По-малко от два месеца след убедителна победа на редовни избори,

...
По-малко от два месеца след убедителна победа на редовни избори,
Коментари Харесай

2017: Година на протести в Румъния

По-малко от два месеца след безапелационна победа на постоянни избори, ръководещата лявоцентристка коалиция съумя да накара стотици хиляди да скандират против нея, без да е орязала заплати или пенсии и без да се е случила някаква разтърсваща покруса.

Какво накара румънците да се активизират за най-масовите митинги от 1989 година

Социалдемократите дадоха обещание в предизборната акция нараствания на заплати и пенсии, а още в първия месец от ръководството се заеха с помилвания на наказани и намаляване на антикорупционното законодателство.

През нощта на 31 януари в Държавен вестник бе оповестено изключително разпореждане с съдбовния номер 13, което предвиждаше декриминализиране на злоупотребата със служебно състояние, в случай че вредите от нея са под 200 000 леи (84 419 лева.).

От новите правила щяха да се възползват политици от всевъзможен цвят и диаметър, само че най-много водачът на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, видяха медии и анализатори.

Срещу Драгня тече дело, вредите по което се пресмятат на 108 000 леи (45 586 лева.). За водача на социалдемократите обаче залогът е различен. Ако бъде наказан, той ще се озове зад решетките, защото към този момент има двугодишна условна присъда за изборни злоупотреби. Тя му попречи да стане министър-председател, защото законът не разрешава на наказани лица да бъдат част от изпълнителната власт. Драгня трябваше да се задоволи с поста ръководител на Камарата на депутатите и ролята на "премиер в сянка ", контролиращ държавното управление посредством деликатно подбрани в него лица.

"Легнахме си през 2017 година и се събудихме през 1989 година " - сподели една от участничките в митингите пред двореца Виктория, където заседава държавното управление на Румъния. Десетки хиляди румънци, а в пика на митингите - стотици хиляди, излизаха всяка вечер на Площада на успеха през януари и февруари, макар минусовите температури, с цел да защитят независимостта на правосъдната система и постигнатото в битката с корупцията през последните години.

Лидерът на СДП Ливиу Драгня окачестви митингите като "начало на държавен прелом ", а съдружният му сътрудник Калин Попеску Таричану заприказва за риск от революция.

Хората, които стачкуваха пред двореца Виктория, се проведоха посредством обществените медии. Гражданско придвижване, наречено "Корупцията убива ", и десетки други сдружения и неправителствени организации застанаха зад митингите, на които не се скандираше в поддръжка на политическа партия. Мнозина от участниците даже не бяха дали своят вот на последните избори.

С деца и кучета, с цигулки и китари, с духовитост и хипстърски знаци хората пред двореца Виктория скандираха "При демокрацията крадците стоят в пандиза ", "Ние в студа, а крадците на топло ", "Искаме правораздаване, не корупция! ".

"През нощта като крадци се затворихте в двореца Виктория и изготвихте закон, който да пази вас и вашите протежета ", обявиха от главната опозиционна Национално-либерална партия и внесоха избор на съмнение към държавното управление, който обаче бе елементарно отритнат.

Дворецът Виктория против двореца Котрочени

Президентът Клаус Йоханис поддържа протестиращите, което докара до "спонтанни " демонстрации против него пред президентския замък Котрочени. Според журналистически следствия митингите пред президентството са били проведени от високопоставени водачи на СДП, в това число амбициозната кметица на Букурещ Габриела Фиря. В пика на тези митинги участваха най-много 2000 души. Президентът съобщи, че задачата му отсега нататък ще бъде възобновяване на правовата страна и разгласи, че ще провокира референдум по въпроса за битката с корупцията.

Масовите митинги и реакциите на Европейската комисия и задграничните сътрудници на Румъния доведоха до отменяне на съдбовното разпореждане 13 и отсрочване на проектите за прошка. Правосъдният министър бе заменен, а някои социалдемократи напуснаха партията, засрамени от решенията на управлението. В СДП се появиха пукнатини.

Ситуацията се успокои, само че два месеца по-късно в законопроекта за опрощение депутатите от ръководещата коалиция включиха наказаните за корупция. Румънците още веднъж излязоха на улицата. След публичната реакция парламентаристите прегласуваха закона за опрощение и извадиха от него лицата, наказани за взимане и предоставяне на рушвет и търговия с въздействие.

Прецедент: ръководещата партия смъква с избор на съмнение личното си държавно управление

През май Ливиу Драгня изиска промяна на някои министри, а министър председателят Сорин Гриндяну не се съгласи, вследствие на което бе отхвърлен с избор на съмнение през юни. Като публична причина бе изтъкнато несъблюдение на ограниченията от управническата стратегия, само че в новото държавно управление, управлявано от министъра на стопанската система Михай Тудосе, влязоха съвсем всички министри от държавното управление на Гриндяну.

През есента се появиха първите търкания сред новия министър председател и водача на СДП. Две от най-доверените лица на Драгня - вицепремиерът Севил Шайдех (неговият първи избор за министър председател, който бе отритнат от президента) и делегираният министър за европейските фондове Рована Плумб бяха упрекнати в корист със служебно състояние по случай в окръг Телеорман, където Драгня бе областен ръководител едно десетилетие и е развивал бизнес. Лидерът на СДП съобщи, че делото е изфабрикувано, а същинската цел на прокурорите е той и неговата партия.

Премиерът изиска отдръпване на обвинените министри, тъй като основават проблеми на държавното управление, в това число с Европейската комисия. СДП отбрани министърките, само че след опасността на Тудосе: "или те, или аз ", ръководещата партия реши да не рискува със промяната на още един министър председател в границите на една година.

Коалиционният сътрудник Калин Попеску Таричану за следващ път упрекна антикорупционната прокуратура, че желае да смъкна държавното управление от власт и че се е трансформирала в политически инструмент.

През ноември водачът на СДП Ливиу Драгня бе упрекнат по ново дело - за корист с европейски фондове. Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) има доказателства за нелегално погашение на 21 милиона евро за пътно строителство в окръг Телеорман.

Освен Драгня са обвинени още 8 души. Антикорупционната организация запорира имущество на Драгня за 127 милиона леи.

Управляващата партия реагира на тези обвинявания със специфична резолюция за съществуването на "паралелна " страна, която "маскира дейностите си под формата на битка с корупцията ", само че в действителност желае по противозаконен метод да поеме контрола над законната власт.

Тази реакция на СДП, която се поддържа и от АЛДЕ, подсети на мнозина за турския президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата акция против гюленисти и други хипотетични терористи на всички равнища в институциите и обществото. Под "паралелна " страна в Румъния следва да се схващат Националната дирекция за битка с корупцията и Румънската работа за разузнаване.

Нови закони за правораздаването - нови митинги

През декември румънският парламент стартира гласоподаване по серия промени в правосъдното законодателство. Площадът на успеха стартира да се изпълва с протестиращи още през август, когато министърът на правораздаването показа законодателния пакет. В него са планувани серия промени, които съгласно протестиращите имат за цел да отслабят битката с корупцията и да слагат под партийна настойчивост правосъдната система.

Измененията не тревожат единствено тях. Чуждестранни посланици в Букурещ, отпред с американския топ посланик Ханс Клем, европейски представители и Държавният департамент на Съединени американски щати предизвестиха неколкократно румънските управляващи да не отстъпват в битката с корупцията. Групата страни против корупцията (ГРЕКО) в границите на Съвета на Европа изиска от Румъния да показа до 15 януари 2018 година информации по отношение на промените в правосъдното законодателство. Евродепутатът Сорин Моиса пък подаде оставка от СДП, тъй като по думите му "партията хвърля Румъния в историческа дупка, с цел да отбрани Ливиу Драгня от предишното му ".

Синдикати и съпротива се включват в митингите


Демонстрациите пред постройката на румънското държавно управление привлякоха през последните месеци и синдикатите, поради оповестените от 1 януари 2018 година промени в данъчното законодателство, най-важната от които е заплащането на обществените осигуровки напълно от работещите. Това, съгласно тях, ще докара до съществено намаление на приходите, вместо обещаните нараствания.

Пред Двореца Виктория всяка неделя вечер обичайно се състоят демонстрации. Организаторите считат, че икономическите и обществените проблеми, подбудени от ръководството на СДП и АЛДЕ, са толкоз доста и разнородни, че единственото решение е оставка на държавното управление и на водача на СДП Ливиу Драгня.

В последните митинги се включиха и опозиционните Национално-либерална партия, Съюз за избавление на Румъния и някогашният премиер-технократ Дачиан Чолош, който разгласи, че от неговата "Платформа Румъния 100 " за транспарантно ръководство може да се роди политическа партия.

Траурът във връзка със гибелта на някогашния румънски крал Михай Първи на 5 декември понижи интензивността на митингите през последните дни, само че защото аргументите за недоволството не са отстранени, а се задълбочават, може да се чакат нови стълпотворения на Площада на успеха през идващите седмици и месеци.

Спорните промени в законите за правосъдната система са в процедура на утвърждение в Народното събрание, макар съпротивата на институциите на правосъдната власт. Лидерът на СДП Ливиу Драгня не дава признаци на оттегляне, тъй че противостоенето продължава.

В речта си за националния празник на страната - 1 декември, президентът Клаус Йоханис съобщи, че огромната облага за Румъния тази година е гражданското общество, което глоби грешките на политиците, "онези политици, които желаят да държат Румъния закотвена в предишното, поради тяхна персонална изгода и които са подготвени да създадат всевъзможен компромис, с цел да реализиран задачите си ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР