влезе в борба с Гърция, която до този миг, въпреки и резервирано, поддържаше започването на договаряния всъщност за еврочленство.

Припомняме, че съглашението с България също е измежду проблематичните тематики за

" Ще се заемем със дилемите си тук и ще чакаме, ще чакаме някой рационален ( в София - бел.ред.), с който да беседваме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен контракт да бъде част от преговорна рамка с Европейски Съюз е казус. Добросъседските връзки са нещо друго и се дефинират от интернационалните критерии ".

Това бяха част от Християн Мицкоски. Той даде изявление пред македонската телевизия " Канал 5 "

Мицкоски разяснява и позицията на служебния министър председател Димитър Главчев, че пред Северна Македония.

Северна Македония стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2022 година За да отговори на условията, тя би трябвало да извърши избрани критерии, в това число да промени конституцията си, мощно оспорван въпрос в страната.

Бившият президент на Северна Македония Стево Пендаровски по отношение на участието на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все отново насочи молба към управляващите да поддържат положителни връзки със съседите, тъй като е в полза на Скопие.
 Румен Радев се надява политиците в РСМ да не тласнат страната в изолираност
Румен Радев се надява политиците в РСМ да не тласнат страната в изолираност

И да са разбрали, че предизборната акция е приключила
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР