По информация на посолството на България в Чехия към този

...
По информация на посолството на България в Чехия към този
Коментари Харесай

Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Прага

По информация на посолството на България в Чехия към този миг няма данни за потърпевши български жители при стрелбата в Прага. Това заяви пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). 

Над 15 души са убити, а минимум 24 ранени, по последни данни при стрелбата в центъра на чешката столица през днешния ден, предава Reuters, като се базира на полицията. Нападателят също е мъртъв, като към този момент не е известно дали стрелецът самичък е предизвикал гибелта си или е бил убит от полицията, показва локалната новинарска организация ЧТК, представена от Българска телеграфна агенция.   Полицията разпознава килъра като студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където той простреля жертвите си. Мъжът е открит мъртъв в същата постройка.

Бащата на килъра е бил открит мъртъв по-рано през днешния ден, заяви още локалната полиция, представена от Reuters. 

Чешки министър в това време сподели, че стрелбата не е обвързвана с тероризъм, показва AFP.

" Шокиран съм от тези събития ", съобщи президентът Петър Павел. Той сервира съболезнования на фамилиите и околните на жертвите.
  Хората, които са се намирали в постройката на Философския университет на Карловия университет в чешката столица по време на стрелбата, са били изведени един по един от пристигналите на място полицейски елементи, осведоми DPA, представена от Българска телеграфна агенция.

На мястото на нещастието - на площад " Ян Палах ", са пристигнали обилни по бройка полицейски сили, в това число и специфични елементи. Площадът се намира на няколкостотин метра от фамозния Карлов мост на река Вълтава, един от знаците на чешката столица. Полицията отдели региона, като предизвести хората да го заобикалят, а тези, които са си у дома, да не напущат домовете си.

Снимки демонстрираха по какъв начин студенти напущат постройката с вдигнати ръце. По информация на чешката телевизия " Нова " стрелецът е бил видян на покрива на факултета, като е чут и гърмеж, написа още Българска телеграфна агенция. За момента няма данни за стрелеца, както и за вероятния претекст за дейностите му.

Студенти и преповадатели от университета написаха в обществените медии, че по време на стрелбата са се били барикадирали в аудитории и кабинети. Няколко коли за спешна помощ са чакали начело хората, напуснали един по един постройката.

Карловият университет е учреден през 1348 година и е един от най-старите в Европа. В него учат към 49 500 студенти. Осем хиляди от тях са във Философския факултет, в който се преподава германистика, славистика и история.

По-рано организация Reuters осведоми, че в имейл до чиновниците във Философския факултет на Карловия университет управлението е инструктирало личния състав " да остане, където е ", да изгаси осветлението, да заключи вратите и да сложи мебели пред тях.  
Малко преди 18:00 ч. българско време чешката полиция заяви в X, че евакуацията на постройката на университета към момента продължава, защото някои студенти са се заключили в стаите.
Stále probíhá evakuace budovy, jelikož se někteří studenti před střelcem uzamkli v místnostech. pic.twitter.com/Puw5it55h7
— Policie ČR (@PolicieCZ) December 21, 2023 По-късно кметът на Прага Бохуслав Свобода удостовери пред интернационалните новинарски организации, че хората от постройката са евакуирани.

Министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан съобщи, че на мястото няма различен стрелец и прикани хората да сътрудничат на полицията. Той посочи, че към този момент не съществува заплаха за обществеността, само че прикани жителите да следват полицейските инструкции. Ракушан бе дошъл на мястото на нещастието.

Чешкият министър-председател Петър Фиала е отменил цялата си стратегия и пътува към Прага, излиза наяве от негова обява в X. “Поддържам връзка с министъра на вътрешните работи и Чешката полиция. Моля всички жители да съблюдават рекомендациите на съставените елементи на Интегрираната избавителна система ”, написа Фиала.

Задграничното ни посланичество в Прага е в непрекъснат контакт с локалните управляващи и продължава да следи обстановката, осведомиха още от външното ни министерство.   При нужда от подпомагане, българските жители могат се извърнат към посолството на България в Чехия на телефон за незабавни случаи: + 420 774 790 991 или по e-mail: [email protected]  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР