По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни

...
По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни
Коментари Харесай

Русия: Запорожката АЕЦ е подложена на обстрел от украинска страна

По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни 15 снаряда

Русия сподели през днешния ден, че Запорожката АЕЦ е била подложена на обстрел от украинска страна, и посочи, че не е засечено приключване на радиация, съобщи ТАСС, като се базира на съветския нуклеарен оператор " Росенергоатом ".

По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни 15 снаряда, сподели пред организацията Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на концерна, предава Българска телеграфна агенция.

По думите му са регистрирани попадения покрай площадка за изсъхнало предпазване на отработено нуклеарно гориво и на постройка за предпазване на свежо нуклеарно гориво.

Не са регистрирани радиоактивни излъчвания, добави Карчаа.

Русия, която окупира през март Запорожката АЕЦ, заяви и нощес за украински обстрел по обекта в Южна Украйна.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрели на атомната централа, при които бяха развалени здания и които крият опасността от нуклеарен случай, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която преди съветската инвазия на 24 февруари осигуряваше към една пета от електричеството на Украйна, на няколко пъти беше принудена да работи на аварийни генератори, откакто беше окупирана от съветската войска.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) удостовери, че над 10 детонации са отекнали в комплекса на централата през вчерашния ден и през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Има вреди по някои здания, системи и част от оборудването. Инспекторите от МААЕ, изпратени в Запорожката АЕЦ, са видели гърмежи от прозорците на стаите си.

Генералният шеф на основаната във Виена организация Рафаел Гроси дефинира новината за обстрела като " извънредно притеснителна ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР