Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова си осигури квота за участие

...
Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова си осигури квота за участие
Коментари Харесай

Виктория Томова спечели квота за Олимпиадата

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова си обезпечи квота за присъединяване на Олимпиадата в Париж 2024, оповестиха от БФТ.

Официално участващите в конкуренцията на сингъл във френската столица ще бъдат оповестени в понеделник, само че сметките демонстрират, че първата ракета на страната е направила задоволително, с цел да влезе в схемата при дамите, срещите от която ще се играят на клей от 27 юли до 4 август. Причина за изкачването й в ранглистата бе отличното й показване последните седмици. Тя доближи до полуфиналите в Рабат, Мароко, а по-късно записа първа победа в главната скица на " Ролан Гарос " в кариерата си.

 

По регламента на Международната федерация по тенис (ITF), право на присъединяване по класация имат 56 състезателки. В случая броя ще бъде увеличена на 57, тъй като Франция няма да употребява домакинската си квота, защото има две тенисистки в топ 50. В ранглистата в понеделник Томова се чака да бъде към номер 69 в света, което е покрай върха в кариерата й (64-о място). На Олимпийските игри имат право да играят не повече от четири състезателки от една страна. Пред софиянката сега има 10 американки, 10 рускини, осем чехкини, пет китайки и пет украинки, което автоматизирано освобождава 18 места, предава Спортал.

До края на седмица Томова може да бъде задмината единствено от Маяр Шериф (при класиране на четвъртфинал на шампионата в Макарска, Хърватия) и една всред Анна Каролина Шмидлова и Петра Мартич (при продобиване на шампионата в Макарска). Шериф обаче няма да заеме квота по класация, защото ще се класира като бронзова медалистка от Африканските игри (шампионката Анджела Окутои и сребърната Ламис Абдел Азиз нямат право на присъединяване, защото са отвън първите 400 в класацията на УTA).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР